PROJEKT MINISTARSTVA

S predanom šestom brodicom kompletirana je pomorska hitna medicinska služba

Riječ je o projektu koje provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture
 Ministarstvo zdravstva

„Supetar na otoku Braču, osim prirodnih ljepota i turističke prepoznatljivosti, danas je dobio dodanu vrijednost isporukom posljednje šeste brze brodice hitne pomorske medicinske službe u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna.

Do sada su brze brodice usidrene u Dubrovniku, Zadru, Rabu, Malom Lošinju i Šibeniku, a brzom brodicom na otoku Braču uspostavljamo sveobuhvatnu hitnu pomorsku medicinsku službu. Kada tome pridodamo kopnenu hitnu medicinsku službu i skorašnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe – naši građani i posjetitelji će dobiti cjelovitu hitnu medicinsku uslugu u Hrvatskoj“ - izjavio je danas ministar zdravstva Vili Beroš uoči završne konferencije povodom završetka projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“.

Riječ je o projektu koje provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, a svoj obol su dali još i priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu, lučke kapetanije, lokalne zajednice a u tehničkom smislu Iskra brodogradilište koje je izgradilo inovativnu nepotopivu brodicu sposobnu odolijevati i najvećim vremenskim izazovima.

Primopredaji brze brodice hitne pomorske službe prisustvovali su i državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, župan Splitsko – dalmatinske županije Blaženko Boban, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić, lučki kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera, direktor Iskra brodogradilišta Aleš Ekar, gradonačelnici i načelnici te drugi uzvanici.

image
Ministarstvo zdravstva

- Flota od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe značajan je iskorak u našem javnom zdravstvenom sustavu. I tu naš posao ne staje. Nastavljamo sljedeće godine s novim valom izgradnje i isporuke brzih brodica koje će dodatno podignuti razinu sigurnosti i očuvanja zdravlja građana i posjetitelja Lijepe Naše.

Sve je to rezultat jasnog opredjeljenja ove Vlade i zdravstvene administracije prema potrebama i interesima hrvatskih građana i posjetitelja kao i sustavnog provođenja reformskog gesla – „Zdravlje je prvo!“. O važnosti ovakvog načina povezivanja otoka i kopna u hitnim slučajevima govori i podatak da je u osam mjeseci uspješno obavljeno 31 intervencija brzim brodicama. Drugim riječima – spašavamo ljudske živote koji su glavni putokaz i mjerilo djelovanja ove Vlade“ - istaknuo je dalje ministar Beroš.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević koja je dodatno istaknula sveobuhvatnost hitne medicinske službe uz brze brodice, postojeću zemaljsku hitnu i skorašnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe: "Upravo takvim sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata".

Beroš se za kraj još, pak, osvrnuo na "ujednačavanje dostupnosti zdravstvene skrbi bez obzira na udaljenost lokacija" navodeći da se to dodatno postiže EU projektom Telecordis u sklopu kojeg se stvara telemedicinsku mrežu kako bi omogućili pacijentima kardiološke dijagnostičke usluge na ‘kućnom pragu‘.

- Primjerice, za 24- satno mjerenje holtera tlaka ili snimanja srca nije potrebno putovati u udaljene bolničke zdravstvene ustanove nego se pretrage i nalazi mogu ostvariti u domovima zdravlja putem telemedicine. Takvom zdravstvenom uslugom iznova podcrtavamo našu orijentiranost prema zdravlju i dugovječnosti naših građana i usmjerenost prema daljnjem provođenju sveobuhvatne reforme zdravstva s pacijentom u fokusu“, zaključio je ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:46