IDE SE NA USTAVNI SUD

S prvim danom 2024. stiže velika promjena oko bolnica, tri županije se pobunile: ‘To nema nikakvog smisla‘

‘Trenutno nije moguće određeno reći kada će se o tome odlučivati na sjednici Ustavnog suda‘, rekao je Jutarnjem izvor iz Ustavnog suda

KBC Zagreb

 Goran Mehkek/Cropix

Prvog dana 2024. godine sve županijske i opće bolnice postaju vlasništvo države. Iako je većina lokalnih samouprava prihvatila novi Zakon kojim se omogućava ova tranzicija, Grad Zagreb, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija za tu odredbu izmijenjenog zakona tražit će ocjenu ustavnosti. No, unatoč rokovima i činjenici da su do početka provedbe zakona ostala samo dva tjedna, Ustavni sud još nije donio odluku, iako su premašili rokove. Naime, Međimurska županija na skupštini je većinom donijela odluku o traženju ustavnosti još prije dva mjeseca, a Grad Zagreb početkom listopada. Kako bi se pokušali osigurati, i Vlada je početkom studenoga Ustavnom sudu poslala svoje mišljenje o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

- Mi smo donijeli odluku na skupštini 5. listopada, čekali da stupi odluka na snagu u službenom glasniku županije i poslali Ustavnom sudu, koji je to iz nekog razloga zaprimio tek 2. studenoga, kako smo vidjeli na dostavnici - kaže Matija Posavec, međimurski župan, i dodaje da je Ustavni sud tada imao rok od 30 dana, no odluka još nije stigla.

Iako je poznato da Ustavni sud i po nekoliko godina, zbog obima predmeta, rješava predmete, u ovom slučaju ima zakonski rok. Zakon tako predviđa, ako predstavničko tijelo jedinice lokalne ili regionalne samouprave podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti, Ustavni sud je dužan po hitnom postupku, a najkasnije u roku od 30 dana, donijeti odluku.

Zagreb ne odustaje

Iako kasni, još nije poznato kada će i hoće li do Nove godine biti donesena odluka. "Na predmetu se intenzivno radi te će biti riješen u razumnom roku. U ovom trenutku nije moguće određeno reći kada će se o tom predmetu odlučivati na sjednici Ustavnog suda", kažu za Jutarnji s Ustavnog suda.

Iz Grada Zagreba neslužbeno kažu kako ne odustaju od svojih bolnica te da čekaju odluku za koju se nadaju da će stići do kraja godine inače će se sve zakomplicirati, što realno nikome ne ide u prilog. No, iako je već isteklo vrijeme za odluku, iz Grada nam kažu kako Ustavni sud ima zakonski rok ako je riječ o zahtjevu skupštine. Iako su poslali zahtjev, pojašnjavaju, Ustavni sud to može smatrati prijedlogom i tada nema rok od 30 dana.

Odluka Ustavnog suda vrlo je važna i za Vladu jer su izmjene Zakona, koje su okosnica za ovu promjenu, bile jedan od preduvjeta za odobrenje isplate treće rate europskih sredstava za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

- Plan države je, dakle, da preuzme osnivačka prava, ali sve nekretnine, dakle zgrade ostaju u vlasništvu županija ili gradova. Tu nema nikakve logike. Što da županija odluči prenamijeniti zgradu? - hipotetski će Posavec.

Maćehinski odnos

Nadalje kaže kako se država prilično maćehinski postavlja prema njihovoj bolnici i pitanje je što će biti kada je preuzmu.

- U tri navrata, 15. lipnja, 27. rujna i 30. studenoga, Vlada je slala financijske injekcije bolnicama u visini od 181 milijun i 922 tisuće eura, čakovečka bolnica je dobila 1,97 milijuna. Dakle 0,1 posto. I što sada reći na to? - pita Posavec. Spornim smatra i što se broj postelja u toj bolnici planira smanjiti sa 180 na 140 i što nema palijative. Iz Ministarstva zdravstva sigurni su kako Ustavni sud neće prihvatiti zahtjev županija koje se protive.

- Postupak prenošenja osnivačkih prava nad općim bolnicama je reformski proces koji se sastoji od nekoliko faza. Govorimo o složenom pravnom postupku koji započinje dana 1. siječnja 2024., kada jedinica područne odnosno regionalne samouprave i Grad Zagreb prestaju biti osnivači općih bolnica, a osnivač postaje RH, nakon čega slijedi razdoblje od šest mjeseci prilagodbe pravnih i svih drugih akata svake pojedine Ustanove - pojašnjavaju postupak iz Ministarstva zdravstva.

PROCEDURA

Od travnja počinju imenovanja upravnih vijeća i v. d. ravnatelja

Članovi Upravnog vijeća općih bolnica čija su osnivačka prava prenesena na RH imenovat će se 1. travnja 2024. Shodno tome, u roku od osam dana od imenovanja Upravnog vijeća, ono će imenovat vršitelja dužnosti ravnatelja opće bolnice čija su osnivačka prava prenesena na RH.

"Upravno vijeće imenuje i razrješuje ravnatelja opće bolnice uz prethodno pribavljeno mišljenje izvršnog tijela jedinice područne samouprave odnosno Grada Zagreba i uz suglasnost ministra. U slučaju da izvršno tijelo u roku od osam dana od dana kada je zatraženo mišljenje ne dostavi isto Upravnom vijeću, smatra se da je dalo pozitivno mišljenje. Zakonski rok za usklađivanje statuta općih bolnica čija su osnivačka prava prenesena na RH jest 1. srpnja 2024.", - kažu u ministarstvu.

U financijskom kontekstu, prijenosom osnivačkih prava s jedinica regionalne samouprave na RH zdravstvene ustanove postaju korisnici Državnog proračuna pa će se na njih, kao i na ostale proračunske korisnike, primjenjivati pravila i procedure za pripremu, evidentiranje i izvršavanje Državnog proračuna koje propisuje Ministarstvo financija. Na kraju ostaje vidjeti što će odlučiti Ustavni sud, jer ako odluče da je prijenos vlasništva neustavan, ali nakon Nove godine, i nakon što se već prenesu prava, bit će zanimljivo vidjeti kako će se sve vratiti u prvobitno stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 15:48