KISSINGER I HRVATI

S Titom se susreo 6 puta, rado se vidio i s Budom Lončarom, a pamti se što je rekao Tuđmanu u osvit rata

Tuđman je Kissingeru 1. listopada 1990. navodno predočio nacrt konfederalnog uređenja bivše Jugoslavije

Henry Kissinger čestitao je našem tenisaču Marinu Čiliću osvajanje US Opena 2014. godine

 Profimedia

Henry Kissinger proveo je dva mandata na položajima američkog šefa diplomacije i nacionalnog savjetnika za sigurnost, od 1969. do 1977. godine. Za to vrijeme nekoliko je puta boravio u bivšoj Jugoslaviji.

Osim s Titom, s kojim se susreo šest puta, u osvit rata u Hrvatskoj, tada u svojstvu međunarodnog konzultanta i lobista, primio je prvog predsjednika samostalne Hrvatske Franju Tuđmana.

Prvi službeni posjet američkog predsjednika Richarda Nixona bivšoj Jugoslaviji trajao je od 30. rujna do 2. listopada 1970., a tada je u Nixonovoj pratnji bio Kissinger, kao predsjednikov savjetnik za pitanja sigurnosti.

Zabilježen je Kissingerov razgovor s Mirkom Tepavcem na letu iz Zagreba za Ameriku o tadašnjim aktualnim međunarodnim događajima, ali i stavu Jugoslavije prema američko-sovjetskim odnosima.

Konstruktivan stav

Bojan Dimitrijević, srbijanski autor, u svojoj knjizi o Kissingeru i Titu piše da je "Kissinger prema Jugoslaviji i Titu imao prilično konstruktivan stav".

"Česte oscilacije u jugoslavenskoj vanjskoj politici, kritički tonovi prema Sjedinjenim Državama te podrška revolucionarnim i radikalnim pokretima diljem takozvanog Trećeg svijeta čimbenici su koji su dodatno iritirali Kissingera", piše Dimitrijević i napominje da je Kissinger takve stavove kritizirao i "često ostavljao jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Minića bez zakazanog termina za sastanak".

Tijekom sedamdesetih Tito i Kissinger susreli su se još pet puta. Razgovori su se, prema dostupnim izvorima, vodili o svjetskim događajima, o Sovjetskom Savezu i Pokretu nesvrstanih, a manje o međusobnim odnosima. Posljednji posjet Henryja Kissingera Jugoslaviji, i susret s Titom, dogodio se 14. listopada 1979. A godine 1980., u kojoj je u svibnju umro Tito, nekoliko puta susreo se s jugoslavenskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama Budimirom Lončarom.

Kissinger se s budućim prvim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom sastao 1. listopada 1990. u svojem uredu na Park Avenue u New Yorku. Susret s Kissingerom u njegovoj tvrtki Kissinger Associates dogovorio je Ilija Letica, hrvatski iseljenik.

Sastanku, koji je trajao od 16 do 17 sati, prisustvovali su uz Tuđmana predstojnik Ureda predsjednika Hrvoje Šarinić i Slaven Letica kao predsjednikov savjetnik. Pokojni Slaven Letica pisao je da je na tom sastanku Tuđman predstavio Kissingeru nacrt konfederalnog uređenja Jugoslavije, a da mu je Kissinger, nakon kratkog razgovora i čitanja nacrta, uzvratio: "Koliko vidim, vi zapravo želite stvoriti suverenu državu".

Nacionalni interesi

Letica je za Večernji pisao da je Kissinger komentirao kako i sam razmišlja o raspadu Jugoslavije, ali da se to "ne smatra poželjnim sa stajališta stabilnosti međunarodnog poretka i sa stajališta američkih nacionalnih interesa".

"Nadam se da ste svjesni činjenice da se države ne stvaraju i ne rastvaraju bez rata", također je kazao Kissinger - kako je napisao Letica. Tuđman ga je pozvao da mu bude vanjskopolitički saveznik, na što mu je Kissinger zahvalio na komplimentu i rekao da će razmisliti. Navodno je Kissinger, nakon 1995., Tuđmanu pisao da će priznanje dobiti tek poslije smrti.

Inače, Kissinger je 2014. godine čestitao hrvatskom tenisaču Marinu Čiliću na osvajanju US Opena, a taj trenutak tada su zabilježile i kamere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:07