NASUKANI BROD

S trajekta Marko Polo policija uzela 'crnu kutiju'

Tijekom subotnjeg poslijepodneva pokušale su se, naime, pokrpati rupe na brodu brzovezujućim cementom, što je jedna od predradnji osposobljavanja plovila za odsukavanje, no to neće biti dovoljno.
Otok Sit, 241009.Putnicki brod Marko Polo nasukao se unutar otoka Sita na sjeverozapadnoj strani. Marko Polo je provom zaorao barem desetak metara u kopno, srusio morske stijene i raslinje, probio zid ograde obitelji Kovacev i zaustavio se uz jednu neobranu maslinu, uz poèetak maslinika u Kovacevu portu. Da je brod u Situ udario samo 30-ak metara desno, bio bi to udarac u jedinu kucu na toj, zapadnoj strani Site.U trajektu je bio 41. putnik , 64 clanova posade i 18 vozila.Putnici su katamaranom privezeni na kopno te su ih autobusi odvezli u Split i RIjeku.Foto: Marija Mihic / CROPIX
 Marija Mihic / CROPIX

ŠIBENIK - Prije odsukavanja trajekta Marko Polo riječke Jadrolinije koji se u subotu oko 2 sata nasukao na pličini otočića Sit između Žuta i Pašmana u šibenskom arhipelagu, morat će se sanirati oštećenja na 128-metarskom brodu - doznajemo od Marine Halužan, glasnogovornice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tijekom subotnjeg poslijepodneva pokušale su se, naime, pokrpati rupe na brodu brzovezujućim cementom, što je jedna od predradnji osposobljavanja plovila za odsukavanje, no to neće biti dovoljno. Predstoji još zavarivanje pukotina te temeljite pripreme odsukavanja u kojima će sudjelovati više tegljača, uz dva koja su odmah pristigla na mjesto havarije, tijekom nedjelje stići će i treći.

Postupak odsukavanja o čijem će početku odlučiti Jadrolinija kao vlasnik broda, ovisit će, poručuju iz resornog Ministarstva, i o povoljnim vremenskim prilikama. Također i o procjeni stručnjaka Hrvatskog registra brodova, ronilaca i samog brodara koji su i nedjelju proveli na mjestu havarije.

Na Situ je pune ruke posla u nedjelju imalo i peteročlano Povjerenstvo za istragu ove nereće koje je osnovano na inicijativu ministra Božidara Kalmete. Nakon što su već u subotu ispitani zapovjednik Zdravko Radić, dežurni časnik, kormilar te upravitelj stroja Marka Pola (koji su podvrgnuti alkotestiranju), danas (nedjelja) s broda je izuzet i VDR (voice data recorder), odnosno pomorska sigurnosna oprema slična onoj na zrakoplovima koja bilježi sve informacije o plovidbi.

Međunarodna pomorska organiPozacija (IMO), naime, prije sedam godina donijela je odluku da takvi uređaji za praćenje navigacijskih aktivnosti brodova na međunarodnim linijama moraju biti sastavni dio opreme plovila. Rezultati alkotestiranja dežurnih članova posade broda bit će poznati kad Ministarstvu mora od Dom zdravlja Biograd stignu nalazi krvi posade. To, napominje glasnogovornica Halužan, može potrajati i nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:28