ZORAN MILANOVIĆ

‘S Ukrajincima ćemo biti solidarni, ali NATO mora biti ekskluzivni klub. Srbija? Slabi su, hodaju po žeravici‘

Sad kada smo u NATO-u, sad nas se pita gdje je granica. To ne opravdava rusku agresiju. Ruska vojska ulazi u Kijev - dodao je predsjednik

Zoran Milanović

 Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak je rekao da su sankcije koje su nametnute Rusiji najjače do sada, ali da ne mogu zaustaviti Rusiju.

- To su samo sankcije. Drugog izbora nije bilo, ali, nažalost ne djeluju i neće zaustaviti napredovanje ruske vojske - rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik je rekao da je rat gora kriza od pandemije.

- To je rat koji nije na našim granicama, ali je blizu naših granica. Agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi - rekao je Milanović.

- Ruska Federacija je napala Ukrajinu. Što je tu naša uloga? Naša uloga je da kao saveznici u NATO-u budemo lojalni. Da sa humanitarne, diplomatske i ljudske strane učinimo sve što je u ovom tranutku moguće. Ako je moguće, a uvijek je moguće. I da budemo svjesni da smo zemlja Zapada, zapadne kulture i civilzacije i da smo zato u NATO savezu. I nismo slučajno tamo - dodao je predsjednik.

- Ne želim da naši vojnici idu tamo gdje ne moraju. Baltičke države su drugo. Nadam se da neće biti potrebe. Ušli smo u NATO, u gotovu situaciju. Opet bi se zalagao za ulaz. Sad kada smo u NATO-u, sad nas se pita gdje je granica. To ne opravdava rusku agresiju. Ruska vojska ulazi u Kijev - dodao je predsjednik, a prenijela Nova TV.

Milanović je ranije da Ukrajina u NATO-u "nije tema".

- Da je to ranije jasno rečeno, što naravno nije nikakvo opravdanje za rusku agresiju, možda bi bilo bolje - rekao je Milanović.

Predsjednik je zatim upitan o koordinaciji reakcije Hrvatske na krizu u Ukrajini.

- Potpisat ću odluku o slanju hrvatskih vojnika i to sam dogovorio s premijerom (Andrejem Plenkovićem). Gdje bi nam bio kraj kad bismo se tako dogovarali oko nekih drugih jednako važnih, čak i važnijih stvari? Naši vojnici eventualno mogu u Mađarsku, više od toga ne - dodao je Milanović.

Milanović je upitan o najavljenom sastanku NATO-a na temu ukrajinske krize.

- Nakon samita NATO-a ne očekujem ništa novo i mogu samo izraziti čuđenje da se samit saziva preko videokamere, da se ne može sazvati u Bruxellesu. NATO samit se održava preko videoveze. To ne ostavlja dojam ozbiljnosti - rekao je Milanović, a prenio N1.

- Hrvatska neće propasti ako pričeka još koji dan pa onda sazove Sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost. Meni instrukcije prije sastanka NATO-a ne trebaju, kao što ne trebaju Plenkoviću od mene. Mi smo u kontaktu, to je zasad dovoljno. Premijer i ja smo u kontaktu, a zašto je dva sata nakon našeg sastanka poslao dopis da se sazove za Vijeće za nacionalnu sigurnost - dodao je predsjednik.

Predsjednik je potom rekao da ga više od svega zanima hoće li sankcije koje su nametnute Rusiji imati utjecaj na hrvatske tvrtke.

Milanović je građanima Hrvatske potom poručio da je situacija u Ukrajini "neugodna", ali da "mogu biti mirni".

- Ovo je avanturistička politika koja Europi ništa dobro nije donijela. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv najboljima, ne otvorena vrata. Moramo ocijeniti kamo idemo, koga uključujemo, koliko to može koštati malu Hrvatsku i njezinu vojsku... S Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo - rekao je predsjednik.

Milanović se osvrnuo na položaj Srbije.

- Srbija kao na žeravici ne zna što bi rekla pa predsjednik taktizira, a šef delegacije u NATO-u govori da Rusiju treba osuditi. Beograd igra igru, ali toliko su slabi, to je njihova pozicija trenutno. Čime će napasti Kosovo, pištoljima na vodu? Takve stvari nepotrebno stvaraju tenziju. Sad je možda vrijeme da se odluče žele li u EU, no teret Kosova i drugih stvari dovele su Vučića u poziciju da više ne može ni pragmatično očitovati. Ako prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova što su učinile skoro sve zemlje EU-a - rekao je predsjednik.

Milanović je rekao da sazvao sastanak vojnog vrha i da znaju ono što znaju saveznici, no da nemaju ljudi na terenu da bi znali detalje.

- Premijer i ja u ovom trenutku dijelimo stavove. Rusija je napravila ono što nije smjela i za to će biti sankcionirana. Koliko, moja procjena je vrlo malo. Dolazi do strateškog sljubljivanja Rusije i Kine što možda nije idealno, ali do toga je isto dovela određena vrsta kratkovidne politike - rekao je predsjednik.

Milanović je upitan o mobilizaciji hrvatskih vojnika.

- Više od 50 vojnika može se mobilizirati samo ako se aktivira članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora. Mislim da je Mađarska dobar izbor. Mislim da smo jedni drugom dobar izbor - rekao je predsjednik.

Predsjednik se dotaknuo ekonomskog učinka rata u Ukrajini.

- Nažalost vidio sam da je ruska vojska u 24 sata napravila šokantne prodore. To sigurno nije kraj Rusije, a je li Putinov, ne znam. Na nas se to direktno ne odnosi. Ekonomski Hrvatska nabavlja plin i energente, ali smo u boljoj poziciji od dosta država. Cijenu će platiti svi. Treba shvatiti da Rusija nije Srbija, ni Francuska, puno je veća, puno drugačija. Mi moramo čuvati svoj način života. EU to radi trenutno Mađarskoj i Poljskoj. ne slažem se s tim državama, ali to je njihovo pravo. Ne vidim ih kao otpadnike - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:20