‘STOJIMO UZ UKRAJINCE‘

Sa skupa utemeljitelja HDZ-a poslana poruka podrške Ukrajini ‘do pobjede‘

Skup je organiziran u povodu 33. obljetnice Prvog općeg sabora HDZ-a te 34. obljetnice predstavljanja prvog programa stranke

Andrej Plenković

 Damir Skomrlj/Cropix

Puna podrška ukrajinskom narodu "do pobjede", poslana je u petak sa sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" na godišnjicu napada Rusije na tu zemlju, a istaknuta je i sposobnost HDZ-a predvođenog Andrejom Plenkovićem da kvalitetno vodi Hrvatsku.

Skup je organiziran u povodu 33. obljetnice Prvog općeg sabora HDZ-a te 34. obljetnice predstavljanja prvog programa stranke, a u kontekstu današnje godišnjice agresije Rusije na Ukrajinu govornici su, ukazavši na sličnost ukrajinske borbe s borbom Hrvatske u Domovinskom ratu protiv velikosrpske agresije, naglasili da Hrvatska od prvog dana napada stoji uz Ukrajinu i nastavit će joj pomagati.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Nazočio mu je i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič koji je, uz zahvalu Hrvatskoj na pomoći koju pruža, među inim rekao da, kada vidi stradanje ukrajinskog Mariupolja, pomisli na stradanje Vukovara.

"Ukrajinci se godinu dana bore za svoju slobodu, a đavao je planirao osvojiti je u 96 sati. Ali, uvijek pobjeđuje onaj tko brani svoju kuću, tko se bori za svoju obitelj", poručio je.

Jandroković: Čvrsto stojimo uz ukrajinski narod

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković naglasio je da Hrvatska čvrsto stoji uz ukrajinski narod "do konačne pobjede".

"Nije mi jasno kako bilo tko u Hrvatskoj može imati dilemu na kojoj strani povijesti će danas biti", rekao je istaknuvši da je rat u Ukrajini borba za budućnost ne samo te zemlje, nego i vrijednosti na kojima počiva demokratski, civilizirani svijet.

Govoreći o stranci, naglasio je da je pod vodstvom HDZ-a Hrvatska od osamostaljenja ostvarila sve strateške ciljeve te ustvrdio da ni danas ne postoji druga politička opcije koja se može uhvatiti u koštac "s onim što je pred nama".

image

Gordan Jandroković

Damir Skomrlj/Cropix

Prozvao je pritom oporbu rekavši da je ono što se događalo tijekom jučerašnje rasprave u Saboru, o povjerenju premijeru Plenkoviću, pokazalo kako bi Hrvatska izgledala da danas nije HDZ na njezinom čelu.

"Jedna nevjerojatna netrpeljivost, nevjerojatna lakoća izgovaranja najtežih uvreda, difamacija, festival zluradosti i uvreda, a sve bez ikakve konstruktivne potpore u tome, bez ikakvog plana što bi ta druga strana učinila da dođe za kormilo Hrvatske", rekao je.

Kada se glasovalo o sudjelovanju Hrvatske u misiji vojne pomoći EU Ukrajini pokazalo se, upozorio je, da Hrvatska može biti i drugačija od politike koju vodi HDZ.

"Slušajte poruke predsjednika Republike, pa to kombinirajte s ovim zastupnicima koji su bili protiv i više nećete imati Hrvatsku koja je čvrsto ukorijenjena u zapadnim vrijednostima demokracije, slobode, mira, nego je to onda neka Hrvatska koja će tražiti svoja savezništva s autoritarnim državama za koje ne znam da su kroz povijest nekome donijele nešto dobro", rekao je.

Plenković: HDZ je najsnažnija politička stranka u Hrvatskoj

Predsjednik HDZ-a i premijer Plenković rekao je da je HDZ najsnažnija politička stranka u demokratskoj Hrvatskoj koja je predvodila sve bitne strateške procese za domovinu u posljednje 33 godine (proglašenje samostalnosti, oslobađanje u vrijeme velikosrpske agresije, međunarodno priznanje, izgradnja institucija i tržišnog gospodarstva, članstvo u EU, NATO-u, schengenskom prostoru i europodručju).

"To je činjenica. Ona nam ne daje nikakvo pravo ekskluzivnosti na zajednička hrvatska postignuća, ali konstatira da je ipak na hrvatskoj političkoj sceni živa politička snaga koja je imala sposobnost, znanje i vodstvo da sve te procese odvede od početka do kraja", rekao je te pritom iskazao poštovanje utemeljiteljima stranke te prvom hrvatskom predsjedniku i prvom predsjedniku stranke Franji Tuđmanu.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Govoreći o Ukrajini, ustvrdio je da se srž politike koju vodi Putin bazira na pretpostavci ruskog predsjednika da "ispravlja pogreške i slabosti ranijih ruskih lidera".

"Sjetite se naše situacije – pitanje identiteta – ima li neke razlike između Hrvata i Srba, ili je s aspekta nekih aktera u Srbiji sve to bilo jedno te isto. (…) Denacifikacija Ukrajine – zvuči li to poznato poput deustašizacije Hrvatske? Paralela je jasna svima vama. Dakle, identitet, niste Ukrajinci, nego Malorusi, i treba vas denacificirati – to su dva načina kako provesti ciljeve ispravljanja pogrešaka prethodnika, a to čini brutalnom vojnom silom i agresijom", rekao je.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, neke aktere, u nekim zemljama, koji svako malo "provuku neki ruski narativ", među njima i u Hrvatskoj. "Imamo proruski narativ predsjednika Republike Zorana Milanovića, to je valjda jasno svakome… Radi li to slučajno, pogreškom, iz uvjerenja ili nagovoren – ne znam. Njemu šteti", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:00