IMENOVANJE

Sabina Glasovac potpredsjednica Sabora, o Grmojinu imunitetu idući put: ‘Ovo je nova praksa‘

Ovo je nova praksa koju treba ujednačiti, ostavit ćemo to za idući put, neka se provedu konzultacije, rekao je šef Sabora
Nikola Grmoja
 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u petak je za svoju potpredsjednicu jednoglasno izabrao SDP-ovu Sabinu Glasovac, dok je odlučivanje o zahtjevu Nikole Grmoje (Most) da mu skine imunitet ostavio za idući put.

Čestitam Vam na izboru i želim puno uspjeha i kvalitetne suradnje s ostalim članovima Predsjedništva, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković Sabini Glasovac koju je na tu dužnost predložio njen Klub, umjesto Rajka Ostojića koji je svoj mandat stavio u mirovanje.

Ostojić je nakon izbora Peđe Grbina za predsjednika SDP-a objavio da će staviti mandat u mirovanje do završetka lokalnih izbora 2021. podsjetivši da Grbin nije bio njegov izbor.

image
Sabina Glasovac
Damjan Tadic/Cropix

Sabor u petak nije glasovao o prijedlogu Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se Grmoji ne skine zastupnički imunitet u privatnoj tužbi koju je protiv njega podnio bivši SDP-ov zastupnik Ranko Ostojić, iako je Grmoja na tome ustrajavao
Molim sve zastupnike da odbace MIP-ov prijedlog i da mi se skine imunitet u spomenutom slučaju, ali i općenito „kako bi me premijer Plenković i DORH mogli kazneno goniti zbog teških optužbi koje sam iznio o muljanjima o našim veleposlanstvima“, rekao je zastupnik.

Jandroković ga je pitao je li svjestan presedana koji radi, te dodao kako misli da je volja zastupnika iznad dosadašnje prakse da u privatnim tužbama zastupnici ne ostaju bez imuniteta.

Arsen Bauk (SDP) poručio je međutim da će SDP podržati prijedlog MIP-a.

Prvi put kad se prekrši to načelo, onda će svaki zastupnik koji bude imao privatnu tužbu, a sam ne želi da mu se skine imunitet, biti izložen pritisku javnosti da to zatraži i da ide na sud, a onda imuniteta neće biti, kazao je.

Grmoji, koji je nastavio ustrajavati da mu se imunitet skine, Branko Bačić (HDZ) je uzvratio da poštuje njegovu želju, ali i predložio da se glasovanje o tome odgodi, jer se radi o presedanu, pa bi na razini klubova trebalo dogovoriti kako će se postupati za slične situacije.

S tim se suglasio Jandroković. „Ovo je nova praksa koju treba ujednačiti, ostavit ćemo to za idući put, a prije glasovanja o tome neka se provedu međustranačke konzultacije“, pozvao je predsjednik Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:08