SDP-ova ZASTUPNICA

Sabina Glasovac zatražila hitnu raspravu o seksističkim napadima na žene u Saboru

Zekanović je rekao Benčić da ne zna je li muško ili žensko, a Ante Sanader je dao opomene oboma

Sabina Glasovac

 Ronald Gorsic/Cropix

Zbog učestale pojave seksizma u sabornici na koje predsjedavajući sjednicom ne reagiraju, odnosno kažnjavaju žrtvre jednako kao i počinitelje, SDP-ova potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac zatražila je u srijedu od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da sazove Predsjedništvo kako bi se to raspravilo.

Zadnji ispad bio je zastupnika Hrvoja Zekanovića koji se obrušio na zastupnicu Možemo! Sandru Benčić.

- Zekanović je imao izlaganje i prozvao stranke iz oporbe da su jedni drugima žetončići. Rekla sam mu da se to zove opozicija, a žetončići su oni koji su ušli kao opozicija, a surađuju s vladajućima. Na to je rekao: "Drago mi je da ste danas barem u gornjem dijelu svog tijela pristojno obučeni" - kazala je Benčić koju je Zekanović "počastio" tvrdnjom da nosi majice na špaline i dolazi polugola što, ističe, nije istina. U nastavku joj je još rekao "da nije njegov tip" te da ne zna "je li muško ili žensko".

Benčić je tražila povredu Poslovnika, a repliku i oduzimanje riječi Zekanoviću tražile su Sabina Glasovac i Katarina Peović. Ante Sanader, koji je vodio sjednicu, nije to učinio, nego je svima dao opomene, uključujući zastupnice.

Prije tjedan dana, kada je sjednicu vodio Željko Reiner seksistički ispad je imao Ante Prkačin. Obrušio se na Uršu Raukar Gamulin, a prošao s opomenom koju je dobila i žrtva vrijeđanja. Reiner je vodio sjednicu Sabora i kada je Prkačin izvrijeđao gradonačelnicu Siska, Kristinu Ikić Baniček, rekavši joj, među ostalim, da je "debeljuškasta i masna". Reagirale su tri zastupnice i tražile povredu Poslovnika, no umjesto toga dobile su opomene, a Prkačin ništa.

Vrijeđanja i omalovažavanja saborskih zastupnica, i to u sabornici, nisu rezervirana samo za zastupnike. I premijer Andrej Plenković imao je neprimjerenih izjava na račun žena. Katarinu Peović je na aktualnom prijepodnevu pitao: "Kako ju nije sram hodati po cesti", a Sandri Benčić poručio "da se pogleda u ogledalo".

‘U svojim istupima su divljački verbalno napali zastupnice‘

Potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac (SDP) zatražila je u četvrtak od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da sazove hitnu sjednicu Predsjedništva kako bi se raspravili i sankcionirali recentni seksistički ispadi pojedinih zastupnika prema kolegicama u Saboru.

Glasovac je u dopisu šefu parlamenta navela da je riječ o neprihvatljivim konkretnim recentnim istupima zastupnika Domovinskog pokreta Ante Prkačina i nezavisnog Hrvoja Zekanovića.

"U svojim istupima su divljački verbalno napali zastupnice Zeleno-lijevog bloka Uršu Raukar Gamulin i Sandru Benčić te gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček. Oba verbalna napada bila su izrazito obilježena seksističkim pristupom i uvredama čija je osnova bila upravo u rodnoj pripadnosti gospođa Raukar Gamulin, Benčić i Ikić Baniček", istaknula je Glasovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:21