PORUKA GRAĐANIMA

Sabljar-Dračevac, uz Svjetski dan zdravlja: Treba čuvati svoje i zdravlje planeta

"Koliko brinemo o našem okolišu, toliko brinemo i o našem zdravlju", istaknula je Sabljar-Dračevac

Renata Sabljar-Dračevac

 Željko Puhovski/Cropix

U povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac poručila je da građani trebaju biti čuvari svog i zdravlja svojih najbližih, ali i čuvari zdravlja planeta Zemlje, kao najvećeg blaga.

"Koliko brinemo o našem okolišu, toliko brinemo i o našem zdravlju", istaknula je Sabljar-Dračevac.

Svjetski dan zdravlja obilježava se od 7. travnja 1948. kada je osnovana Svjetska zdravstvena organizacija, kako bi se dao naglasak na određenu zdravstvenu temu radi podizanja javne svijesti o postupcima koje svaki pojedinac i društvo mogu učiniti za svoje zdravlje tijekom cijele godine.

Moto ovogodišnjeg Dana zdravlja glasi „Naš planet, naše zdravlje“, a pažnja je usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih radnji kako bismo Zemlju i njezine stanovnike održali zdravima.

Trenutna klimatska kriza ujedno predstavlja najveću zdravstvenu prijetnju čovječanstvu mijenjajući naš planet, upozorila je Sabljar- Dračevac te naglasila da više od 90 posto Zemljine populacije udiše zagađeni zrak. Uz to, dodala je, posljedice pandemije covida-19, globalnog onečišćenja i povećanja kroničnih nezaraznih bolesti usmjerili su pozornost na hitne postupke za očuvanje zdravlja ljudi i planeta.

"Aktivnosti vezane uz ovogodišnju temu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja ne smiju provoditi samo 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine...Veza između zdravlja našeg planeta i zdravlja ljudi, životinja, biljaka, odnosno svih živih bića, elementarna je i neophodna, a naši osobni izbori i ponašanje u društvu utječu na njih", istaknula je Sabljar-Dračevac.

Ujedno je pozvala građane da se odazovu akcijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i zavodima u županijama, a osobno će sudjelovati na Sajmu zdravstvenih inovacija koji organizira udruga "Krijesnica" u sklopu projekta Zdravstveni opservatorij na Zagrebačkom velesajmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:32