GRADONAČELNIK NA SUDU

SABO SE ŽELI NAGODITI S USKOK-om? Jakovina: 'To je loša poruka i nečista radnja'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ako je istinita informacija da se vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) želi nagoditi s USKOK-om, to je jako loša poruka i nečista radnja, izjavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Jakovinu su novinari u Saboru zamolili da komentira novinske napise da je Sabo na županijskom sudu u Osijeku zatražio odgodu za danas zakazanog ročišta u postupku u kojem ga se tereti za pokušaj podmićivanja dvoje vijećnika, jer želi priznati krivnju i nagoditi se s USKOK-om.

VELIKI OBRAT U SLUČAJU Sabo želi nagodbu s USKOK-om, priznat će krivnju za nuđenje mita!?

"Imam premalo informacija o tome", rekao je Jakovina, a na pitanje kakvu bi poruku Sabo time poslao javnosti odgovorio je kako je to "jako loša poruka i nečista radnja".

I SDP-ov Nenad Stazić smatra da Sabina odluka nije dobra za njega ni za stranku koju predstavlja.

"Ja ni ne znam da se on nagodio, ali to je pravosudna stvar. Ako je iskoristio zakonsko pravo da se nagodi, onda je to pravo iskoristio. Ako to znači, odnosno podrazumijeva priznanje krivnje, onda jedino mogu konstatirati da je priznao svoju krivnju", kazao je Stazić.

Na pitanje može li to naštetiti SDP-u odgovorio je, "ne znam, vidjet ćemo kako se nagodio, što je priznao, ne odlučujem o tome ja, uostalom".

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan nije želio komentirati medijske informacije.

"Nisam upoznat s činjenicama, kada budem upoznat, onda mogu odgovoriti na vaša pitanja", rekao je Dragovan dodavši da će sutra biti prilike za komentare, nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Za HDZ-ova Gordana Jandrokovića je očito da je Sabo "svo ovo vrijeme govorio neistinu, kada je negirao da se dogodio slučaj političke korupcije".

"Ako je točno što pišu mediji, Sabo će morati snositi političku, ali i kaznenu odgovornost, a što se tiče njegove stranke, poruka je potpuno jasna. Optuživali su druge, govorili da se radi o kolektivnoj krivnji i baš me zanima kako će se SDP sada nositi s tim", rekao je Jandroković.

Mirela Holy (ORAH) nije željela komentirati Sabin slučaj. Poručila je kako je riječ o postupku u tijeku, da bi se komentiranje moglo protumačiti kao pritisak na pravosuđe te da je "svoju lekciju po tom pitanju dobro naučila".

Potvrdila je da je od USKOK-a zatražila da istraži elektroničku poruku koju je kao ministrica zaštite okoliša poslala predsjedniku Uprave HŽ-a Reneu Valčiću, a u kojem se zauzela za njegovu zaposlenicu, suprugu člana SDP-a, čija je Holy tada bila članica.

"Premijer Zoran Milanović je na konferenciji za novinare taj moj mail okvalificirao kao sitnu političku korupciju, a s obzirom da je korupcija teško kazneno djelo, nadam se da će se DORH što prije očitovati je li to bila korupcija. Ako se radi o korupciji, očekujem da se protiv mene podigne optužnica", kazala je Holy.

Na pitanje zašto se premijer u njezinu slučaju postavio tako oštro, dok je prema Sabi blag, Holy je ocijenila da je riječ o "sistemskoj pogrešci u načinu razmišljanja".

"Mislim da on jednostavno ima jako neobične kriterije i da se tu već može govoriti o sistemskoj grešci u načinu razmišljanja", rekla je Holy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:54