StoryEditor
ĐORĐE GARDAŠEVIĆ

‘Sabor bi trebao nadgledati rad Stožera, ne bi bilo loše da mu svako malo podnose izvješće‘

‘Trebalo bi ozbiljno razmisliti da se nešto napravi u zakonodavstvu i postave jasnija vremenska ograničenja i kontrolira rad Stožera‘
Đorđe Gardašević
 Tomislav Kristo/Cropix

Gostujući u emisiji "Newsroom" N1 televizije, profesor ustavnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu Đorđe Gardašević rekao je da Zoran Milanović formalno nije u obavezi doći na konstituirajuću sjednicu Sabora i da takva odluka predsjednika Republike ne izlazi iz okvira Ustava.

"Sviđa li se to ljudima ili ne stvar je političke percepcije", dodao je Gardašević. "Milanović ima legitimitet koji je dobio na izborima. Svaki predsjednik ima svoju osobnost, a Milanovićeve odluke ne obvezuju kasnije predsjednike."

Ustavni stručnjak ne misli da bi trebalo bitno mijenjati ovlasti predsjednika. "Trebalo bi koristiti ovlasti koje predsjednik već ima. Sabor vrlo brzo ide na ljetnu stanku. Po Ustavu je ima, ali s obzirom na okolnosti, bilo bi primjerenije da ne ide na ljetnu stranku. Tu je dobar primjer predsjedničke ovlasti da pozove Sabor na izvanredno zasjedanje. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li on to učiniti. Predsjednik ima ovlasti koje može koristiti i trebalo bi jače inzistirati na tome da ih primjenjuje u praksi", rekao je za N1.

Upitan zašto bi Sabor odluke Stožera trebao odobriti dvotrećinskom većinom, Gardašević je rekao: "Epidemija kod nas traje četiri mjeseca. Prva mjera donesena je 19. ožujka, otad je doneseno više od 80 odluka. Stožer je operativno tijelo sastavljeno od različitih ljudi. Treba ga demokratski nadgledati s obzirom na to da to dugo traje. Trebalo bi ozbiljno razmisliti da se nešto napravi u zakonodavstvu i postave se jasnija vremenska ograničenja i kontrolira ono što radi Stožer.

Ne bi bilo loše da se zakonom obveže Stožer da svakih 15 do 30 dana izvještava Sabor o mjerama koje je poduzeo. Što se tiče dvotrećinske većine, bila bi obavezna samo kada bi se proglasilo stanje nepogode i donosile se mjere koje još ne postoje u našim zakonima. Međutim, kada se radi o radikalnim mjerama kojima se ograničavaju slobode i ljudska prava, trebala bi dvotrećinska većina."

Kao primjer takve mjere, kojom se ograničavaju slobode i prava, naveo je Zakon o elektroničkim mjerama. Kaže da bi se Sabor trebao postaviti kao neka vrsta kontrolora koji bi nadzirao Nacionalni stožer.

Pojašnjava i kako je pogrešna postavka da uvođenjem stanja velike prirodne nepogode, ovlasti preuzima predsjednik Republike i Vlada. "U toj situaciji i dalje Sabor radi svoj posao, samo se odlučuje dvotrećinskom većinom. Nove mjere potvrđuje Sabor. Samo bi se pojačala demokratska kontrola mjera", rekao je Gardašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2020 09:04