HRVATSKI PARLAMENT

SABOR ĆE DANAS RAZRIJEŠITI GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA JELENIĆA Pokušat će izglasati i Zakon o popisu stanovništva što im nije uspjelo prošli tjedan

 Damjan Tadić / CROPIX

Sabor danas nastavlja s redovitim zasjedanjem.

Na rasporedu je razrješenje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i izglasavanje zakona koje Sabor nije uspio izglasati prošloga tjedna zbog nezadovoljstva manjinskih zastupnika neprihvaćanjem njihovih amandmana prilikom donošenja novog Zakona o popisu stanovništva.

Premijer Andrej Plenković jučer je poručio da od sastanka parlamentarne većine očekuje dogovor oko ove teme, javlja N1.

"Ne namjeravam ponuditi ništa što se tiče promjene zakona. Stav vlade i HDZ-a je jasan, to je tehnički zakon kojeg trebamo donijeti na vrijeme da bi se svi pripremili za popis stanovništva, ne vidim nikakav problem.

Čak sam pitao na užem kabinetu treba li jedno ili dva čitanja, ja volim dva čitanja, ali zakon je prošao javno savjetovanje, nitko se nije dosjetio te teme, takvih odredbi nema u zemljama susjednih zemalja gdje su Hrvati manjina, u dosadašnjoj praksi nije bilo diskriminacije oko popisivača.

"Mislim da ćemo to riješiti", rekao je jučer i dodao da predstavnici manjina znaju za taj stav. "Zakon će sigurno proći", ustvrdio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:50