ZA 82, PROTIV 41

Sabor izglasao DRŽAVNI PRORAČUN. Kosor tražila da dođu - fotoreporteri

HNS-ovac: Zbog kašnjenja na posao zbog mljekarske blokade Slavonske jedna je majka dobila otkaz
 Damjan Tadic / CROPIX

>> NOVO << 15:00 - Netom prije samo izglasavanja proračuna šefica HDZ-a Jadranka Kosor obratila se zastupnicima s govornice. Tražila je da u sabornicu dođu fotoreporteri, javlja 24sata.

- Traži se mogućnost nazočnosti fotoreportera kao što je to bilo uvijek u vrijeme izglasavanja državnoga proračuna. Tako bi javnost imala potpunu sliku što smo, kako smo i zašto glasovali. To je naša pomoć da donošenje proračuna bude javno i transparentno. Bilo bi nam drago da je u trenutku glasovanja za proračun u sabornici i premijer Zoran Milanović - zaključila je Kosor.

14:48 Hrvatski Sabor u novom sazivu upravo je izglasao državni proračun za 2012. godinu, sa 82 glasa ZA, 41 PROTIV i jednim suzdržanim glasom.

14:00 - Hrvatska će ubrzanom certifikacijom desetina tvrtki riješiti problem energetske učinkovitosti, certifikata kojeg u zemlji imaju samo dvijet tvrtke, najavio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

- Nema konkurencije na dvije tvrtke. To ne postoji! Mislim, dobro je da su i dvije za početak, ali mi moramo odmah dati prostor da svi oni koji mogu odgovoriti zahtjevu, a nema razloga svaka standardna tvrtka može dobiti certifikat - naglasio je Čačić.

- Prva dva mjeseca Vlade. Kako ste se snašli?

Ja sam tu već bio i nisam se ništa snalazio.

- Stanje koje ste zatekli?

Stanje je takvo kakvo sam znao da je i nije me ništa ni iznenadilo ni bilo neočekivano. Čim meni netko počne pričati o milijardama, kad govori s nekim tko je iz biznisa onda je veliko pitanje da li je u stanju platiti svoj hotelski račun i ručak. To je obično tako. Tako vam je i sa vladama. Kada govore o ogromnim desetinama milijardi projekata koje su počeli ili će početi, ja bih rado vidio negdje nešto što je već realizirano, sagrađeno, fakturirano i plaćeno. E vidite toga nije bilo. Priče je bilo ali nije bilo ničeg na terenu.

- Plaši li vas ova količina posla?

Ne, to je moj posao. Ovo što smo pokrenuli, ako ne bude vidljivo da se desetinama i stotinama natječaja, projekata ne osjeti optimizam i nova energija u gospodarsku hrvatske da tada nemam šta raditi u vladi mislim da bi to tada bi bio zaista poraz i podbačaj ovoga o čemu ne samo ja već i gospodin Maras je tu, koji je još u puno većoj mjeri uključen u ovo jer to treba bazično osjetiti malo i srednje poduzetništvo i obrti.

- Što se tiče ZOR-a, rekli ste da treba mijenjati više od samo kolektivnih ugovora, no vaš koalicijski partner SDP za sada se drži samo tog jednog dijela, kako pronaći zajednički jezik?

Zajednički jezik između HNS-a i SDP-a je odavno pronađen. Ja sam bio vrlo precizan i o tome sam govorio davno. Još jednom ću. Okovi u kojima se nalazimo tretman zakona o radu kao Biblije i u kamen upisanog Svetog pisma naravno ne dozvoljavaju nikakav pomak. Mora se dati prostor da kad ZOR istekne, nakon određenog vremena da se otvore pregovori i to je sve što vlada treba učiniti. A dalje je proces koji je najnormalniji proces pregovaranja onako kao što to sindikati to govori i imaju i pravo u tome što govore. Podcrtao sami još ću jednom podcrtati da civilizacijski standard zaštite radničkih prava se ne smije narušavati, ali to ne znači da se ne poštuju ekonomske situacije u kojima se pojedina zemlja u nekom trenutku nalazi.

13:21 Imamo pouzdane informacije da zbog kašnjenja na posao zbog mljekarske blokade Slavonske avenije u Zagrebu, uslijedili i neki otkazi, jer se kasnilo na posao - izjavio je u Saboru HNS-ov zastupnik Petar Baranović.

Iako on nije rekao tko je i kako dobio otkaz zbog mljekarske blokade , neslužbeno se doznaje da je riječ o majci koja je dva dana zaredom zakasnila na posao, jer je satima čekala u koloni da dijete ostavi u vrtiću nedaleko od blokade na Slavonskoj aveniji.

- Moj je apel mljekarima, čiju muku u potpunosti razumijem, da probleme rješavaju na sastancima sa otkupljivačima mlijeka uz posredstvo ministra poljoprivrede. Na ovaj način neće izaći iz krize, pogotovo kad se sve to nađe pod krinkom politizacije i manipulacije - kazao je Baranović.

Osvrnuo se i na raspravu u Saboru u četvrtak u kojemu je predsjendica HDZ-a Jadranka Kosor tražila da se o uhićenju 29 mljekara na Slavonskoj aveniji u Zagrebu očituje premijer Zoran Milanović, te je ustrdila kako oni, u svom namdatu, nisu noću, bez nazočnosti javnosti hapsili prosvjednike.

- Ova predstava koja je upriličena jučer ujutro, bila je ispod svake razine i ono što želim napraviti kao zastupnik i u ime Hrvatske narodne stranke, je apelirati na kolege u politici da ovu tešku situaciju u kojoj se našao mljekarski sektor ne koriste za jeftino dobivanje političkih poena - kazao je Baranović i nastavio:

- Posebno me zasmetalo aludiranje na ponašanje policije koja se našla u nezahvalnoj situaciji. I posebice izjava bivšeg ministra Tomislava Karamarka, jer 27. travnja prošle godine osobno sam intervenirao prema svojim kolegama ribarima sa apelom da deblokiraju tijekom prosvjeda Kanal sv. Ante u Šibeniku nakon što su me ljudi iz policijskog sustava jasno upozorili da imaju uputstva da postupaju temeljem zakona i odblokiraju Kanal koristeći sva sredstva koja imaju na raspolaganju.

Mljekari su, kazao je Baranović, u jako teškoj situaciji, i ono što bi Sabor i politika trebala napraviti je da se profesionalno i korektno prihvate posla i aktiviraju one mehanizme da pomognu tim ljudima da izađu iz krize.

- Manipuliranje s emocijama građana, mljekara, javnosti, dok s druge strane postoji jasna zakonska praksa je ispod svake razine i mislimo da tome ne bi trebalo biti mjesta obzirom na težinu situacije u kojoj se nalazi hrvatska država -zaključio je Baranović koji je ustvrdio kako se HNS DANAS nije javljao u raspravi o mljekarima jer su bili zatečeni izjavama i onime štos e događalo u Saboru.

-------------------

ZAGREB - Sabor je započeo s izglasavanjem proračuna , sva tri amandmana Vlade prihvaćena su većinom glasova, a oporbeni, sukladno odluci Vlade, vladajuća većina odbija.

Zbog jednog od njih, kojim se iz proračunske pričuve planirane u iznosu od 200 milijuna kuna uzima 70 milijuna kuna za besplatni prijevoz školaraca HDZ je zatražio stanku kako bi se konzultirali, kako je rekla šefica HDZ-a Jadranka Kosor, oko tog opasnog presedana.

Po povratku u sabornicu Jadranka Kosor ponovila je kako Klub zastupnika HDZ-a smatra kako su prihodi prenapregnuti za 1,5 milijardi kuna, a rashodi podcijenjeni za milijardu i pol kuna.

- Upozoravali smo i ranije da u fondu za izravnanje nedostaje oko 350 milijuna kuna. A iz tog izvora financira se školstvo, zdravstvo, vatrogastvo na lokalnoj razini. Presedan je da Vlada u zadnji tren amandmanom poseže u proračunsku poričuvu - kazala je Kosor te je istaknula da će u Ministarstvu obrazovanja samo za plaće nedostajati 350 milijuna kuna.

Upozorila je da se proračunska pričuva treba čuvati za izvanredne situacije, te posjetila kako je i premijer Zoran Milanović, kad je Hrvatska bila paralizirana pod snijegom kazao kako se očekuju i velike poplave te da bi za to trebalo čuvati pričuvu.

Pozvala je Vladu da povuče amandman, što se, naravno, nije dogodilo. Proračunska pričuva nakon intervencije amandmanom iznosi 118 milijuna kuna.

Jadranki Kosor odgovorio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan.

- Planiranih 118 milijuna kuna za tekuću pričuvu je dovoljno, a bitno je da je osiguran novac za besplatan prijevoz djece - ustvrdio je Dragovan i poručio zastupnicima HDZ-a: - Nešto što do sada nije bilo, vraća se nazad, a to je da će naši učenici imati besplatan prijevoz. Vi ste ga ukinuli, mi ga danas vraćamo!

Na to se javio bivši ministar financija Ivan Šuker (HDZ) ustvrdivši kako nije točno da je Vlada planirala proračunsku pričuvu u iznosu od 118 milijuna kuna, već da je to bilo 200 milijuna.

- Ovo je samo dokaz nemogućnosti da se s bilo koje druge pozicije nađu sredstva - ustvrdio je Šuker.

Sabor nastava s glasovanjem o oporbenim amandmanima. Pristiglo ih je ukupno 89, od čega 87 sukladnih zakonu, a o svakom amandmanu koji Vlada odbije oporba traži glasovanje.

Prije izglasavanja proračuna, Sabor je većinom glasova donio, uz ostale, i dopune Zakona o mjerama naplate poreznog duga nastalog zbog krize. Uz zakon je prihvaćen i zaključak koji je predložio Klub zastupnika HDSSB-a, a kojim se obvezuje Vlada da sa HBOR-om dogovori nove kreditne linije za tvrtke koje su redovito plaćale svoje porezne obveze u vrijeme gospodarske krize.

Zaključak je prihvaćen jer su u raspravi o ovom prijedlogu Zakona i oporba i vlast isticali kako se dijelom ovog zakona, koji je donijela Vlada Jadranke Kosor, a ova samo izmijenila, favoriziraju neplatiše, čime se šalje loša poruka onima koji redovito izvršavaju svoje obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:21