RASTEREĆENJE

Sabor izglasao niži PDV za isporuke grijanja iz toplinskih stanica i ogrjevnoga drva

Nikola Grmoja prigovorio je što se u vrijeme krize mijenja 900 zakona ‘radi ambicije jednoga čovjeka i njegove buduće sinekure‘

Nikola Grmoja

 Damjan Tadic/CROPIX

Hrvatski sabor izglasao je u petak većinom glasova - sa 118 glasova za i 11 suzdržanih - izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Izmjenama se snižava stopa PDV-a na pet posto za isporuku grijanja iz toplinskih stanica te isporuka ogrjevnoga drva, peleta, briketa i sječke. Uvodi se stopa PDV-a od nula posto za isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

Objedinjeno je većinom izglasan i paket izmjena 62 zakona radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura. Izmjenama se tako odredbe u kojima su novčane kazne izražene u kunama mijenjaju u eure.

Nikola Grmoja (Most) prigovorio je što se u vrijeme najveće krize i inflacije mijenja 900 zakona "radi ambicije jednoga čovjeka i njegove buduće sinekure".

"A kad se treba obračunati s korupcijom i urediti društvo, nema vas nigdje", poručio je Grmoja vladajućima i najavio saslušanja na saborskom Antikorupcijskom vijeću članova uprave i Nadzornog odbora INA-e te ministara.

"Želim uputiti poziv lopovu kojega ste imenovali u Hrvatsku narodnu banku", rekao je Grmoja misleći na bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo je izlaganje Grmoje poručivši mu da ne može nazivati lopovom osobu koja nema nikakvu presudu i koja nije prisutna. "Molim birajte riječi", apelirao je Jandroković.

Uključio se i Miro Bulj (Most) kazavši da "ako je netko lopov, onda je lopov" i da ne može nitko narediti što će govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 22:55