NAKON BURNE RASPRAVE

Sabor izglasao Turudića, HDZ-ova većina dobila dvije ‘neočekivane‘ ruke, doznali smo čije

Sa 78 glasova za, 60 protiv i 2 suzdržana glasa, Ivan Turudić je izglasan za glavnog državnog odvjetnika

Sabor, izglasavanje Turudića

 Damjan Tadic/Cropix/

NOVO 12:30 - Od 151 zastupnika glasalo je njih 140. Sudac Turudić izabran je sa 78 glasova ‘za‘, 60 protiv i dva suzdržana (SDSS-ov Boris Milošević i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta). Uz standardu Plenkovićevu većinu od 76 zastupnika i zastupnica, za Vladin prijedlog da se Turudića izabere za novog glavnog državnog odvjetnika ruke su digli još i zastupnici Ante Prkačin (nekadašnji zastupnik DP-a, a danas Hrvatskog bila) i Milan Vrkljan (nekadašnji zastupnik DP-a, a sada Pravedne Hrvatske)


12:08 - Oporba, koja je nakon glasovanja o Turudiću napustila sabornicu, prije toga je, na poziv Peđe Grbina (SDP), minutom šutnje odala počast hrvatskom pravosuđu.

Pozivam vas da minutom šutnje odate počast pravosuđu kojem je zabijen zadnji čavao u lijes, izjavio je Grbin, pa se s kolegama uputio van sabornice praćen dobacivanjem „Vrati pare, Grbinu“!

image

Sandra Benčić, Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image

Oporba napušta sabornicu

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image

Oporba napušta sabornicu

Damjan Tadic/Cropix
image

Marija Selak Raspudić

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image

Sabina Glasovac, Davorko Vidović

Damjan Tadic/Cropix

11:39 - Sabor je glasovao o imenovanju Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Sa 78 glasova za, 60 protiv i 2 suzdržana glasa (Boris Milošević i Stjepo Bartulica), Ivan Turudić je izglasan za glavnog državnog odvjetnika.

Glasalo je 140 zastupnika i zastupnica.

image

Glasovanje

Damjan Tadic/Cropix

11:25 - U tijeku je stanka koju je zatražilo 11 saborskih klubova. Glasovanje će se održati ju 11:35 sati, najavio je Gordan Jandroković.


11:19 - Majda Burić je poručila zastupnicima Možemo da su trebali otići na Jakuševec prosvjedovati protiv samih sebe.

- Bojite se neovisnog pravosuđa - vikala je Burić na zastupnike Možemo!.


10:57 - Karolina Vidović Krišto je dobila i treću opomenu i zabranu govora.

image

Karolina Vidović Krišto

Damjan Tadic/Cropix

- Vi vrijeđate hrvatske građane. Nema razlika između Bajića i Turudića. DORH vam je potreban da biste mogli maltretirati građane, rekla je Vidović Krišto i dodala: ‘Vi kradete, Jandrokoviću. Mislite da će vas Turudić spasiti?! Neće vas nitko spasiti!‘

On ju je upitao želi li da ju iznesu iz sabornice jer više nema pravo govora nakon treće opomene.


10:50 - Stipu Milinarića (Klub DP-a) zanima što je Milorad Pupovac (SDSS) istrgovao u zamjenu za podršku Turudiću. Poručio je da će u drugom mandatu dati podršku Turudiću kad za korupciju osudi Plenkovića.

Nakon svega se pokazuje da je ili HDZ ili Hrvatska jedini izbor, nastavi li HDZ ovako Hrvatska nema nikakve šanse, rekla je Marijana Puljak (Centar).

Natalija Martinčević (Klub Fokusa i Reformista) sve je nazvala velikim Plenkovićevim projektom "zaustavimo press, DORH i Uskok".

Marijan Pavliček (Klub Hrvatski suverenisti) tvrdi da se izborom Turudića želi zaštiti "veliki AP" koji se spominje u porukama objavljenim u javnosti.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) govoreći o trodiobi vlasti kazao je da su se očito u cijeli proces upetljali ljudi kojima nije cilj ni pravda ni pravičnost i da je dio institucija koje bi trebale biti neovisne pokušao utjecati na političke procese.


10:48 - Ustrajanjem na imenovanju Turudića, sve Turudićeve laži postale su Plenkovićeve, postat će i laži svih vas koji ćete za njega dići ruku, poručila je Sandra Benčić i zatražila stanku.


10:47 - Svaka osoba ima slobodu izabrati si društvo. Ako joj je ugodno društvo osuđenici, kriminalci, onda ne može biti glavni državni odvjetnik. Nije samo sposobnost uvjet za ovu dužnost, nego i integritet, rekao je Božo Petrov.


10:35 - Predstavljate se kao moralna vertikala, a od osumnjičenika Dragana Kovačevića primali ste novac i nije vam bilo neugodno, prozvala je Marija Jelkovac Daliju Orešković.

Orešković je prvak niskosti i mržnje u ovom sazivu, kad bi na sebe primijenila kriterije kao na Turudića, sama bi sebe eliminirala na duže vrijeme iz politike, dodao je Josip Borić.

Ivana Kekin (Možemo) u tim je nastupima iščitala mizoginiju.

Kada grupno iznosite da je zastupnica iracionalna, luda, puna mržnje, to je mizogino, ocijenila je.

Riječi u svom nastupu nije birao ni Krešo Beljak (HSS) koji je, uz ostalo, izjavio da je HDZ "najgora stvar" koja se dogodila Hrvatskoj kroz povijest, da se premijer Plenković "potvrdio kao treći veliki mafijaški bos HDZ-a nakon Tuđmana i Sanadera", da ga nakon izbora ček puno veća kazna nego je bila Sanaderu.

HDZ je kao pravomoćno presuđena kriminalna banda, organizacija koju treba, ne samo zabraniti, nego onemogućiti da u slijedećih puno godina uopće nastupa na izborima, izjavio je, uz ostalo.

Emil Daus (Klub IDS) istaknuo je da se forsiranjem Turudića dodatno unosi nestabilnosti, nesigurost i gubitak još ono malo povjerenja koje građani imaju u pravosuđe.


10:27 - Arsen Bauk je govorio o Ivanu Turudiću:

- Nažalost, nije imao reducirane odnose s ljudima protiv kojih se vode postupci. Ovoj zemlji Bog je dao ljepotu, a HDZ joj je oduzeo radost, poručio je Bauk i zaradio opomenu.

- Reducirat ću ja vas s jednom opomenom, rekao mu je Jandroković.


10:23 - Dalija Orešković je poručila HDZ-u:

- Ovo glasanje je linija podjele u društvu koju je stvorio HDZ. Ne možete danas glasati za Turudića i ostati čista obraza. HDZ provodi zločin protiv vlastite države, a Hrvatska je pretvorena u kaljužu iz koje građani bježe, kaže Orešković.


10:18 - Grbinove su riječi isprovocirale HDZ-ove zastupnike, pa ga je Josip Đakić upitao kako ga nije sram govoriti da je netko kriminalac, s obzirom da on nije vratio sedam tisuća eura koje je bespravno uzeo.

„Vi ste prvi na redu kad se promijeni glavni državni odvjetnik“, poručio je Grbinu, pa izazvao Katarinu Peović (RF) i Mirelu Ahmetović (SDP).

- Kome ste vratili 7.000 eura koje ste uzeli od Sabora? Prvi ste na redu kad se promijeni državni odvjetnik kojeg treba uhapsiti, rekao je Đakić i dobio opomenu.

Katarina Peović je dobila drugu opomenu nakon spominjanja Đakićeve obitelji.

- Nije čudo da Đakić prvi brani Turudića jer dobro zna kako je legalizirao otetu srpsku imovinu. To je taj kriminalni milje s kojim se Turudić druži gdje Đakić i njegovi sinovi prijete, rekla je Peović.

Peović je ustvrdila kako je Đakiću dobro poznato da je Turudić legalizirao srpsku imovinu u Virovitici, "kako je to kriminalni milje s kojim se Turudić druži", gdje Đakić i sinovi prijete, imaju presude o nasilju u Virovitici. To su njegovi prijatelji, dodala je.

„Nije čudo da prijetite otvoreno, u vašoj blizini, najbližoj dilaju, prijete, mlate, a još nisu u zatvoru“, dodala je Ahmetović.

- Kad se moralna vertikala Peović javlja, prvo bi se trebala ispričati svima i reći kako je premlatila muža, odgovorio joj je Đakić te i sam zaradio još jednu opomenu.

- E pa sad ću vam odgovoriti. U životu nisam niti presuđena nasilnica niti ću to ikad biti, a vi prijetite novinarima da će završiti u bunkerima, poručila mu je Peović.

Gordan Jandroković je istaknuo ‘da nije lijepo spominjati obitelji‘.

image

Josip Borić

Damjan Tadic/Cropix

10:10 - Prije glasovanja su zastupnici imali zahtjeve za stankama. Govori Peđa Grbin.

- Kriminalna organizacija otprije poznata policiji odlučila je na čelo DORH-a staviti osobu povezanu s krim miljeom. Iznenađuje li to više ikoga? Mene ne, ali me grozi zbog toga do koje ste mjere odlučili... Kada sav vaš kriminal koji do sada nije bio poznat javnosti, policiji, DORH-u, počne izlaziti na svjetlo dana, vi se hoćete osigurati na način da imate vašeg dečka na čelu, vašeg dečka koji laže. Otvoreno laže. Vjerojatno laže i vama na partijskim sastancima. Danas ćete ga izabrati jer ste slomili većinu, osigurali ste podršku svojih žetončića. Slomili ste i sami sebe jer su nam donedavno neki od vas kukali kako neće Turudića, znate koji su to vaši kolege koji sada gledaju mobitele...

- Stanka je odobrena, rekao je Jandroković i Grbinu dao opomenu jer je nastavio govoriti.

image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

10:06 - Počela je sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će se glasovati o prijedlogu Vlade da se Ivana Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika.

image

Hrvatski sabor

Damjan Tadic/Cropix
image

Hrvatski sabor, glasovanje o imenovanju Ivana Turudića

Screenshot/

Karolina Vidović Krišto je zatražila povredu Poslovnika jer se, kaže, nisu stvorili uvjeti za glasovanje.

- Ugrožavate ustavni poredak RH, rekla je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković joj je udijelio opomenu, nakon čega je izglasan Zakon o izmjeni Zakona o osobnoj iskaznici.


9:25 - Na saborskim mrežnim stranicama upravo je objavljen današnji plan glasanja. Izjašnjavanje saborskih zastupnika o Vladinim zakonskim i kadrovskim prijedlozima trebalo bi početi točno u 10 sati.

Prvo će se glasati o konačnom prijedlogu novog Zakona o osobnoj iskaznici, zatim o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, pa o prijedlogu Zakona o lobiranju, nakon čega slijedi politički najvažnije glasanje ove godine - izjašnjavanje saborskih zastupnika o Vladinom prijedlogu da se suca Ivana Turudića imenuje novom glavnim državnim odvjetnikom.


08:55 - Nakon što je s članovima Možemo provela noć na Markovom trgu u znak prosvjeda uoči imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, kandidatkinja za premijerku Sandra Benčić je za N1 televiziju govorila o njihovom prosvjedu.

- Nakon što su nam ukrali institucije, ukrao nam je državu, ukrao nam je u Markov trg i više se građani ne mogu okupiti ovdje na prosvjedu. Mi kao zastupnici možemo biti unutar kruga Trga svetog Marka i bit ćemo tu, bit ćemo slika svih onih koji su s pravom bijesni što im se premijer ruga, što ih ponižava, kad im govori o reduciranom izričaju ili da je Turudić s Mamićem razgovarao o nogometu, rekla je Benčić i zahvalila svim građanima koji su se spontano okupljali tijekom noći i jutra.

image

Ivana Kekin, Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix
image

Prosvjed

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivana Kekin, Sandra Benčić, Mile Kekin

Damjan Tadic/Cropix

- Ljudi dolaze s različitim pričama, mnoge su zaista dirljive, mnogi su došli jer su i sami imali ozbiljne probleme s pravosuđem. Slučajevi, čak i banalni, vuku se na sudu po 30 godina. Došli su ljudi koji su imali ozbiljnih problema s Turudićem ili njegovim bratićem. Kada čujete što sve obični ljudi doživljavaju u ovoj zemlji na dnevnoj bazi, shvatite koliko je otpor važan u ovoj zemlji. Otpor će značiti itetkako. Možda neće za današnje izglasavanje, ali nemojmo zaboraviti, Turudić ne stupa na dužnost danas, nego tek kada završi mandat aktualnoj državnoj odvjetnici. Protiv njega možda bude pokrenut stegovni postupak. Što će onda Andrej Plenković reći? Zašto se kocka s ugledom zemlje? Neka se kocka u svoja četiri zida i neka nas pusti na miru, dodaje Benčić za N1.

image

Prosvjed

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivana Kekin, Sandra Benčić, Mile Kekin

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivana Kekin, Sandra Benčić, Mile Kekin

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image

Ivana Kekin, Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

08:02 - Zastupnici stranke Možemo su pak u znak prosvjeda zbog Turudićeva imenovanja stajali „cijeli dan i cijelu noć“ na Trgu svetog Marka te su pozvali građane da im se pridruže.

- Cijeli dan i noć smo na Markovom trgu i bit ćemo sve do glasanja o Turudiću, u ime svih onih kojima je dosta, poručili su članovi Možemo! sinoć.

Ovo je neviđeno zarobljavanje institucija od strane Plenkovića - Turudić je osoba bez integriteta, bez povjerenja javnosti i sigurno će zlorabiti svoju funkciju, poručili su iz Možemo!. Tijekom noći su na društvenim mrežama objavljivali fotografije na kojima se vidi da su još uvijek na Markovom trgu.

Više pročitajte OVDJE.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Tomislav Tomašević

Ronald Gorsic/Cropix
image

Urša Raukar Gamulin, Dalija Orešković, Sandra Benčić

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image

Transparent

Ronald Gorsic/Cropix

07:30 Hrvatska bi u srijedu trebala dobiti novog glavnog državnog odvjetnika, Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, trebao bi zamijeniti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju.

O Turudićevu imenovanju, koje je proteklih dana ‘na noge‘ dignulo i ujedinilo oporbu u ocjeni da je neprikladan kandidat, Hrvatski sabor odlučivat će običnom većinom, da bi bio imenovan bit će dovoljno da dobije glasove 39 zastupnika, uz uvjet da Sabor ima kvorum, odnosno da u dvorani bude 76 zastupnika.

Način izbora glavnog državnog odvjetnika, uređen je zakonom iz 2018. u kojemu se izričito ne navodi kojom se većinom bira, no pravnici tumače da u takvim slučajevima vrijedi odredba iz Ustava da, ako nije drugačije određeno, Sabor donosi odluke većinom glasova, ukoliko je na sjednici nazočna većina zastupnika.

Glavnog državnog odvjetnika Sabor imenuje na četiri godine, na Vladin prijedlog i uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe.

Za Turudićev izbor, HDZ je u utorak dobio potporu svih koalicijskih partnera.

Vlada pred Sabor izlazi s jedinstvenim stavom parlamentarne većine da će podržati Turudićev izbor, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković nakon sastanka većine na kojemu je bio i Turudić.

Oporba, koja je proteklih dana kritizirala Turudićev izbor, u utorak je ponovila svoje zamjerke, te pozvala vladajuće da odustanu od izbora.

Dobili smo puno jasniji uvid u moralni, politički pa i pravosudni profil kandidata za glavnog državnog odvjetnika, poručili su iz oporbe nakon što je u javnost proteklih dana iscurila Turudićeva prepiska s bivšom zastupnicom i državnom tajnicom Josipom Pleslić (bivša Rimac).

Osim Turudićeva imenovanja, Sabor ovaj tjedan treba raspraviti i sedam zakonskih prijedloga, među kojima su i izmjene zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te o poljoprivredi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:16