JEDNOGLASNO

Sabor izglasao zakon za veća prava potrošača; oporba: ‘Građani su sad na pladnju financijskim predatorima‘

‘Zakon navodno štiti potrošače, a Vlada "igra" za banke, telekome i korporacije‘, rekao je Nikola Grmoja

Hrvatski sabor

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor jednoglasno je u srijedu donio Zakon o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača koji bi trebao omogućiti potpunu i pravodobnu zaštitu potrošačkih prava i brže sudske postupke.

Zakonom se propisuju pravila parničnog postupka kojim se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja, od općih prava potrošača i prava putnika do zaštite osobnih podataka korisnika elektroničkih komunikacija, turističkih usluga i financija.

Propisuju se i pretpostavke pod kojima udruge i savezi udruga za zaštitu potrošača mogu biti uvršteni na popis ovlaštenih tijela za podnošenje predstavki i tužbi.

Grmoja (Most): Zakon navodno štiti potrošače, a Vlada "igra" za banke, telekome i korporacije

Nikola Grmoja (Most) uoči glasovanja o tom zakonu poručio je da nema smisla raspravljati o zakonima koji navodno štite potrošače dok istovremeno Vlada igra za banke, telekome i korporacije, podsjetivši na potpisani sporazum s bankama koji Vlada ne želi javno objaviti.

„Očito ste odigrali za banke, za razliku od Poljske koja je stala iza svojih građana”, kazao je Grmoja i upozorio da je 16. lipnja zadnji rok do kada građani mogu podnijeti tužbe vezane za slučaj franak.

Sabor je jednoglasno izmijenio i Zakon o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije prometa i transporta kojim se proširuje mogućnost da se u Komoru mogu udružiti i magistri inženjeri koji su završetkom stručnog diplomskog studija prometa stekli 300 ECTS bodova.

Uz to, učlanjenje u Komoru neće predstavljati obvezu, već pravo.

Zastupnici su također izglasali izmjene Zakona o protuminskom djelovanju koje bi trebale unaprijediti i ubrzati provođenje poslova razminiranja i kontrolu kvalitete.

Sabor je prihvatio i nekoliko izvješća među kojima izvješća o radu za 2021. pravobraniteljice za djecu i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, godišnje izvješće o provedbi Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine, za 2021. godinu.

Prihvatio je i izvješća o provedi plana protuminskog djelovanja za 2022., te o izvršenju državnog proračuna kao i o stanju robnih zaliha za 2021.

Benčić (Možemo): Građani su odsad na pladnju financijskim predatorima; Zekanović (HDS): Lažno se brinete

Potporu Sabora nije dobio prijedlog klubova zastupnika SDP-a i Možemo da se izmijeni Zakona o kreditnim institucijama da se dugovi ne smiju prodavati bez da dužnici budu obaviješteni o tome kome i kada se prodaju.

Peđa Grbin (SDP) uoči glasovanja kazao je da utjerivači dugova rade mimo zakona, maltretiraju građane a Vlada ne želi primijeniti EU direktivu da se to uredi. „Ili ćemo pomoći hrvatskim građanima ili stati na stranu utjerivača”, rekao je.

Slično poručuje i Sandra Benčić (Možemo!) i proziva:” Stavili ste građane na pladanj financijskim predatorima”.

Miro Totgergeli (HDZ) pojasnio je da se izmjenom jednog članka zakona ne bi riješio problem svih građana koji su dužnici i čija su potraživanja prodana. Zakon nema retroaktivno djelovanje i na njih se ne bi odnosio, kazao je i dodao da se problem može riješiti jedino sveobuhvatnom izmjenom zakona.

Reagirala je Benčić prozvavši ga za drskost, te Mirela Ahmetović (SDP) poručivši mu da će na njegovu savjest ići svi potrošači koji će sutra biti robovi agencija za naplatu potraživanja.

Uključio se i Hrvoje Zekanović (HDS) prozivajući ih da se lažno brinu za malog čovjeka dok su istovremeno njihove stranke pokušale dignuti cijenu vode u Zagrebu i ukinule mjeru roditelj odgojitelj.

Daus (IDS) vladajućima: Pali ste na ispitu; građevinskih inspektora u četiri godine manje 30 posto

Nije prošao ni prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji Kluba IDS-a kojim je tražio da se komunalnim redarima omogući zaustavljanje bespravne gradnje izvan građevinskog područja do dolaska građevinske inspekcije.

Emil Daus (IDS) naveo je da se broj građevinskih inspektora u zadnje četiri godine smanjio za 30 posto i da su pokušali ponuditi rješenje, barem prijelazno, za zaustavljanje bespravne gradnje.

„Isključivi ste i pali ste na još jednom ispitu”, poručio je vladajućima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 07:56