VEĆINA 'ZA'

Sabor izmijenio Zakon o strateškim investicijama

 Goran Mehkek / CROPIX / Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o strateškim investicijskim projektima s ciljem da se olakša ulaganje u Hrvatskoj.

Većina do sada prijavljenih investicijskih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju, pa se izmjenama zakona investitorima omogućava lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt.

Zakon je do sada od investitora tražio da imaju zatvorenu financijsku konstrukciju, odnosno potpuno osigurane izvore financiranja projekta.

Novina je da privatni investitor u roku 60 dana od Vladine odluke o proglašenju projekta strateškim mora Ministarstvu gospodarstva dostaviti dokaz da ima osigurano najmanje deset posto ukupne vrijednosti projekta. To uključuje bankarsku garanciju domaće ili strane banke ili namjenski deponirana oročena sredstva na rok od devet mjeseci.

Također je novost da zainteresirani investitor privatni ili javno-privatni projekt prijavljuje Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK). Ako se radi o projektu s područja energetike, prijavljuje se Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

Za sporazum o pripremi i provedbi projekata s privatnim investitorom koji sklapa ministar gospodarstva traži se mišljenje i suglasnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Državnog odvjetništva.

Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekta zaprimilo je do sada 62 prijave projekata za koje se tražio status strateških – tri su projekta proglašena strateškim (Plomin, Piškornica i Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište), dva su na listi projekata (LNG terminal i rekonstrukcija piste Zračnog pristaništa u Malom Lošinju), a osam ih je u zadnjoj pripremi za Povjerenstvo.

Za izmjene Zakona glasovalo je 79 zastupnika, protiv ih je bilo 33.

Dugoročni plan razvoja OS RH do 2024.

Hrvatski sabor u petak je donio Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH za razdoblje od 2014. do 2024., za čiju se provedbu u predstojećih deset godina planira izdvojiti najmanje 48 milijardi kuna.

Pretpostavke za ostvarenje dugoročnog plana su zaustavljanje pada obrambenog proračuna i njegovo zadržavanje na razini iz 2014., osiguranje postupnog realnog rasta do 2018. godine, jačanje nastojanja za dostizanje NATO smjernica od dva posto BDP-a za obranu te od cijelog obrambenog budžeta 20 posto za opremanje i izgradnju.

Do kraja 2017. broj zaposlenih u tom sustavu trebao bi biti smanjen na najviše 15 tisuća: 14.380 djelatnih vojnih osoba i 620 državnih službenika i namještenika.

Sabor se jednoglasno suglasio sa sudjelovanjem pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u misiji potpore miru "Resolute support" u Afganistanu i još nekoliko operacija.

Provedba misije „Resolute Support“ počinje 1. siječnja 2015. godine, u misiji će sudjelovati oko 12.500 pripadnika međunarodnih snaga, a zadaća neće biti borbena, nego će NATO s partnerima provoditi obuku, savjetovanje i asistiranje afganistanskim nacionalnim snagama sigurnosti. Zastupnici su se suglasili i s odlukama o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji potpore miru "Eufor Althea" BiH, operaciji potpore miru EU NAVFOR Somalija-Atalanta" te o sudjelovanju u operaciji KFOR na Kosovu.

Zastupnici su primili na znanje i Izvješće o sudjelovanju OS RH u operacijama potpore miru UN od 1. siječnja 2013. do 30. rujna 2014. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:20