‘GMO FREE‘

Sabor najavio potporu Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav, području slobodnom od GMO-a

Deklaracijom otvara se prostor za jačanje ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, istaknula je Marijana Petir

Marijana Petir

 Duje Klaric/Cropix

Potporu Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav kao području slobodnom od GMO-a, kojom se poziva na jasnije deklariranje 'GMO free' proizvoda, jačanje kontrole i poticanje ekološke poljoprivredne proizvodnje, najavili su u srijedu i oporbeni i vladajući zastupnici u Saboru.

Deklaracijom otvara se prostor za jačanje ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, istaknula je u ime predlagatelja, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Uz potrebu promoviranja i brendiranja Hrvatske kao zemlje domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju genetski nemodificiranih proizvoda, Deklaracijom se pozivaju nadležna tijela na jasnije deklariranje 'GMO free' proizvoda, jačanje službenih kontrola i laboratorija za GMO i ukazuje se na važnost poticanja različitih oblika financiranja projekata usmjerenih na okolišno osjetljive i ekološke poljoprivredna proizvodnje.

Ivana Posavec Krivec (Klub Socijaldemokrata) naglasila je važnost da se Hrvatska pozicionira kao zemlja bez GMO-a i da je to nužno kako bi se sačuvali njezini resursi. Također drži da se Hrvatska treba okrenuti kulturama koje su se nekad uzgajale.

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je na pojavu alergije uzrokovane konzumiranjem GMO hrane i otpornost na antibiotike te pojavu kroničnih bolesti i tumora, Miro Bulj (Most) predložio je da se zakonski zabrani uporaba GMO-a, a Martina Vlašić Iljkić (SDP) vidi Hrvatsku kao GMO free državu koja ima samodostatnu ekološku proizvodnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:27