GLASOVANJE

SABOR O KORONAVIRUSU Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio veće ovlasti, samo jedan zastupnik bio je protiv

 
Sabor
 Goran Mehkek / / CROPIX

Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio je veće ovlasti kako bi se, zbog epidemije koronavirusa, ubrzala protočnost djelovanja sustava, a zakonske izmjene koje mu daju te ovlasti, Hrvatski je sabor izglasovao u srijedu bez rasprave i one stupaju na snagu u četvrtak.

Izglasovao ih je većinom glasova - 108 'za', jednim protiv i šest suzdržanih.

Nacionalni stožer civilne zaštite dobio je ovlast donositi odluke i upute koje će provoditi stožeri lokalnih jedinica.

Na taj se način želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera kod donošenja i provedbe odluka kojima se uređuju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije koronavirusa, objasnio je ranije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je danas bio u sabornici.

Želim Vam svu sreću i uspješan posao, rekao mu je, nakon glasovanja o zakonu, predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sabor je svoj dnevni red dopunio paketom od 21 točke koje je Vlada predložila kako bi pomogla gospodarstvu pogođenom pandemijom, raspravit će ih danas, a izglasovati u četvrtak.

Zastupnici su svoj rad prilagodio zahtjevima epidemiologa da budu na propisanoj distanci od najmanje metra i pol, pa sjede u svakoj drugoj klupi, na stolcima 'rezerviranim' za članove Vlade, na onima uz rub sabornice te na sve tri galerije.

S obzirom na situaciju s koronavirusom moramo se prilagoditi novim uvjetima, pratiti situaciju koja je u nekim zemljama u našem okruženju zaista dramatična, moramo se strogo držati pravila koji smo dobili od nadležnih tijela, rekao je zastupnicima Jandroković.

Pozvao ih je da se strogo drže pravila i preporuka nadležnih državnih tijela, ali i onih koja su donijeta u Saboru, poput onih da nema rukovanja.

Naglasio je i kako zastupnici koji imaju zdravstvenih problema, koji kišu, kašlju, imaju temperaturu, ne bi smjeli biti u Saboru.

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika) rekao je kako je već ranije upozoravao da dolazi ova kriza, ali su ga kolege ismijavali. "Nažalost, bio sam u pravu".

Zekanović za suverenitet i samodostatnost države

Zekanović ističe da se sada vidi koliko su suverenitet i samodostatnost države bitni, kako se države brane na granicama, a u drugi plan padaju sve priče o europskom zajedništvu i solidarnosti.

"Je li Hrvatska uistinu suverena, je li Hrvatska uistinu samodostatna, hoće li se Hrvatska moći sama za sebe brinuti, vidjet ćemo u sljedećem razdoblju", ustvrdio je i podsjetio na uništenu poljoprivredu i proizvodnju.

"Hrvatski narod je žilav, preživio je mnoga teška razdoblja, pa će i ovo", zaključio je.

Ivan Lovrinović (Klub Živog zida i Promijenimo Hrvatsku) upozorio je da su poduzetnici već počeli otpuštati radnike i apelirao na Vladu da zaustavi taj negativan proces.

"Zato je iznimno važno brzo djelovanje, danas se to mjeri u satima, a sve ovo prati i negativna psihološka situacija. Smanjit će se potrošnja i to će pogoršati problem. Gledamo EU, recesija je jednom nogom došla", rekao je.

Čuraj poziva na moratorij na plaćanje režija

Lovrinović smatra da je ključna poluga za upravljanje krizom Hrvatska narodna banka za koju kaže da ima 19 milijardi eura deviznih rezervi.

Stjepan Čuraj (Klub zastupnika HNS-a) zahvalio je svim medicinskim radnicima i radnicima u trgovini koji rade u ovim izvanrednim okolnostima, a pohvalio je i nastavu koja se počela provoditi.

Pozvao je lokalne zajednice da uvedu moratorij na plaćanje svih režija kako građani, osobito stariji, ne bi morali odlaziti na šaltere.

I Miro Bulj (Klub zastupnika Mosta) zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima, radnicima u trgovinama i volonterima te upozorio na pitanje samoodrživosti Hrvatske.

"Nažalost, uvozimo više hrane nego ikada, imamo neobrađeno poljoprivredno zemljište, imamo državno zemljište koji nije podijeljeno seljacima. Hitno se moramo okrenuti proizvodnji hrane, moramo zaštititi hrvatskog seljaka", kazao je Bulj.

Ostojić najavio podršku SDP-a mjerama

Ranko Ostojić (Klub zastupnika SDP-a) naglasio je da u ovoj ozbiljnoj situaciji SDP želi pokazati odgovornost i najavio podršku predloženim mjerama.

U tome trebamo svi sudjelovati. To ne znači placet za bilo kakvu odluku, kako nekome padne na pamet. Interes je prije svega zaštititi građane Hrvatske, naglasio je.

"Ako želimo biti odgovorni zastupnici, onda je ovo trenutak u kojem vjerujem da će se naći ozbiljna namjera Stožera civilne zaštite da posluša pametne savjete. Ovo je katastrofa, ovo je situacija koja je ozbiljna ne samo za Hrvatsku već za cijeli svijet i u ovom trenutku s naše strane možete računati na podršku u odgovornim mjerama, ali molim vas da to ne iskorištavate", poručio je Ostojić vladajućima.

Slijedi rasprava o Vladinu paketu od 16 zakona i 63 mjere za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:29