VEČERNJA DEBATA

SABOR O MOSTOVOM PRIJEDLOGU ZA PROGLAŠENJE GOSPODARSKOG POJASA Oporba napada vlast, HDZ-ovac Bačić uzvraća: 'ZERP sadržava 95% sadržaja pojasa'

 
 Goran Sebelic / Ilustracija / CROPIX

Rasprava o Mostovu prijedlogu o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa o kojem u srijedu navečer raspravlja Hrvatski sabor popraćen je brojnim kritikama koje su na račun vladajućeg HDZ-a iznijeli predstavnici Mosta, ali i drugih oporbenih stranaka.

Branko Bačić je, međutim, govoreći u ime HDZ-ovog kluba zastupnika prozvao Most za politikanstvo, ustvrdivši kako Hrvatska, osim potrebe da se pokazuje domoljubnost, ne bi ništa dobila proglašavanjem isključivoga gospodarskog pojasa a što već nije dobila proglašavanjem ZERP-a.

Predstavnik Mosta Nikola Grmoja, koji je predstavio prijedlog zakona, prozvao je premijera Plenkovića da nepogrešivo odražava stavove hrvatske vanjske politike i pristup koji je blagonaklon prema našim susjedima, iako se stanje ribljeg fonda približilo kritičnoj razini.

Zagreb, 200918.
Trg svetog Marka. Sabor RH.
Nastavak 9. sjednice Sabora RH.
Na fotografiji: Branko Bacic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Branko Bačić

'Argumenti kao da su stasali iz prošlih vremena'

Grmoja je ustvrdio kako su mu neki iz HDZ-a rekli na hodniku da se o Mostovom prijedlogu neće glasovati prije izbora, a smatra da je razlog taj što bi vladajući, koji ne podržavaju Mostov prijedlog, pokazali da im je bitnije biti u dobrom odnosu s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem Tajanijem, čije riječi o talijanskoj Istri i Dalmaciji još odjekuju u Hrvatskoj.

Pozivajući se na analizu koju je 2010. naručila Europska komisija, Grmoja je rekao da je Hrvatska godišnje proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa mogla ostvarivati koristi u rasponu od 175 do 279 milijuna eura godišnje.

Zagreb, 220319. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora.
Na fotografiji: Nikola Grmoja
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić rekla je da je analiza Europske komisije napravljena prije ulaska u Europsku uniju, navodeći da od Mosta nisu čuli ništa na temelju čega se tvrdi da je Hrvatska zbog neproglašenja pojasa izgubila silne milijune.

- Svi argumenti iz ovog prijedloga kao da su stasali iz nekog prošlog vremena, vi predlažete da Hrvatska proglasi IGP pa da zabrani Talijanima ribariti pa da im naplaćuje ribarenje, netočno - rekla je Metelko Zgomnbić naglasivši da je trenutkom ulaska Hrvatske u EU more postalo europsko.

Zlatko Hasanbegović iz Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku rekao je da su se povjesničari, sociolozi i politolozi davno usuglasili da ništa ne svjedoči o snazi jednog naroda kao vladanje nad morem i morskom obalom. Ustvrdio je da ni nakon uspostave samostalnosti, Hrvatska ne vlada onim što nam pripada.

'Niste me uvjerili da je to u ovom trenutku opravdano'

Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je da je najvažniji strateški resurs Hrvatske more koje je oduvijek bilo svima zanimljivo. Iako se sada nalazi u Hrvatskoj, ne možemo reći da smo potpuni gospodari. Bunjac je upozorio da Hrvatska slabo gospodari morem u kojem je sve manje ribe, uništeno je 40 posto organizama i uništavaju se čitava staništa.

Bačić je rekao da je Hrvatska mogla prije ulaska u EU proglasiti isključivi gospodarski pojas i da to nitko ne bi priječio, što bi možda bilo sretnije rješenje.

No, ustvrdio je da je Vlada tada odlučila proglasiti ZERP u kojem se nalazi 95 posto sadržaja iz gospodarskog pojasa. Bačić je također ustvrdio da bi istu politiku koju Hrvatska danas vodi u odnosu na ZERP bila dužna voditi i da je bio proglašen isključivi gospodarski pojas.

- Osim potrebe da pokazujemo domoljubnost i da se pokazujemo suverenistima niste me uvjerili da je to u ovom trenutku opravdano i da bi Hrvatska nešto time dobila - rekao je.

Grmoja je zamjerio vladajućima što je njihov prijedlog uvršten u raspravu kasnim satima, ali i HRT-u što nije prenosio sjednicu na televiziji.

Zastupnici su ranije raspravili izmjene zakona o međunarodnim mjerama, prijedlog o potvrđivanju ugovora između Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt nacionalnog sufinanciranja EU fondova do 2020. te prijedlog zakona o pravosudnoj suradnji s državama članicama EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:42