SDP-ov PRIJEDLOG

SABOR O ZAKONSKIM IZMJENAMA ZA UBLAŽAVANJE KORONAKRIZE Bernardić: 'Minimalne plaće za nezaposlene na burzi koji nemaju šanse naći posao zbog krize'

 Davor Pongračić / CROPIX

Hrvatski sabor raspravio je u utorak SDP-ov prijedlog paketa izmjena 10 zakona kojima bi se pomoglo naujgroženijim skupinama stanovništva kako bi lakše podnijeli teškoće nastale izbijanjem pandemije koronavirusa, poput godišnjeg moratorija na otplatu kredita i olakšica za nezaposlene i umirovljenike.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pojasnio je kako je SDP predložio otpis, a ne odgodu plaćanja akontacije poreza, oslobađanje paušalnog poreza za male obrtnike i iznajmljivače i otpis doprinosa u 100 postotnom iznosu za vrijeme trajanja krize, budući da su zatvoreni odlukom Stožera civilne zaštite.

PDV na turizam pet posto, na dostavu hrane - nula posto, zastupnicima minimalac

Također je naglasio kako treba pomoći i građanima, radnicima u samoizolaciji i nezaposlenima, kao i onima koji su na prvoj crti obrane od epidemije koronavirusa poručivši kako je potrebno sačuvati radna mjesta.

U tom smislu predložio je osiguranje minimalne plaće za nezaposlene na burzi koji nemaju šanse naći posao zbog krize.

Upozorio je kako su turizam i ugostiteljstvo među najugroženijima ustvrdivši kako Vlada za njih nije učinila gotovo ništa, osim nekih tehničkih izmjena. Stoga je predložio da se PDV na turizam u vrijeme krize smanji na 5 posto, a da PDV na dostavu hrane bude 0 posto.

Također, predložio je da se u vrijeme krize saborski zastupnici solidariziraju i odreknu većeg dijela svojih primanja i da iduća tri mjeseca rade za minimalac.

Moratorij na otplatu kredita - godinu dana

Kriza će potrajati, a osobito oporavak od nje, upozorio je Bernardić predloživši da se osigura moratorij na otplatu kredita na godinu dana i to beskamatno te da se suspendiraju zatezne kamate. Predložio je i ukidanje plaćanja rtv pretplate najpogođenijem dijelu građana kao i subvenciju najma stana.

Činjenicu da se rasprava o SDP-ovom paketu mjera raspravlja nakon što je Sabor već prihvatio Vladin travanjski paket mjera, Bernardić je ocijenio kao omalovažavanje oporbe i 20.000 građana koji su ostali bez posla zbog zakašnjele reakcije Vlade i još njih 400.000 koji strepe za svoj radna mjesta.

Smatramo da su mjere koje predlažemo pravedne i konkretne i treba djelovati brzo kako bi se pomoglo najugroženjima, poručio je Bernardić.

Boris Lalovac (SDP) ustvrdio je da banke ne mogu imati prioritet u naplati u odnosu na državu i dobavljače, jer bi nakon završetka tromjesečnog moratorija banke povukle sav novac iz sustava i gospodarstvo neće moći krenuti nakon završetka krize. Sada trebamo spašavati gospodarski sustav i ne smijemo dopustiti njegovo urušavanje u lipnju, poručio je Lalovac.

Goran Aleksić (Snaga) supredlagatelj izmjena zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika, upozorio je kako moratorij na otplatu kredita kako ga je predložila Vlada to zapravo i nije, jer ga je moguće dobiti i inače, u normalno situaciji, nego je potreban moratorij za krizna vremena bez naplate kamate i drugih naknada.

Kriza neće nestati odmah nakon nestanka koronavirusa i potrebne su dugoročne mjere, dodao je.

Ustvrdio je kako banke imaju viška likvidnosti 34 milijarde kuna, a dijelom je nastao i time što su, kako je rekao, "opelješile" građane na chf kreditima, nezakonitoj kamati i valutnoj klauzuli.

Anka Mrak Taritaš (Glas) u tom smislu apelirala je da se ne dopusti da iz krize jedino banke izađu neokrznute i bogatije. Najavljujući potporu predloženim mjerama dodala je kako očekuje još jedan travanjski paket mjera pomoći građanima i da nitko ne može predvidjeti koliko će kriza trajati. No, smatra kako bi vladajući trebali podržati i kvalitetne oporbene prijedloge.

Miro Bulj (Most) najavio je potporu SDP-ovim zakonskim prijedlozima te pozdravio najavu otvaranja tržnica koje po njemu, uz potrebne mjere zaštite, nisu ni trebale biti zatvorene, jer omogućavaju prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Burić: Mjere već štite pola milijuna radnika

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić rekla je da Vlada ne prihvaća SDP-ove prijedloge i da je već donijela mjere koje će zaštititi 500.000 radnika. Podsjetila je kako je već povećana naknada za one koji su u krizi ostali bez posla sa 3250 na 4000 kuna te da je država preuzela na sebe plaćanje doprinosa u visini 1500 kuna. Država je već do do sada već isplatila pomoć u visini 600 milijuna kuna.

Grozdana Perić (HDZ) smatra da je Vlada kvalitetno i brzo reagirala i da mjere koje je predložila su u visini 9,6 posto BDP-a. Za otklanjanje posljedica potresa u Zagrebu u obnovi očekujemo i pomoć iz fondova EU.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Plazonić odgovarajući na zastupničke replike rekao je među ostalim kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne može isplaćivati naknadu roditeljima koji u vrijeme koronakrize ostaju kod kuće sa svojom djecom.

Zastupnici su završili ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavljaju u srijedu 15. travnja u zgradi Hrvatskog sabora na Markovom trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:25