RASPRAVA

Sabor o Zakonu o eksploataciji ugljikovodika: ‘Treba se okrenuti obnovljivim izvorima energije‘

Josip Đakić je naglasio kako će istraživanje i eksploatacija ugljikovodika otvoriti nova radna mjesta i omogućiti održivi razvoj.
Josip Đakić
 Damjan Tadic/Cropix

Sabor je u utorak raspravio izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike kojima se usklađuju njezini poslovi istraživanja i eksploatacije geotermalnih voda i podzemnog skladištenja plina, a u raspravi je istaknuto kako je to prilika za nova radna mjesta i održivi razvoj.

Josip Đakić (klub HDZ-a) najavljujući potporu zakonskom prijedlogu rekao je kako treba dati prednost obnovljivim izvorima energije, iako će nafta i plin još dugo biti eksploatirani. "U Hrvatskoj se nakon dugo vremena uvode nova nalazišta plina koji će biti prijelazni energent. Okrenuli smo se i geotermalnim izvorima energije koja ima veliki potencijal osobito u Panonskom bazenu", istaknuo je Đakić. Naglasio je kako će istraživanje i eksploatacija ugljikovodika otvoriti nova radna mjesta i omogućiti održivi razvoj.

Davor Dretar (klub Domovinskog pokreta) najavio je potporu zakonskim prijedlogu istaknuvši značaj korištenja geotermalnih izvora energije osobito u Hrvatskom zagorju. Naglasio je kako je energetska neovisnost jedna od ključnih komponenti neovisnost svake zemlje. Založio se za izgradnju hidroelektrana za koje se najveći dio opreme proizvodi u Hrvatskoj.

Branko Grčić (klub SDP-a) rekao je kako nije dobio odgovor na neka pitanja koje je postavio u prvom čitanju. Ustvrdio je kako Agencija ne može biti ključni nositelj posla razvoja novih tehnologija. Dvojbenim je ocijenio dodatno angažiranje agencije s obzirom na postojanje Janafa, osim u slučaju ako njegovi skladišni kapaciteti ne bi bili dostatni.

Predlaže se i dodatno proširiti djelatnosti u vidu sudjelovanja Agencije pri izmjeni prostornih planova.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je, među ostalim, kako su uočeni i nedostaci u pogledu rokova za podnošenje izvješća Vladi Republike Hrvatske, a koji su prekratki i nerealni. "Potrebno je produžiti rokove za dostavu izvješća Vladi jer postavljeni rokovi nisu realni s obzirom na to da godišnji financijski izvještaji, a koji su sastavni dio izvješća o radu Agencije, nisu dostupni do 31. siječnja svake godine te je, uzimajući u obzir cjelokupnu proceduru predaje izvješća Vladi, gotovo nemoguće u propisanom roku ispuniti zakonsku obvezu", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:36