MINUTA ŠUTNJE

SABOR ODAO POČAST ŽRTVAMA KOMUNISTIČKOG REŽIMA UBIJENIMA BEZ SUDA 'Neka im je laka zemlja pod kojom im kosti počivaju, ma gdje god to bilo'

 Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski sabor u petak je minutom šutnje odao počast svim žrtvama komunističkog režima koje su bez suda ubijene na Bleiburgu i Križnom putu.

- Neka im je laka zemlja pod kojom im kosti počivaju, ma gdje god to bilo - rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, pozivajući zastupnike da se s pijetetom prisjete žrtava.

- Pozivam vas da se s pijetetom sjetimo svih žrtava ubijenih od komunističkog režima, bez suda, nakon završetka 2. svjetskog rata na Bleiburgu i svim drugim mjestima i križnim putevima - izjavio je Reiner podsjetivši da je Sabor pokrovitelj obilježavanja bleiburške tragedije.

Zbog epidemije koronavirusa ove je godine otkazana središnja komemoracija za žrtve na Bleiburškom polju u Austriji.

Počasni bleiburški vod (PBV) odlučio je da se komemoracija u povodu 75. obljetnice “Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945.” održi u subotu, 16. svibnja na tri lokacije - na Bleiburškom polju, na zagrebačkom groblju Mirogoj te na misi zadušnici u Katedralnoj crkvi u Sarajevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 00:31