OSTAJE DO KRAJA MANDATA

SABOR ODBIO SMIJENITI RAVNATELJA HRT-A Radman ipak ne odlazi

Oporba mislim sasvim suprotno te i dalje ostaje na pozicijama da Radman mora otići

Goran Radman, po svemu sudeći, može mirno čekati kraj mandata u fotelji glavnog ravnatelja HRT-a jer unatoč svemu i dalje ima podšku vladajućih. Saborski odbor za medije odnosno članovi iz redova vladajuće većine odbili su naime, na današnjoj sjednici zahtjev Nadzornog odbora javne televizije za Radmanovom smjenom. Za Radmanovu smjenu glasali su HDZ-ovci i Laburista Branko Vukšić ali su ostali u manjini.

'NISAM VLASNIK VILE NA BOHINJU, NEGO SUVLASNIK TVRTKE KOJA TAJ HOTEL VODI!' Radman o svojih '7 grijeha'

Još početkom srpnja kada je NO poslao nadležnom saborskom odboru zahtjev za pokretanje Radmanove smjene i to zbog -sukoba interesa i zatajene imovine, kadroviranja bez kriterija, napada na medije, uplitanja u uređivanje programa ... bilo je jasno da prvi čovjek HRT-a i dalje ima podršku vladajućih.

Već tada su odbili raspravljati o zahtjevu za smjenom dok se o svemu ne očituje sam Radman. Njegovo pismeno očitovanje u kojem je odbacio sve optužbe NO bilo je dovoljno vladajućima da mu daju podršku.

- Unatoč opravdanosti dijela primjedbi NO nisu se stekli zakonom propisani uvjeti za razrješenje ravnatelja HRT-a – objasnio je uime vladajućih odnosno SDP-ovaca i HNS-ovac Damir Tomić. Čak je i HNS-ovac Goran Beus Richemberg koji se javno zalagao za Radmanov odlazak danas glasao protiv zahtjeva NO.

- Ivan Račan je branio Radmana riječima kako je „napravio neke greške ali da je velik dio onoga što mu se stavljalo na teret bilo prenaglašeno od nekih članova NO i medija“.

- Nemaju pravo na folklor koji su nametali. Naša je zadaća omogućiti glavnom ravnatelju da radi dalje, a njegov posao restruktuiranja HRT-a tek sada počinje – kaže Račan.

Oporba mislim sasvim suprotno te i dalje ostaje na pozicijama da Radman mora otići.

- Čim je Povjerenstvo za sukob interesa tvrdilo da je Radman u sukobu interesa smatrali smo da mora odstupiti. U međuvremenu se pokazalo i da su parametri rada HRT-a sve gori, od programske sheme, ekonomskog stanja... Možda će morati odstupiti i šef tehnike. Svaki tjedan iz te kuće dolaze nove afere. Ali sve je jasno kad se vidi kako je montiran prilog sa aktaulnog prijepodneva u Saboru gdje se premijeru daje pet minuta za odgovor, a nema pitanja opiorbe – kazao je Jasen Mesić (HDZ) koji se pita kakav će ubuduće biti kredibilitet Nadzornog odbora.

- Hoće li oni opet poslati zahtjev za smjenu, a naš odbor biti kao prijemna kancelarija – primati ih i odbijati – ironizirao je Mesić. Dodatno je HDZ-ovce naljutila i najava predsjednika NO Viktora Gotovca da je i on spreman otići ako Odbor tako želi, a sve zato jer ima tužbu za klevetu koju je protiv njega podnio jedan novinar javne televizije.

- Dakle ovo više stvarno nema veze sa javnim servisom - zavapio je Mesić. Njegova stranačka kolegica Sunčana Glavak pitala je vladajuće čemu uopće cijela ova farsa oko Radmana.

- Jasno je da Radman ne želi dati ostavku iako je višestruko prekršio zakon o sukobu interesa, a da ne govorimo o izravnom upletanju u program HRT-a. I nemojte nam sad držati nepotrebna predavanja – poručila je vladajućima.

Ipak oko jednog su se vladajući i oproba složili – Odbor treba održati tematsku sjednicu o stanju HRT-a koje će podnijeti Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:22