BROJNI PROBLEMI

Sabor: ‘Odbor za pravosuđe sazvat će tematsku sjednicu o stanju u hrvatskom pravosuđu‘

Korupcija je evidentna. Treba vidjeti kako funkcioniraju sudačke granske institucije i sudačke komisije, kaže Mišel Jakšić
Mišel Jakšić
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je u utorak podržao prijedlog da se sazove tematska sjednica na temu stanja u hrvatskom pravosuđu. Do kraja tjedna bit će izrađen hodogram i prijedlog gostiju, nakon čega će se odrediti termin tematske sjednice, izvijestio je predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP). Kao moguće goste naveo je ministra pravosuđa Ivana Malenicu, predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i predsjednika DSV-a Darka Milkovića.

"Iz percepcije o hrvatskom pravosuđu jasno je da ljudi ne vjeruju u pravosuđe, smatraju da smo država premrežena korupcijom”, rekao je Jakšić i istaknuo da o tome treba početi razgovarati i donijeti konkretne prijedloge kako popraviti stanje u pravosuđu.

Puno pravosudnih slučajeva poprima razmjere parodije

"Moramo vidjeti što nam se događa s kaznenim postupcima koji najviše zaokupljuju hrvatsku javnost jer vidimo da to u puno slučajeva poprima razmjere parodije, od toga da nam se javljaju bjegunci do toga da sami procesi traju do 20 godina”, dodao je.

Ustvrdio je kako je evidentno da se pojavljuje korupcija te da treba vidjeti i kako funkcioniraju same sudačke granske institucije i sudačke komisije.

Jakšić je rekao kako ne bi volio da glavna tema na sjednici bude Zdravko Mamić, istaknuvši kako se njime moraju pozabaviti pravosudni organi. "Ne poznajem Mamića, ali očito je dugo godina imao zaštitu sustava", izjavio je.

Što se tiče medijskih napisa s optužbama na račun bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Jakšić očekuje da se i to istraži, a same optužbe ocjenjuje prestrašnima te udarom na pravosuđe i temelje države.

Odbor o problemima u pravosuđu treba raspravljati kao posebnoj temi

Predsjednik Odbora za Ustav i član Odbora za pravosuđe, HDZ-ov Dražen Bošnjaković, ocijenio je da problemi koji su u zadnje vrijeme eskalirali u pravosuđu zaslužuju da Odbor o tome raspravlja kao posebnoj temi.

"Sve zajedno izgleda vrlo, vrlo ružno i definitivno to treba istražiti. Uskok je rekao da provodi izvide, a ja sam apelirao da to bude što je moguće brže i da se ne razvlači u dugom vremenskom razdoblju. Svjestan sam da dio izvida ide preko međunarodne pravne pomoći, što je malo sporije, ali sve ono što se može brzo provesti, neka se provede", poručio je.

Bošnjaković je napomenuo da su već podnesene prijave za provođenje stegovnih postupaka pred Državnim sudbenim vijećem (DSV), sve se ispituje i dobit će neku svoju procesnu dimenziju.

"U kratko vrijeme puno toga se u javnosti pokazalo lošim, što sigurno baca sjenu na funkcioniranje pravosuđa i sigurno doprinosi da građani teško mogu imati povjerenje u sustav gdje suci koji sude imaju nekakve veze s okrivljenicima", ocijenio je.

Naveo je i kako nema saznanja da je Mamić financirao predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, dodavši tek da Zakon o financiranju stranaka i političkih kampanja predviđa vrlo transparentno objavljivanje svih podataka i otvaranje zasebnih računa iz kojih se vidi što je financirano i tko je financirao.

'Mamić može reći bilo što, ali sve treba provjeriti'

"Zdravko Mamić može reći bilo što, ali sve to treba provjeriti", istaknuo je.

Što se tiče ustavnosti Zakona o sudovima, Bošnjaković u njemu ne vidi ništa neustavno i ističe da je javni poziv kod izbora predsjednika Vrhovnog suda iskorak u odnosu na sustav koji smo imali dosad.

- No Ustavni sud je Ustavni sud i vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2022 07:29