PAKET MOSTOVIH ZAKONA

Sabor: Petrov pozvao Vladu da čuje i oporbene prijedloge

Božo Petrov
 Bruno Konjević / CROPIX

Čelnik Mosta Božo Petrov, koji u srijedu u Saboru predstavlja paket Mostovih zakona za pomoć građanima i poduzetnicima pogođenima posljedicama koronavirusa, Vladine je prijedloge nazvao polovičnima i zakašnjelima dok je Vladu pozvao da čuje i uvažava oporbene prijedloge.

„Ne očekujem od vladajućih zahvalu za sve naše prijedloge jer nikada nisu pokazali zainteresiranost za naše amandmane. No ovo nije jedna njihova mala varoš već pitanje cijele države i svih građana te bi trebali biti skromni i ponizni i voditi računa da građani i poslodavci budu zaštićeni. Trebali bi čuti i uvažiti mišljenje i drugih ljudi”, kazao je Petrov.

Paketom zakonskih izmjena Petrov predlaže niz mjera, odgodu svih ovrha za vrijeme epidemije, plaćanje PDV-a tek po naplati i ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit. Predlaže i otpis, a ne odgodu plaćanja obveza, ukidanje paušalog poreza na dohodak za iznajmljivače, ukidanje članarine za Hrvatsku gospodarsku komoru i ukidanje drugih parafiskalnih nameta.

„Naše mjere idu za promjenom paradigme, da neke mjere ne budu privremene nego trajne, da se pokaže da država poslodavce ne doživljava kao ovce za šišanje već kao partnere”, rekao je Petrov.

Mjere koje je Vlada donijela nazvao je polovičnim, a neke i zakašnjelim, dok je za Mostove istaknuo da se ne bi odnosile samo na vrijeme dok traje epidemije već i na razdoblje poslije krize.

Oporba: Zašto nas Vlada ne čuje?

I ostali oporbeni zastupnici upitali su zašto Vlada ne čuje oporbene prijedloge.

„Vlada kojoj su puna usta zajedništva naše prijedloge ne želi čuti”, ustvrdio je Saša Đujić (SDP).

Oporba je svjesna situacija i vladajuće prijedloge uglavnom podržava no treba poslušati i oporbu jer ima dobre i kvalitetne prijedloge, apelirala je Anka Mrak Taritaš (Glas). Na prihvaćanje oporbenih prijedloga, posebice onih vezanih za ovršni zakon apelirao je i Peđa Grbin (SDP).

Grozdana Perić (HDZ) oštro je odbacila tezu da Vlada ne sluša građane i poduzetnike, rekavši kako je navodna „katastrofična” Vlada donijela u 30 dana niz mjera i izmijenila niz zakona te sve to provela.

"Isplaćeno je preko 1,55 milijardi kuna za 84 tisuća poslodavce i 480 tisuća zaposlenika, očuvano je preko 500 tisuća radnih mjesta", nabrajala je HDZ-ovka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27