NEMA DOVOLJNO RUKU?

Sabor poluprazan, a hodnicima kruži šala: HDZ ima pokaznu vježbu 'Imamo kvorum, imamo većinu!'

Zagreb, 280911.Hrvatski sabor zapoceo je zadnju sjednicu u aktualnom, sestom sazivu, koja bi trebala trajati do 21. listopada.Sjednica je pocela aktualnim prijepodnevom tijekom kojega je 40-tak zastupnika postavljalo pitanja clanovima vlade.Na slici: Predsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovara na pitanje.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Pokazna vježba vladajuće većine pod nazivom "imamo kvorum, imamo većinu", održat će se u Saboru, pronijelo se poslijepodne kao šala saborskim hodnicima. I doista, prema najavi potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa u sabornici bi danas trebalo izglasati dopunu dnevnog reda. Riječ je o 28 točaka, odnosno izmjena i dopuna zakona te odluka koje je Vlada u proceduru uputila prije tjedan dana. Među tim je točkama i šest zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo prilagođava zakonodavstvu Europske unije , a o kojima oporba ne želi glasovati i tvrde kako donošenje tih zakona nije nužno prije potpisivanja pristupog ugovora. Za izglasavanje dopune dnevnog reda u sabornici treba biti 77 zastupnika, a za dopunu dnevnog reda treba glasovati najmanje njih 39.

I u četvrtak su u sabornici bili zastupnici svih klubova osim članova Kukuriku koalicije, no raspravljali su uglavnom zastupnici vladajućeg HDZ-a.

- Idući tjedan, ako bismo uvrstili na dnevni red još neke točke, u utorak i srijedu bismo raspravili to na odborima, a u srijedu i četvrtak na plenarnoj sjednici Sabora raspravili o stvarima koje su bile na raspravi po odborima. U petak bi se glasalo o raspravljenim točkama i o odluci o raspuštanju Sabora – najavio je Vladimir Šeks.

Međutim, klub zastupnika nacionalnih manjina nema jedinstven stav, niti je poznato koji će zastupnici manjina držati kvorum na dijelu točaka dnevnog rada, a koji uopće neće sudjelovati. Neslužbeno, uz HDZ su tek trojica manjinaca, te na dijelu točaka zastupnici SDSS-a. Potpredsjednik Kluba Furio Radin nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor ustvrdio je kako je manjincima prihvatljivo da se do kraja zasjedanja izglasa svih 11 tzv. europskih zakona (pet raspravljenih i šest koje tek treba raspraviti, op.a.), Deklaracija o europskim vrijednostima, Zakon o Hrvatima izvan Hrvatske, zakoni o rotaciji vojske u u vojne misije NATO-a te odluke o privremenom financiranju i raspuštanju Sabora. Osim toga, manjinci inzistiraju na raspravi o odluci Ustavnog suda kojom su poništene izmjene Ustvanog zakona o pravima nacionalnih manjina. Međutim, izglasavanje novele zakona ne traže i ne očekuju, svesni da je prekasno za traženje dvotrećinske većine u Saboru koji se raspada. O situaciji s Ustavnim zakonom Furio Radin i Milorad Pupovac iduće će srijede razgovarati s predstavnicima OESS-a.

Nakon Furia Radina u Banske dvore ušli su potpredsjednici HDZ-a Petar Čobanković, Andrija Hebrang, Vladimir Šeks i Ivan Šuker te zamjenik predsjednice stranke Darko Milinović, a kasno poslijepodne je održana sjednica predsjedništva vladajuće stranke.

Nakon sjednice užeg predsjedništva HDZ-a neslužbeno se moglo čuti kako im nije prihvatljiv zahtjev manjinskih zastupnika koji traže da se prije kraja zasijedanja raspravi i odluka Ustavnog suda kojom su van snage stavljene izmjene i dopune Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

- To ne bi imalo smisla, kakvu bi mi to odluku mogli donijeti nakon rasprave osim one koja bi bila u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda - kazao je jedan član užeg predsjedništva HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:28