ZASTUPNICI GLASALI

Sabor prihvatio Izvješće glavne državne odvjetnice: Zlata Hrvoj-Šipek morala odgovarati na pitanja

Osim na pitanja vezana uz Izvješće, u Saboru je odgovarala i na niz aktualnih vezanih uz ‘slučaj’ Agrokor i povlačenje optužnice

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnici glasali su danas o Izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o radu državnih odvjetništava u 2020. godini za koje je premijer Andrej Plenković već ranije najavio da će ga parlamentarna većina podržati.

Izvješće o radu državnih odvjetništava podržalo je 77 zastupnika, 49 ih je bilo protiv, prenosi N1.

Sabor je glasao i o prijedlogu opoziva. 74 zastupnika bila su protiv, a njih 43 je bilo za opoziv.

Podsjetimo, Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. na dnevnom je redu Sabora bilo je dulje od 60 dana pa je Most prikupio zastupničke potpise temeljem kojih je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek pozvana u Sabor. Osim na pitanja vezana uz Izvješće, u Saboru je odgovarala i na niz aktualnih pitanja vezanih uz ‘slučaj’ Agrokor i povlačenje optužnice, aferu Softver u kojoj je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac i druga.

Hrvoj-Šipek ustvrdila je kako u 18 mjeseci njezinog mandata nitko iz izvršne vlasti ili HDZ-a nije na nju vršio pritisak da nekoga procesuira ili odustane od procesa.

Odbor za pravosuđe je većinom glasova, uz brojne kritike na rad DORH-a, usvojio izvješće o radu za 2020. koje je uoči saborske rasprave predstavila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, čije je izvješće na zajedničkoj sjednici odbacilo antikorupcijsko vijeće. Hrvoj-Šipek je na zajedničkoj sjednici Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije na optužbe odgovorila da su mnogi slučajevi koje su problematizirali članovi saborskih tijela odrađeni prije nego što je ona preuzela dužnost glavne državne odvjetnice.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako nije sporno postupanje Državnog odvjetništva (DORH) i Uskoka u aferi Softver pa glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica Uskoka Vanja Marušić ostaju na svojim dužnostima. Upitan za ocjenu provedenog nadzora kojim je potvrđeno da je glavna državna odvjetnica znala o slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, iako je tvrdila suprotno, Malenica je odgovorio kako Zlata Hrvoj-Šipek ima povjerenje Vlade pa ne očekuje njezinu ostavku, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 01:14