'GDJE JE ZAKON O OBNOVI ZAGREBA?'

SABOR RASPRAVIO REBALANS DRŽAVNOG PRORAČUNA Oporba kritična: 'Ovo je predizborni dokument, a stvarni će doći na jesen'

Saborska sjednica
 Damjan Tadic / CROPIX

U Hrvatskom saboru raspravljen je u utorak rebalans državnog proračuna koji su oporbeni zastupnici okarakterizirali kao predizborni te su najavili da ga neće poduprijeti, a problematizirano je i to što nije donesen zakon o obnovi Zagreba nakon potresa.

Anka Mrak Taritaš (Klub Glasa) ocijenila je kako je predloženi rebalans predizborni dokument, a stvarni će doći na jesen. U vezi s obnovom Zagreba nakon potresa ustvrdila je kako to mora biti državni projekt, a smatra i da su građani prepušteni sami sebi u uklanjanju posljedica. Upozorila je kako je grijeh nečinjenja ozbiljan grijeh te kako se čini kao da je Zagreb pomalo zaboravljen.

Tomislav Žagar (Klub HSU, Snaga, Nova politika i nezavisni) najavio je da neće poduprijeti predloženi rebalans jer smatra da je "kratkovidan i kratkog daha" zato što održava javne financije na nekoliko mjeseci i nema ozbiljan pogled u budućnost niti definira smjer kojim treba ići.

Vladajućima su na pameti samo izbori na valu uspjeha Stožera civilne zaštite koji je, ocijenio je Žagar, izgubio na stručnosti, a dobio na strančarenju.

Josip Borić (HDZ) smatra kako je Stožer civilne zaštite odradio dobar posao, ali sada se obezvrjeđuje njegov napor i trud. Pozvao je da se vrednuju napori i odgovornost da se smanje proračunski rashodi.

Iz Kluba Stranke rada i solidarnosti najavili su da će "debelo razmisliti" o potpori rebalansu proračuna ne bude li donesen zakon o obnovi grada Zagreba te je Kažimir Varda rekao i kako je potrebno utvrditi sigurne izvore financiranja.

Mirando Mrsić (Klub HSS-Demokrati) ocijenio je kako će najveća žrtva krize biti golema većina građana koji skromno i pošteno žive, a cijenu će platiti padom standarda. Ustvrdio je kako vlast obmanjuje građane u predizborno vrijeme i ne razmišlja o posljedicama svoje politike, ali vodi računa o uhljebima koji se namiruju iz džepova građana.

Apelirao je na solidarnost branitelja s građanima tako da se njihove mirovine izjednače s onima koje primaju građani. HDZ-u je jedino bitno da donese rebalans proračuna i ide na izbore, no ne nudi rješenje kako da kroz krizu prođemo što bezbolnije i ne snalazi se sada kao ni 2008., kada je tadašnji premijer Ivo Sanader priznao da se nalazimo 'u banani', rekao je.

Stjepan Čuraj (klub HNS-a) poručio je kako je najvažnije očuvati sigurnost građana i gospodarstvo. Vezano uz najavljene parlamentarne izbore, podsjetio je kako aktualnom sazivu mandat traje do 16. listopada te kako nijedan saziv Sabora nije raspušten jer je odradio mandat do kraja, nego ranije zato što su vladajući odlučili ići na izbore.

Gordan Maras (SDP) upozorio je kako je za obnovu grada Zagreba nakon potresa, u kojem je šteta procijenjena na 40 milijarda kuna, predviđeno samo 100 milijuna kuna. Ustvrdio je kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u gradskom proračunu nema novca jer ga je potrošio na kumove. Podsjetio je kako ni gotovo dva mjeseca nakon potresa nije donesen zakon o obnovi grada Zagreba.

Predložio je premijeru Andreju Plenkoviću da prekine, kako je rekao, "mise Stožera civilne zaštite" svaki dan u 14 sati jer su "u funkciji" parlamentarnih izbora.

Ivan Lovrinović (Klub Živi zid, Promijenimo Hrvatsku) rekao je kao rebalansom nisu smanjeni rashodi, a prihodi dramatično padaju. Pozvao je ministra financija da se ne zadužuje, nego da dug otplaćuje iz deviznih rezervi i hrvatskog novca koji beskamatno stoji u inozemstvu.

Također je zatražio da se poveća naplata poreznog duga koji, po njegovim riječima, iznosi 28 milijarda kuna. Zatražio je i da se vrati potpora koju je država dala agencijama za utjerivanje dugova, koje su, kako je rekao, "opelješile" hrvatske građane, te kockarnicama i kladionicama, a pozvao je i na ukidanje subvencija dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:00