TREBA USKLADITI 62 ZAKONA

Sabor: Raspravljen Prijedlog usklađivanja zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU za 2020.

Andreja Metelko-Zgombić
 Bruno Konjević / CROPIX

U Hrvatskom saboru raspravljen je u četvrtak Plan usklađivanja zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU za 2020. čijim se donošenjem potvrđuje učinkovito funkcioniranje Hrvatske i promicanje nacionalnih interesa kroz sudjelovanje u kreiranju zajedničkih politika EU.

Republika Hrvatska sedmu godinu zaredom kao punopravna članica EU ima obvezu preuzimanja pravne stečevine u nacionalno zakonodavstvo. Sukladno tome za 2020. je izrađen Prijedlog programa Vlade RH za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU i Plan usklađivanja zakonodavstva za 2020., koji je dostavljen Hrvatskome saboru na donošenje.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić rekla je da Plan uskađivanja sadrži 62 zakona koje treba uskladiti s pravnom stečevinom EU.

Oni se primjerice odnose na kvalitetu zraka, zaštitu potrošača i drugo. Usklađivanjem zakona podiže se standard i donose zakoni važni za građane, njima se podiže konkurentnost država članica i Europske unije u cjelini, istaknula je Metelko Zgombić. Podsjetila je da je hrvatska Vlada 27. prosinca prošle godine prihvatila program zakonodavnih aktivnosti, a prijedlog plana podijeljen je u četiri cjeline, odnosno kvartalno.

U raspravi su zastupnici SDP-a, među ostalim, naveli kako bi EU standardi trebali biti poštivani i u Hrvatskoj, jer bi, kažu, mogli postati groblje starih automobila, budući se iz zapadnih zemalja uvoze dotrajala vozila. Takva vozila kupuju hrvatski građani, jer nemaju izbora zbog velikih davanja na nova vozila koja su zbog toga skuplja nego u zemljama u okruženju, naveli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:50