LJETNI IZLAZAK NA BIRALIŠTA

SABOR SE RASPUŠTA DO 22. SVIBNJA, HDZ PLANIRA IZGLASATI JOŠ SAMO DVIJE KLJUČNE STVARI Kao mogući nositelji lista spominju se Beroš, Božinović i Bušić

 
 CROPIX

- Glavni državni odvjetnik i rebalans proračuna, mislim da su to još dvije bitne stvari koje bismo trebali riješiti prije raspuštanja Sabora - rekao nam je jučer sugovornik iz HDZ-a, dodajući kako je Zakon o obnovi Zagreba od potresa pod velikim upitnikom te je moguće da zasad od toga ne bude ništa.

- Ovaj petak nema glasovanja, tako da smo sljedeći tjedan još sigurno u sabornici. Mislim da će do raspuštanja doći 15. svibnja, a najkasnije 22. svibnja ako idemo na izbore u srpnju - dodao je taj HDZ-ovac.

Ne očekuje da bi oko raspuštanja Sabora moglo biti problema jer će, kaže, oporba sigurno biti za to. Potvrđuje i kako se u stranci oko izbora najviše kalkulira datumima 5. i 12. srpnja. A tim datumima, kako neslužbeno doznajemo, vrh stranke odlučio je jučer dodati i 19. srpnja. Navodno će s prijedlogom ta tri datuma otići kod predsjednika Zorana Milanovića. U HDZ-u ističu kako Andreju Plenkoviću odgovaraju sva tri datuma te kažu kako ne očekuju da bi Milanović oko toga mogao raditi probleme. I u Državnom izbornom povjerenstvu jučer su Hini potvrdili da su počeli s pripremama za parlamentarne izbore, no zasad se ne zna previše detalja kako će izgledati njihova provedba, s obzirom na situaciju s koronavirusom. Jedino što se sigurno zna jest to da će se izborne kandidature zaprimati u zgradi Sabora.

Malo o datumu

O izborima nije bilo puno riječi ni jučer na sastanku koalicijskih partnera u Banskim dvorima. Navodno su se spomenuli izbori početkom ljeta, ali ne i konkretan datum. Najviše se razgovaralo o rebalansu proračuna, što su novinarima poslije sastanka potvrdili i HDZ-ov Branko Bačić te šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

- Želimo da epidemiološki uvjeti budu primjereni održavanju parlamentarnih izbora. Kad se steknu takvi uvjeti, jasno da ćemo izbore održati. Hoće li biti krajem lipnja, u srpnju ili kolovozu, mislim da je vrlo mala razlika - rekao je Bačić. Dodao je da su razgovarali o svibanjskom paketu Vladinih mjera za gospodarstvo, rebalansu te da ovaj tjedan u Sabor ide imenovanje glavne državne odvjetnice.

Kad je riječ o izborima, Vrdoljak je kazao: - Ponovit ću stav HNS-a i moj osobni - izbori što prije, jer se ozbiljne odluke moraju donositi, gospodarstvo ne može čekati zato što nekoj politici to odgovara. Neka građani odluče, a ne da ih mi uvedemo u situaciju koju nisu sami birali - rekao je Vrdoljak.

Iako u vrhu HDZ-a zasad odbijaju govoriti o datumu izbora, pripreme u stranci naveliko su počele. Tako je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u ponedjeljak navečer za voditelja izbornog stožera imenovan glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, dok će mu zamjenik biti državni tajnik iz Ministarstva državne imovine Krunoslav Katičić, blizak prijatelj premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

Koordinator izrade izbornog programa, koji će se velikim dijelom temeljiti na programu koji je HDZ izradio za unutarstranačke izbore, bit će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je to jučer na N1 i potvrdio, ističući kako će HDZ tempo raspisivanja izbora diktirati ovisno o epidemiološkim okolnostima. Pritom je rekao da termin izbora još nije određen.

U stranci, međutim, za izbore u srpnju kažu da su “gotova stvar”, a u kuloarima su već počela i nagađanja tko bi se sve mogao naći na izbornim listama. Dio HDZ-ovaca uvjeren je da će Plenković na liste, slično kao i na europskim izborima, staviti uglavnom svoje pouzdane kadrove.

Sitne brojke

- I na posljednjim parlamentarnim izborima na listama je bilo njemu bliskih ljudi, ali su prošli nezapaženo jer su bili pri dnu liste, a sada će vjerojatno završiti na prvim pozicijama. Plenković je sada ohrabren uspjehom na unutarstranačkim izborima pa vjerojatno neće raditi puno kompromisa, iako će morati paziti da zadovolji županijske šefove koji će mu biti važni za kampanju - napomenuo je jedan istaknuti HDZ-ovac. Procijenio je kako na listama sigurno neće biti mjesta za Miru Kovača i Milijana Brkića, ali i da bi se na nekim pozicijama ipak mogli naći Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić. U kuloarima se već spekulira koji bi HDZ-ovci mogli nositi liste u pojedinim izbornim jedinicama. U stranci kažu kako će u prvoj izbornoj jedinici, kao i dosad, biti šef stranke Andrej Plenković, dok bi, kako smatraju, u drugoj jedinici listu mogao nositi glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

- Mislim da će treća izborna jedinica pripasti ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, a u četvrtoj će listu predvoditi župan i potpredsjednik stranke Ivan Anušić. U sedmoj bi to mogao biti ministar branitelja Tomo Medved, u osmoj ministar prometa Oleg Butković, a u desetoj ministar obrane Damir Krstičević - procijenio je jedan član HDZ-a.

Dodao je kako zasad nije siguran što se tiče pete, šeste i devete izborne jedinice, ali da će jedna od tih pozicija vjerojatno, nakon što je dobro odradio posao u Nacionalnom stožeru, pripasti ministru zdravstva Viliju Berošu, a ne isključuje da se kao nositeljica liste pojavi i nova potpredsjednica stranke Zdravka Bušić.

1. Ako su izbori 5. srpnja

Sabor se treba raspustiti 15. svibnja. Predsjednik Zoran Milanović 19. svibnja treba raspisati izbore i odrediti datum njihova održavanja.

Do 2. lipnja je rok za predaju lista DIP-u, a DIP ih objavljuje 4. lipnja i tada počinje kampanja koja traje do 3. srpnja

2. Ako su izbori 12. srpnja

Sabor se mora raspustiti 22. svibnja, a predsjednik Zoran Milanović treba raspisati izbore i odrediti im datum 26. svibnja.

Do 9. lipnja je rok za predaju lista kandidata, a DIP ih objavljuje 13. lipnja. Počinje kampanja koja traje do 10. srpnja

3. Ako su izbori 19. srpnja

Saborska većina mora izglasati raspuštanje 29. svibnja, a predsjednik Zoran Milanović 2. lipnja raspisuje izbore i određuje datum. Do 16. lipnja je rok za predaju kandidacijskih lista koje DIP objavljuje 20. lipnja. Tada počinje kampanja i traje do 17. srpnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:46