U 10 SATI

Sabor sutra glasovanjem o IGP-u završava izvanrednu sjednicu, utvrdit će se i kada stupa na snagu

Utvrdili bi se morski prostori koje obuhvaća isključivi gospodarski pojas i načini utvrđivanja njegove vanjske granice
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnici će u petak završiti izvanrednu sjednicu i ovogodišnje zasjedanje glasovanjem, među ostalim, o Prijedlogu odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru i provedenim konzultacijama s tim u vezi.

Zastupnici će glasovati o dvama zaključcima - prihvaćanju Izvješće o konzultacijama u vezi s namjerom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru i o podršci Prijedlogu Odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Također i da se zadužuje Vlada Republike Hrvatske da na trilateralnom sastanku u siječnju 2021. godine, između Republike Hrvatske, Talijanske Republike i Republike Slovenije, podupre snaženje suradnje u svijetlu proglašavanja isključivih gospodarskih pojaseva Republike Hrvatske i Talijanske Republike u 2021. godine.

Nakon toga će se potvrditi Odluka o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Hrvatskom saboru, stoji u zaključku.

Prema prijedlogu odluke, proglasio bi se isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru u skladu s pravnim režimom utvrđenim UNCLOS-om i Pomorskim zakonikom.

Utvrdili bi se morski prostori koje obuhvaća isključivi gospodarski pojas i načini utvrđivanja njegove vanjske granice, te ujedno uredilo i privremenu vanjsku granicu isključivog gospodarskog pojasa do njezina konačnog utvrđivanja.

Utvrdilo bi se i da se pravni režim isključivog gospodarskog pojasa izvršava u skladu s Pomorskim zakonikom, UNCLOS-om i zakonodavstvom EU, te da isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske ostaje morski prostor u kojemu sve države, ne dirajući u suverena prava i jurisdikciju Republike Hrvatske, uživaju međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava.

Također bi se utvrdio dan stupanja Odluke na snagu.

Vlada RH je na sjednici 14. prosinca 2020. utvrdila Prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru. Vladin Prijedlog upućen je Hrvatskom saboru na prvo čitanje, zajedno s Izvješćem o konzultacijama, kako bi se odluka o proglašenju donijela u Hrvatskom saboru nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske, Talijanske Republike i Republike Slovenije u siječnju 2021.

Zastupnici glasovanjem završavaju izvanredno i ovogodišnje zasjedanje Hrvatskog sabora i odlaze na zimsku stanku koja će trajati do 15. siječnja iduće godine kada u skladu s ustavnim rokom slijedi nastavak zasjedanja.

Sjednica počinje glasovanjem u 10 sati.

Bauk u Saboru o proglašenju IGP-a:"Italia grazie, Plenković"

U saborskoj raspravi o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) SDP-ov Arsen Bauk rekao je u četvrtak da kratica IGP 'zapravo' znači "Italia grazie, (potpis) Plenković", iznijevši tvrdnje oporbe da se Vlada odlučila proglasiti IGP slijedeći Italiju.

Bauk (Klub zastupnika SDP-a) je u raspravi ustvrdio kako se Italija odlučila za proglašenje IGP-a, jer joj albanski ribari rade ono što talijanski ribari rade već godinama Hrvatskoj, ribare u području koje smatraju svojim.

Proglašenjem IGP Hrvatska će dobiti pravo na izgradnju umjetnih otoka, a ni s pravima se ne stignemo bavit koliko bi trebalo smatra Bauk, ipak najavivši potporu SDP-a proglašenju IGP-a.

Još trebamo ući u schengenski granični režim pa ćemo biti dosadna zemlja, kao i mnoge druge, dodao je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako je IGP nakon ZERP-a viši stupanj učinkovitije zaštite Jadrana te da taj korak ima smisla kada se radi na cjelovit način s Republikom Italijom.

Najavio je kako će vanjske granice IGP-a Hrvatska utvrditi u skladu s međunarodnim ugovorima s Italijom i Crnom Gorom te da će se ugovorom o razgraničenju definirati svi aspekti.

IGP će omogućiti stvaranje uvjeta za održivo ribarstvo u Jadranskom moru, naglasio je ministar Grlić Radman.

I Miro Bulj (Most) najavio je potporu proglašenju IGP-a rekavši da će za njega glasati objeručke, no da ga treba štititi. Dodao je kako Hrvatska ima pravo određivati kvote za izlov ribe i da će se za to boriti.

Bulj je ministru vanjskih i europskih poslova Grliću Radmanu 'poručio' kako "nije džilitnuo pa pogodio, nego su to Taliijani", aludirajući na njegovo jutrošnje citiranje iz spjeva Smrt Smail-age Čengića Ivana Mažuranića. U Sinju se kaže čvrsta ruka i oko sokolovo, a džilitnuti možda u Duvnu iz kojeg ste vi davno otišli, rekao je Bulj Radmanu.

"Sluganski se valjate po blatu, a hrvatski ribari ostali su sami", ustvrdio je Bulj naglasivši kako proglašenje IGP-a ne znači ništa ako ga u potpunosti ne primijenimo i zaštitimo. Rekao je i da Hrvatska godišnje gubi 260 milijuna eura zbog nekontroliranog izlova ribe.

Branko Bačić (HDZ) naglasio je kako sve što smo imali u ZERP-u imamo i u IGP-u, štiti se jabučka kotlina jedna od najbogatijih ribom u Jadranu. Napomenuo kako je u 2019. ulov ribe bio vrijedan 380 milijuna kuna od čega je 83 posto ostvareno u našem teritorijalnom moru.

Davor Ivo Stier (HDZ) rekao je kako je postignuto razumijevanje s Italijom o zaštiti Jadrana i da će se Hrvatska moći razvijati na dobrobit građana.

Josip Borić (HDZ) smatra napretkom to što će i Mostov Miro Bulj konačno podržati jedan Vladin prijedlog.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) drži da proglašenjem IGP-a problem neće biti riješen, ako će talijanske ribarice i dalje moći 'orati dno hrvatskog mora'. Upozorio je kako kvote za ribolov u Jadranu, osim za tunu, gotovo i ne postoje. Predložio je da se amandmanom zabrani izlog talijanskim ribaricama u IGP-u, no to nije bilo prihvaćeno.

Miroslav Škoro (Klub Domovinski pokret) poručio je - sve će biti dobro, hrvatski ribari će moći ribariti i u španjolskom, francuskom pa čak i danskom moru.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centar-Glas) također je najavila potporu proglašenju IGP-a ocijenivši kako to nije zasluga hrvatske diplomacije, nego talijanske koja želi zaštititi svoj IGP, naglasivši važnost zaštite ribljeg fonda, okoliša i skrbi o Jadranu.

Marijana Petir (HDZ) istaknula je kako treba dati punu potporu proglašenju IGP-a i time dodatno zaštititi resurse u Jadranu, jer omogućava ostvarenje suverenih prava, zaštite morskog dna i okoliša. Ograničavanjem ribarenja na Jadranu pozitivno će se odraziti na riblji fond, istaknula je Petir.

Zastupnicu su se također izjasnili o amandmanima na raspravljene zakonske prijedloge.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 07:35