GUST RASPORED

Sabor u četvrtak glasuje o poreznom paketu i zakonu o izbornim jedinicama

Nakon glasanja, zastupnici će raspraviti zakon koji donosi nova pravila za utjerivače dugove

Zgrada Sabora

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Hrvatski sabor u četvrtak će glasovati o paketu od devet poreznih zakona koji bi trebali dovesti do povećanja plaća, glasovat će i o novom zakonu o izbornim jedinicama te raspraviti zakon koji donosi nova pravila za utjerivače dugova.

Izmjene devet poreznih zakona na snagu stupaju 1. siječnja iduće godine, a uz ostalo donose ukidanje prireza porezu na dohodak, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak te povećanje osobnog odbitka.

Osnovni odbitak diže se 530 na 560 eura, diže se i osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, svi iznosi zaokružuju se u korist poreznih obveznika, a podiže se i prag za primjenu više stope s 47.780 na 50.400 eura godišnje te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, čime će se također povećati plaće.

Do samog izglasavanja poreznog paketa, oporba kritizira najavljen ukidanje prireza, tvrdi da je to udar na gradove u kojima HDZ nema vlast: Zagreb, Split, Rijeku, Varaždin, Pulu…

Premijer Andrej Plenković u srijedu je pak poručio kako su porasli prihodi od poreza na dohodak, osobito u najvećim gradovima te ne vidi nikakav problem u tome da oni naprave iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzirom na ukidanje prireza.

Sabor će u četvrtak donijeti novi zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor kojim se ne mijenja postojeći izborni sustav, modificiraju se karte izbornih jedinica, pri čemu oko petina birača (22 posto) mijenja jedinicu u kojoj je sada.

Zadržan je postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, u posebnim izbornim jedinicama osam zastupnika biraju nacionalne manjine, a tri hrvatska dijaspora tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj-

Vlada, koja je zakon predložila, opetovala je kako on udovoljava uvjetima iz odluke Ustavnog suda, koji je u veljači ove godine ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada ove godine i kako uvažava jednaku težina biračkog glasa u svakoj jedinici.

Nakon što izglasaju spomenute i druge ranije raspravljene zakone, zastupnici će raspraviti zakon koji donosi nova pravila za utjerivače dugove.

Naime, po predloženom zakonu o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja, s dužnicima će se moći komunicirati telefonom i pisanim putem (poštom, mailom, SMS-om) isključivo radnim danom od 8 do 20 sati.

Utjerivači dugova neće smjeti kontaktirati dužnika više od jednom mjesečno, uznemiravati ga na radnom mjestu, kontaktirati njegova poslodavca, posjećivati ga kući bez izričitog pisanog pristanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:29