OPORBA NEZADOVOLJNA

Sabor u petak glasa o paketu od sedam zakona za reformu socijalne skrbi: Evo što se sve mijenja

Oporba je na njega podnijela stotinjak amandmana, no Vladini su ih predstavnici odbili

Sjednica Sabora, arhovska fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u petak će glasovati o zakonima koje je raspravio ovaj i prošli tjedan, te time zaključiti rad, a među zakonima o kojima će glasovati je i paket od sedam zakona za reformu socijalne skrbi.

Temeljnim, Zakonom o socijalnoj skrbi, želi se smanjiti rizik od siromaštva pa se povećava osnovica za izračun zajamčene minimalne naknade (ZMN) s 800 na 1000 kuna u ovoj godini.

Zaposli li se korisnik ZMN-a u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci, pravo na naknadu mu ne prestaje, već se ona u prvih tri mjeseca rada umanjuje za 50 posto iznosa.

Vlasništvo osobnog vozila više neće biti zapreka za priznavanje prava na ZMN ako njegova vrijednost ne prelazi 20 tisuća kuna.

Nezadovoljna ponuđenim rješenjima u zakonu, oporba je na njega podnijela stotinjak amandmana, no Vladini su ih predstavnici odbili, na potezu je Sabor.

'Prošli' su tek amandmani vladajućih Ljubice Lukačić (HDZ) i Silvana Hrelje (HSU).

Njima se produljuje mirovanje prava na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu s dva na šest mjeseci ako korisnik, primjerice, boravi u inozemstvu.

Osobe s invaliditetom moći će same odabrati njegovatelja, a na osobe kojima je priznato pravo na osobnu invalidninu primjenjivat će se novi, povoljniji zakon, bez preispitivanja prava.

Zahvaljujući Hreljinu amandmanu, povećana je novčana kazna za nezakonito pružanje usluga te nezakonito sklapanje ugovora, a smanjene novčane kazne za nepropisno vođenje evidencije i dokumentacije na najviše 30.000 kuna.

Sabor će glasovati i novom zakonu o zaštiti prava potrošača te zakonu o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu kojim se precizira povlašteni i besplatni prijevoz otočnog stanovništva i tvrtki sa sjedištem na otoku, osigurava besplatni prijevoz vatrogascima i njihovim vozilima, neovisno radi li se o profesionalnim ili dobrovoljnim vatrogascima.

Potvrdit će i zamjenu u HDZ-ovim redovima, odnosno odlazak zastupnika Vinka Zulima, a dolazak Luke Brčića.

Prije podnevnog glasovanja, Sabor će raspraviti izmjene Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 01:49