SJEDNICA SABORA

Sabor u srijedu nastavlja raspravu o prijedlogu zakona o poticanju ulaganja

Sabor u četvrtak radni dan počinje izjašnjavanjem o amandmanima na prijedlog izmjena državnog proračuna za 2022.

Sjednica Hrvatskog Sabora/arhiva

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u srijedu sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o poticanju ulaganja, temeljem kojega korisnici državnih potpora za poticanje ulaganja mogu očekivati nekoliko pošteda zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom u realizaciju projekata.

Prijedlogom zakona, koji je Vlada uputila u hitnu proceduru u Hrvatski sabor, predviđeno je da se neće smatrati kršenjem obveze očuvanja novootvorenih radnih mjesta i penalizirati ako je došlo do privremenog ili trajnog smanjenja broja zaposlenika na projektu od početka 2020. do kraja lipnja 2021.

Također, lani je trogodišnje razdoblje za realizaciju projekta produljeno zbog koronakrize za još jednu godinu, a sada će se tomu pridodati još godinu dana, kako bi se omogućilo otvaranje planiranih novih radnih mjesta na poticanim projektima.

U srijedu će se raspravljati i o dva pravosudna zakona, o prijedlozima izmjena Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

Novine u Zakonu o Državnoodvjetničkom vijeću, uz ostalo, dodatno uređuju postupak utvrđenja okolnosti prestanka dužnosti i razrješenja državnog odvjetnika te uređuju pitanja vezana uz plan popunjavanja slobodnih mjesta zamjenika državnih odvjetnika i njihovih premještaja.

Izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću zastara zbog nepoduzimanja radnji u postupku, bez opravdanog razloga, jasno se utvrđuje kao stegovno djelo neurednog obnašanja dužnosti. Revidiraju se i odredbe o postupcima imenovanja sudaca i preciziraju uvjeti za imenovanje te dodatno uređuje institut premještaja.

U četvrtak izjašnjavanje o amandmanima na prijedlog rebalansa

Sabor u četvrtak radni dan počinje izjašnjavanjem o amandmanima na prijedlog izmjena državnog proračuna za 2022.

Na prijedlog rebalansa proračuna stiglo je 70-ak amandmana od kojih je većinu podnijela oporba, vezano uz proračunska sredstva predviđena, među ostalim, za socijalnu politiku, obrazovanje, sanaciju štete od potresa u Zagrebu, očuvanje kulturne baštine i demografsku politiku.

Na dnevnom redu u četvrtak su i izvješća o provedbi plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima u 2020. i 2021. godini. Za protuminsko djelovanje u 2020. potrošeno je 417,6 milijuna kuna, a 2021. gotovo 385 milijuna kuna te je realizirano 94 posto planiranih sredstava.

Zastupnici će u petak raspraviti prijedlog zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanima s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece. Uredbom koja se uvodi u hrvatski zakonodavni okvir uspostavljaju se jedinstvena pravila o nadležnosti za razvod, zakonsku rastavu i poništavanje braka te za sporove o roditeljskoj odgovornosti s međunarodnim elementom.

Za petak u podne predviđeno je i glasovanje o raspravljenim točkama dnevnoga reda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:08