KAJIN GLASOVAO 'ZA'>>>ZAKAČILI SE HDZ-OVCI

Sabor ukinuo povlaštene mirovine: Kalmeta podržao zakon Kukuriku koalicije, J. Kosor nisu dali da mu odgovori

Zagreb, 180112. Trg sv. Marka.Treca sjednica Hrvatskog sabora u novom sazivu zapocela je aktualnim prijepodnevom na kojoj zastupnici postavljaju pitanja premijeru Zoranu Milanovicu i ministrima. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Sa 80 glasova za i 12 suzdržanih Sabor je ukinuo povlaštene mirovine političara . Damir Kajin (IDS) koji se ukidanju protivio na kraju je ipak glasovao "za" kako je od njega i očekivala Kukuriku koalicija.

Tijekom rasprave bilo je jasno da većina klubova zastupnika podržava ukidanje povlaštenih mirovina, dok su u HDZ-u - čiji su zastupnici bili suzdržani - prvo ostvarenje jednog predizbornog obećanja Kukuriku koalicije nazvao - demagogijom.

No, Božidar Kalmeta u raspravi je istaknuo da ukidanje povlaštenih mirovina - prihvaća.

Na to je replikom je htjela reagirati stranačka šefica Jadranka Kosor. No, predsjedavajući Milorad Batinić ustvrdio je kako je pločicu digla prekasno.

Kosor se s time nije mirila, čak je tražila da se pregledaju snimke nadzornih kamera i tako utvrdi kad je repliku zatražila. Na to joj je Batinić rekao da ne funkcionira po modelu zastrašivanja.

Kalmeta večeras nije bio u dvorani kad se glasovalo, pa nije poznato bi li se zaista priklonio vladajućima.

Koliko je Kalmeta u raspravi bio na strani vladajućih, kritika ideesovca Damira Kajina bila je žešća od oporbene.

- Treba zaštititi ljude koji su sve svoje dali politici. Zato bi se negdje trebala ugraditi odredba koja bi zastupnicima nakon mandata omogućila da se vrate na staro radno mjesto. Pogledajte koliko mladih imamo u klupama - kazao je Kajin i zaključio:

- Otišao sam u mirovinu na jedan dan da mi netko ne bi rekao da sam stupido - kazao je Kajin na što mu je· Šime Lučin (SDP) odgovorio da je svojim riječima uvrijedio "sve zastupnike koji su mogli uzeti mirovinu, a nisu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:03