PREPIRKA

SABOR ZBOG INA-e GLASOVANJE POČEO STANKAMA 'Orban i MOL nadjačat će premijera Plenkovića i hrvatske vlade. Dozvoljavate im da postignu sve što žele'

 CROPIX

Nezadovoljni uvrštavanjem izmjena zakona o privatizaciji Ine u dnevni red po hitnom postupku oporbeni su klubovi u petak, na početku saborskog glasovanja, tražili stanke, vladajuće su prozivali zbog predaje kompanije u ruke Mađara, a iz HDZ-a su im uzvraćali da vlada HDZ-a Mađarima nije prodala niti jednu dionicu.

"Ako se sjećate vi iz HDZ-a protiv Hrvatske je zbog Zakona o privatizaciji Ine pokrenut postupak od strane Europske komisije jer se tvrdi da se tim zakonom krši pravo EU. Nakon što smo prije dvije godine slušali hvalospjeve i izljeve domoljublja postojećem zakonu, sada se preko božićnih blagdana vodi prikriveno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a danas saznajemo da o njemu želite raspravljati po hitnom postupku", obrazložio je SDP-ov Peđa Grbin svoj zahtjev za stankom.

Vladajuće je optužio da pokušavaju 'naturiti' zakon kojim se privatnom mađarskom partneru u Ini omogućava povlašteni položaj.

Sinčić (Živi zid): Ina će postati skladište

Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid) poručio je kako Ina, otkada je došlo do prve i druge privatizacije, konstantno propada, "drobi se i raščlanjuje na sve manje dijelove".

"Orban i MOL nadjačat će premijera Plenkovića i hrvatske vlade. Dozvoljavate im da postignu sve što žele. Zatvorit će Sisak, a kad-tad i rafineriju u Rijeci. Na kraju će se Ina pretvoriti u skladište", zamjerao je Sinčić.

Ni 'mostovci' nisu bili zadovoljni hitnom procedurom.

"Nije pošteno da ovaj zakon ide po hitnoj proceduri, radi se o strateškom nacionalnom interesu. Prije dvije godine vlada je obećavala otkupiti Inu, a sad pogodujete interesima Mađara", poručio je Mostov zastupnik Miro Bulj.

HSS-ov zastupnik Željko Lenart poručio je kako će privatizacijom Ine nestati Rafinerija u Sisku koja je hranila mnoge obitelji.

Nezavisni Tomislav Žagar ustvrdio je kako je Ina prevažna da bi se tako donosio zakon koji bi omogućio njezinu privatizaciju.

Šuker: Vlada HDZ-a nije prodala ni jednu dionicu Mađarima

"Vlada HDZ-a nije prodala ni jednu dionicu Mađarima, a to što su kasnije vlasnici dionica prodavali o tome se može razgovarati", poručio je HDZ-ov Ivan Šuker.

SDP-ovce je podsjećao na to kakav je 2002. zakon o privatizaciji donijela njihova vlada. "U članku 4. se kaže da od trenutka ulaska Hrvatske u EU, Hrvatska će u Ini imati 25 posto plus jednu dionicu, a po ulasku u EU tih 25 plus zlatna dionica će biti privatizirane po posebnom zakonu koji će biti usvojen u Hrvatskom saboru”, podsjetio je Šuker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:44