NESLAGANJE ZASTUPNIKA

Sabor: Žestoka rasprava Borića i Mrsića o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Josip Borić (lijevo) i Mirando Mrsić (desno)

HDZ-ov zastupnik Josip Borić prozvao je u četvrtak u saborskoj raspravi Miranda Mrsića, bivšeg SDP-ova ministra rada, da je svojedobno zakonom dignuo granicu za odlazak u starosnu mirovinu na 67 godina, a sada je "prvi trčao" potpisati sindikalnu peticiju "67 je previše" da se to spriječi.

Predsjednik stranke Demokrati, zastupnik Mrsić, je to odlučno dematnirao i Boriću uzvratio da je lažljivac.

"Vi ste lažov i to takav da ne možete biti veći, pokažite mi da sam potpisao inicijativu, bio na štandu", rekao je Mrsić HDZ-ovu zastupniku Boriću, koji ga je prozvao da je bio "prvak tih 67 godina, a danas je prvak da to ne bude".

"Sindikati su na to pristali, tko je vama kriv što ste krenuli grlom u jagode i morate spašavati premijera; protiv mene nije skupljeno 750 tisuća potpisa", odgovorio mu je Mrsić, od kojega je Borić tražio i odgovor što je učinio s tužbom koju je 2014. njegovo Ministarstvo dobilo od pripadnika 'SAO krajine', vezano za njihove 'umirovljeničke statuse', na iznos od 30 milijardi kuna?

Sudovi su stali na stranu Republike Hrvatske da onima koji su bili u 'SAO krajini' nismo dužni isplatiti za mirovine dok su bili tamo, odgovorio mu je Mrsić.

Borić je također naveo i kako su, nakon što je 2013. donijet zakon o dizanju dobne granice za odlazak u mirovinu, "sindikalisti pljeskali, a ni Hrelja se nije opirao, na glasovanju je bio suzdržan".

Pet godina je od tada prošlo, zavladala je potpuna amnezija, rekao je HDZ-ov Borić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima se na 65 godina života vraća dobne granica za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje.

Boriću je odgovorio i Mostov Nikola Grmoja (Most), nakon što mu je HDZ-ov zastupnik rekao da je "postao pontonac bez obale", a da Most NL ne zna gdje bi se privezao - desno ili lijevo.

Grmoja je prozvao SDP i HDZ da mirovinski sustav čine neodrživim, da ne žele napraviti reviziju povlaštenih mirovina, dirati borce NOB-a.

Kako je moguće da ih je još 13 tisuća živih, upitao se Grmoja ustvrdivši da dvije velike "partije, koje su zapravo jedna", žele održati glasačku mašineriju.

Siguran sam da ćemo uskoro zapjevati "Oj partijo u dva dijela, ponovno ćeš biti cijela", rekao je Mostov zastupnik Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:34