UKIDANJE PRIREZA

Saborska oporba oštro o poreznoj reformi; Zurovec: ‘Najlakše je štedjeti kod nekoga drugoga‘

Premijer je najavio mogućnost ukidanja prireza, s tim da se gradovima i općinama ostavi mogućnost povećanja stope poreza na dohodak

Dario Zurovec

 Ranko Suvar/Cropix

Najava nove porezne reforme izazvala je u srijedu u Saboru veliko protivljenje oporbe koja tvrdi da će država značajno uskratiti prihode gradovima i općinama, dok vladajući poručuju da nijedna vlada nije toliko napravila na poreznom rasterećenju građana kao ova HDZ-ova.

Gradonačelnici Svete Nedelje i Svetog Ivana Zeline iz stranke Fokus, Dario Zurovec i Hrvoje Košćec, osudili su najavljenu poreznu reformu, rekavši da država povećava potrošnju, a uskraćuje lokalnoj samoupravi.

Vladino porezno rasterećenje trebalo bi biti predstavljeno javnosti idući tjedan. Premijer Andrej Plenković najavio je mogućnost ukidanja prireza, s tim da se istodobno ostavi mogućnost gradovima i općinama da povećaju stopu poreza na dohodak za onoliko koliko će izgubiti na prirezu.

"Najlakše je štedjeti kod nekoga drugoga. Uvjeren sam da se kroz novac koji se daje lokalnoj samoupravi još puno više puni državni proračun", rekao je Zurovec na konferenciji za novinare u Saboru.

Damir Bakić iz Kluba Možemo! ističe da javnost još uvijek nije čula detalje o ukidanju prireza.

"Još uvijek nismo čuli detalje. Plenković je spomenuo i porezne stope, porez na dohodak, eventualno ukidanje prireza i povećanje osobnog odbitka, ali ne znamo kako", rekao je Bakić.

Ukidanje prireza za Grad Zagreb, istaknuo je, znači smanjenje redovitih prihoda za otprilike deset posto.

Smatra i da će biti nemoguće održati sve gradske funkcije u novim uvjetima te će biti potrebne kompenzacijske mjere, no za sada nema naznaka da će vlada obeštetiti jedinice lokalne samouprave.

Bakić ne podržava ni moguću fleksibilnost poreznih odredbi koje bi se mijenjale od općine do općine i od grada do grada.

Predviđa da će najavljena reforma imati dugoročne implikacije, posebno na velike gradove - Zagreb, Rijeku, Osijek i Split. Oni će, kaže Bakić, pretrpjeti najveći gubitak i morat će im se omogućiti nekakve kompenzacijske mjere.

Ivan Penava (Domovinski pokret) poručuje da se najavljenom reformom neće ništa dobiti.

"Nema pomaka dok imamo premijera koji predstavnicima građana govori Auf Wiedersehen. Ova je politika dopustila da slavonskih pet županija u zadnjih deset godina izgubi 140.000 stanovnika, izgubili smo stanovništvo jednog Osijeka i Slavonskog Broda", istaknuo je.

Penava poručuje i da se plaće neće povećati jer bi to mogao učiniti samo "premijer koji bi imao karakter i stav izaći pred javnost i progovoriti o višku zaposlenih u pojedinim sektorima, bez obzira na predizbornu godinu i političku podršku".

S druge strane Hrvoje Zekanović (HDS) i eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ) smatraju da bi predložena porezna reforma bila sjajno rješenje.

"Na gradovima i općinama je da u okviru poreza na dohodak nadoknade sebi novac. Tu priča staje. Ljudi će imati veće plaće", rekao je Zekanović.

Sokol je pak istaknuo kako ni jedna vlada nije toliko snizila porezno opterećenja, posebno poreza na dohodak, kao aktualna vlada.

"Rasterećenja prihoda naših građana u mandatu ove vlade je bez presedana. Cilj i ove najave jest da što više novca ostane u džepovima građana", poručio je.

Zekanović je priznao da se među vladajućima razgovaralo i o uvođenju poreza na imovinu, ali i da s tim u vezi trenutno nema konkretnog prijedloga.

"Osobno nisam protiv toga da se pronađe neki modalitet kako oni koji imaju puno imovine koja nije u funkciji da na neki način plaćaju nešto i državi", rekao je Zekanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:02