PREVIŠE PAPIROLOGIJE

Saborska oporba: ‘Predloženi paket socijalnih zakona uvodi centralizaciju i nije ni izbliza reforma‘

‘Ovi zakoni nisu reforma ni izbliza, jer se sustav previše bavi papirologijom, a premalo ljudima kojima treba pomoći‘

Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba u raspravi u četvrtak ocijenila je kako predloženi paket socijalnih zakona neće reformirati sustav socijalne skrbi, jer uvodi centralizaciju i ne daje odgovore na bitna pitanja u sustavu.

Anka Mrak Taritaš (klub Centar-Glas) predložene zakonske prijedloge ocijenila je razočaravajućim, jer se, kako tvrdi, ne bave se ključnim problemima i "pretače se iz šupljeg u prazno".

Ovi zakoni nisu reforma ni izbliza, jer se sustav previše bavi papirologijom, a premalo ljudima kojima treba pomoći, drži Mrak Taritaš.

Orešković: Sustav se više bavi sobom nego ljudima koji treba pomoći

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) ustvrdila je da je stvorena država socijalnih slučajeva i obespravljenih te da se zakoni primjenjuju ovisno o tome na koga se odnose i da je jedino rješenje promjena HDZ-ove vlasti.

Država generira obespravljene građane od kojih četvrtina živi u siromaštvu, a oni su sve bogatiji, dok je Hrvatska na začelju EU. Napravljena je zbrka u kojoj se sustav više bavi samim sobom, nego onima kojima treba pomoći, ocijenila je Orešković dodavši da je Sabor sveden na puku glasačku mašinu u koju se zakonski prijedlozi upućuju tek tek reda i forme radi.

Martina Vlašić Iljkić (klub SDP-a) najavila je kako neće podržati zakonske prijedloge ustvrdivši kako resorni ministar ne poštuje struku, jer ne uvažava primjedbe iz javnog savjetovanja.

Za zakon nije ni struka, ni zainteresirana javnost, ni znanost pa je tako i Pravni fakultet protiv. Provodi se ušminkavanje sustava po modelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a centralizacija sustava ga udaljava od lokalne zajednice, ocijenila je SDP-ova zastupnica i upozorila da je broj udomitelja u padu, a u porastu broj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Silvano Hrelja (klub HNS, HSU, NZ) ocijenio je kako je sustav socijalne skrbi zapušten i preopterećen i da mu je potrebna reforma u uvjetima starenja i socijalnog raslojavanja stanovništva i depopulacije.

Predložio je i da se zakonski sankcionira zlostavljanje i nečovječno postupanje sa starijim osobama i njihovo ilegalno zbrinjavanje radi stjecanja materijalne koristi. Također se založio da se javno objavi identitet osoba koje tako postupaju.

Urša Raukar Gamulin (klub Zeleno-lijevog bloka) ocijenila je kako ciljevi reforme ne odgovaraju potrebama, jer ne daje odgovor za kroničan nedostatak socijalnih usluga za razne korisnike te da sustav treba reformirati i decentralizirati, jer je, kako je rekla, hipercentraliziran. Zakonski prijedlozi nisu po volji ni korisnicima, ni struci, ni akademskoj zajednici.

Sandra Benčić (klub Zeleno-lijevog bloka) najavila je kako ne može podržati zakonske prijedloge iz istih razloga kao i strukovne udruge te ustvrdila kako se provodi hipercentralizacija sustava, a socijalni radnici pretvaraju u birokrate umjesto da rade s korisnicima.

Ivana Posavec Krivec (klub Socijaldemokrata) rekla je kako se oštro protivi predloženoj reformi sustava socijalne skrbi poručivši kako joj treba nova paradigma te pozvala na povlačenje predloženog zakonskog prijedloga.

Selak Raspudić: Sustav socijalne skrbi postat će privjesak ministarstva

Marija Selak Raspudić (klub Mosta) drži kako će se zakonskim prijedlozima potvrditi da sustav socijalne skrbi postaje privjesak preopterećenog ministarstva.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako će razmotriti prijedloge iznesen u raspravi koje će biti razmotrene do drugog čitanja te izrazio uvjerenost kako će zakonski prijedlozi biti još kvalitetniji, iako su već sada kvalitetni. Puno se više raspravljalo o ustroju sustava, nego o određenim naknadama za koje želimo da budu primjerenije, dodao je Aladrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 13:31