ŽUSTRA POLEMIKA

Saborska oporba: Vladina Strategija poljoprivrede neprimjenjiva u Hrvatskoj

Oporbeni zastupnici žestoko su napali vladajuće tvrdeći kako je njihov plan za jačanje poljoprivrede potpuno neprovediv

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

 Goran Mehkek/Cropix

Žustra polemika o Vladinoj Strategiji poljoprivrede do 2030. povela se u četvrtak u Saboru i prije otvaranja službene rasprave, oporba Strategiju kritizira, pita po čemu je ona specifična baš za Hrvatsku te poručuje da je na hrvatske okolnosti neprimjenjiva, no HDZ dokument hvali.

Oporba je raspravu o Strategiji iskoristila i kako bi prozvala vladajuće zbog poljoprivredne politike i obećanja koje, kažu, nisu ispunili.

Postoji vaša lista obećanja što će se promijeniti, no što ste točno napravili, pita vladajuće Božo Petrov (Most), zanimajući se po čemu je Strategija specifična za Hrvatsku. Mogli ste je dati i Zimbabveu, poručuje im.

Strategija je neprimjenjiva na hrvatske okolnosti, smatra i Martina Vlašić Iljkić (SDP).

Oni koji govore da Strategija nema veze sa Hrvatskom, očigledno je nisu pročitali, uzvraća Marijana Petir (Klub HDZ-a) i ističe da se taj krovni dokument donosi nakon iščekivanja od 20 godina.

Plan je da do 2030. obujam poljoprivredne proizvodnje povećamo na 30 milijardi kuna godišnje, produktivnost rada za 60 posto, da se snažnije podrže mladi i mali poljoprivrednici, da se poveća broj svinja i goveda u domaćem uzgoju, sagradi 20 distributivnih centara za voće i povrće, pobrojala je zastupnica.

Kako mislite povećati rast poljoprivredne proizvodnje s 19 na 30 milijardi kuna, zanima Katarinu Peović (RF) koja tvrdi da smo u „mračnom socijalizmu“ proizvodili dva puta više hrane nego sada.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) tvrdi da predloženi dokument nema ni smjera, ni vizije, ni strategije. Sram je da je Strategija pisana na temelju izvješća Svjetske banke koja je koristila podatke iz 2017., kaže zastupnik i poručuje „ako smo do sada sahranjivali poljoprivredu, ovom Strategijom bacamo prvi grumen“.

Marijan Pavliček (HS) navodi kako su zadnjih 20 godina selo i poljoprivreda potpuno devastirani, izražava bojazan da je Strategija lista dobrih želja i mrtvo slovo na papiru.

Kritična prema Strategiji je i Ružica Vukovac (PZH) koja priznaje da se predmetni dokument dugo čekao, no dobilo se „nešto“ što nije povezano sa zakonima, nema ni riječi kako obnoviti stočni fond, kako ograničiti iznose potpora, o regulaciji tržišta itd.

Nismo primijetili sustavni pristup Strategije, no još više brine što se ne uvažavaju različitosti Hrvatske, jer krš, Istra, Dalmacija, nemaju plodnu zemlju kao Slavonija, kaže Emil Daus (IDS).

U raspravi o Strategiji otvorilo se i pitanje drvene kutije s materijalima o poljoprivredi, za koju se u raspravi utvrdilo da ju se ministrica poljoprivrede uputila svim klubovima.

Našla sam drvenu kutiju na stolu, tko se toga dosjetio i koliko je to plaćeno, kazala je Dalija Orešković (Centar) predbacujući predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću kako se to „nije se moglo dogoditi mimo njegova znanja“.

Optužujete me da znam nešto što ne znam, nema ništa s tim, odgovorio joj je Jandroković.

Nakon što se Stephen Nikola Bartulica (DP) pohvalio da su mu dobiveni materijali koristili, a Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) se požalio da on nije dobio kutiju, odnosno promotivni materijal, Jandroković je prenio kako je ministrica kutiju uputila na klubove.

No, toliko je novonastalih da je možda došlo do greške, kazao je.

Dizajn kutije izrađen je u Ministarstvu poljoprivrede, kutija je napravljena skromno, od hrvatske breze i strašno mi je žao da neki to nisu prepoznali, rekla je Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:34