ČLANAK 17. USTAVA

Saborska rasprava o Mostovoj inicijativi: ‘Ustavni sud ionako će odlučiti kako HDZ-u paše‘

Jedinu podršku vladajući su dobili od nezavisnog Hrvoja Zekanovića kojemu ide na živce, kako je rekao, Mostovo licemjerje

Nikola Grmoja

 Goran Mehkek/Cropix

HDZ si je sam kriv za Mostovu referendumsku inicijativu jer je izvrgnuo ruglu svrhu članka 17. Ustava (Sandra Benčić, Zeleno-lijevi blok); Ustavni sud ionako će odlučiti kako HDZ-u paše (Dalija Orešković, Centar); ako HDZ može vladati državom sa oko 600.000 glasova onda treba uvažiti i 400.000 potpisa građana koji žele referendum (Marijan Pavliček, Suverenisti); Ustavni sud zaslužio je crveni karton jer nije jasno razgraničio kakve odluke parlament može donositi temeljem članka 16, odnosno 17. Ustava (Arsen Bauk, SDP); obijesan je HDZ-ov zahtjev da za Mostova pitanja traži ocjenu ustavnosti, kao i to što Ustavni sud koristi kao daljinski upravljač (Nino Raspudić, Most).

To su glavni akcenti saborske rasprave o tome treba li referendumska pitanja uputiti Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Na drugoj strani HDZ je uzvraćao: Ustavni sud je čuvar Ustava i ako postoji i najmanja sumnja oko ustavnosti pitanja dužni smo ih uputiti, niti jedna Vlada nije aktivirala članak 17. i proglasila izvanrednu situaciju, a bilo je i požara i poplava (Branko Bačić, HDZ); Mostovci nisu vrhunac morala u Hrvatskoj, prevarili su javnost tri puta: kod javnog bilježnika, okladom i treći zakonom (Josip Borić, HDZ). Jedinu podršku vladajući su dobili od nezavisnog Hrvoja Zekanovića kojemu ide na živce, kako je rekao, Mostovo licemjerje, Ninu Raspudiću je prigovorio da mu je jedini domet Bruce Lee i u jednom trenutku zaključio: "otac mi je osnivao HDZ u kojemu je bio i Miro Bulj, da baš moram birati između Mosta i HDZ-a bezbroj puta prije bih izabrao HDZ nego Most koji zna samo rušiti". Na to mu je Nikola Grmoja dobacio: "Mi te, Zeko, ionako ne bismo htjeli, možeš samo HDZ-u", a HDZ-ov Damir Habijan dobacio: "Dobro ste izabrali". Raspudić je Zekanoviću pojasnio da je Bruce Lee borac za pravdu i istinu koji uči da ne treba biti sluga velikog gazde.

image

Sandra Benčić

Goran Mehkek/Cropix

Inicijativom "Dosta je stožerokracije" traži se izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako Stožer više ne bi mogao odlučivati o ograničenju ljudskih prava i sloboda, nego isključivo Sabor. Druga, "Odlučujmo zajedno" traži da se članak 17. Ustava dopuni time da je epidemija/pandemija razlog "izvanrednog stanja" u kojemu se prava i slobode mogu ograničavati samo dvotrećinskom većinom u Saboru. Postojeći definira da se prava i slobode mogu suspendirati u doba ratnog stanja, neposredne ugroženosti države i velikih prirodnih nepogoda. Oporba unisono tvrdi da je epidemija baš takvo stanje i zamjera Vladi što nije aktivirala taj članak. Bez obzira što su u raspravi pljuštale kritike na račun HDZ-a kojemu su prigovarali da demokraciju pretvara u autokraciju, prva, zakonska inicijativa, izaziva skepsu i same oporbe. SDP i Klub socijaldemokrata slažu s time da oko tog pitanja treba presuditi Ustavni sud.

image

Hrvoje Zekanović

Goran Mehkek/Cropix

"Sloboda kretanja koju je Vlada ograničila je udžbenički primjer članka 17. I vi i Ustavni sud ste prekršili Ustav. Imamo izvanrednu situaciju u kojoj je Ustavni sud odigrao ulogu Gornjeg doma parlamenta. A nama ne treba naša kopija.", poručio je Bauk. Vesna Nađ drži da pitanje oko stožerokracije mora na Ustavni sud jer je dvojbeno zadire li u trodiobu vlasti.

Dalija Orešković upozorila je da je teško očuvati povjerenje građana u US "ako se on vodi dnevno političkim potrebama HDZ-a i ima predsjednika koji po konobama jede s HDZ-ovcima". Raspudić smatra da HDZ narod tretira brechtovski, ne valja mu narod, koji mora šutjeti i trpiti, te poručio da bi razuman vlastodržac raspisao referendum.

Kritizirao je "dežurne ustavne stručnjake" koja su pitanja proglasili neustavnima i prije nego što su im bila poznata. HDZ-ov Bačić tražio je od oporbe odgovor: što ako se ne postigne dvotrećinska većina. "Znači li to da ćemo biti ucijenjeni od lijeve strane kao što smo bili prilikom izbora ustavnih sudaca kad su nas uvjetovali Povjerenstvom za Agrokor?" Niti jedan parlament u Europi nije donosio mjere dvotrećinskom većinom, kaže.

image

Arsen Bauk

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:47