NESLUŽBENO DOZNAJEMO

Saborski odbor izglasao da sva posvojenja djece iz Konga moraju na reviziju: ‘Što ako se utvrde propusti? A ne znam...‘

Predsjednica odbora Vesna Vučemilović smatram da je nužno utvrditi na koji su način djeca uopće ušla u postupak posvojenja

Predsjednica Odbora za obitelj, mlade, i sport Vesna Vučemilović

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Saborski odbor za obitelj izglasao je, kako neslužbeno saznajemo, zaključke vezane uz međudržavna posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga, u kojima traži da RH "preispita sva zasnovana posvojenja djece stranaca i utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno".

- Zbog svojevrsnih problema imali smo online sjednicu Odbora, a glasanje službeno traje do 14 sati. Iako je već sada ishod poznat, ne želim prije toga iznositi detalje. Što se mene osobno tiče, nemam nikakvih sumnji da je revizija svih posvojenja nužna jer je to pravni minimum koji je Hrvatska dužna napraviti, prije svega zbog interesa te djece - kaže Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti), predsjednica Odbora.

Većinu u tom odboru ima vladajuća većina, a SDP-ovci su, kako doznajemo, oko ovih zaključaka bili suzdržani.

Što će se dogoditi ako se za neko od najmanje 130 djece koja su, kako je iznio ministar socijalne skrbi Marin Piletić, posvojena iz DR Konga, utvrdi da je posvojenje bilo nezakonito?

- Ne znam što će se dogoditi, nisam pravna stručnjakinja. No smatram da je nužno utvrditi na koji su način djeca u domicilnoj zemlji uopće ušla u postupak posvojenja, jesu li posvojitelji iz Hrvatske imali uvjete poput upisa u registar posvojitelja te, u konačnici, gdje se ta djeca sada nalaze - na teritoriju RH ili negdje drugdje. To treba napraviti hitno, žurno, ali diskretno, kako se djeca ne bi dodatno traumatizirala - smatra Vučemilović.

Ističe kako svako od te djece, kad odraste, ima pravo tužiti RH ustanovi li da je država imala sumnje ili saznanja da posvojenje nije bilo legalno, a nije ništa poduzela. Takvih je slučajeva, ističe, bilo u drugim europskim zemljama.

- Ako su obitelji posvojitelja sve učinili po zakonu, a vjerujem da jesu, čega se trebamo bojati? Ovakva revizija je prije svega u njihovu interesu - zaključuje Vučemilović.

Među ostalim zaključcima Odbora stoji i da treba hitno zabraniti sva posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije te žurno donijeti protokole o postupanju tijekom međudržavnih posvojenja. Sudovi, zaključili su članovi Odbora, moraju tražiti od podnositelja zahtjeva za priznavanje stranih sudskih odluka o posvajanju dokaze o vjerodostojnosti dokumenata, a Ministarstvo socijalne politike, treba utvrditi jesu li svi posvojitelji imali uvjete te osnovati evidenciju svih takvih posvojenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2023 14:51