IMENOVANA ŠEFICOM VIJEĆA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

SABORSKI ODBOR 'Kad je Tuđman umro M. Rakić rekla je da je on za nju bio ratni zločinac'

 Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Saborski Odbor za medije danas je, uz brojne primjedbe oporbenog HDZ-a, Saboru predložio da članicom i predsjednicom Vijeća za elektroničke medije (VEM) imenuje Mirjanu Rakić, dugogodišnju novinarku HRT-a.

Odbor je, te dužnosti, a na njegov zahtjev razriješio Zdenka Ljevaka.

Sunčanu Glavak (HDZ) zanima zašto je Rakićevu Vlada predložila na zatvorenoj sjednici 12. prosinca, isti dan kada je, kaže, jedan tjednik konstatirao da će preuzeti Ljevakovo mjesto. Dojam je da je ovo poznati način kadroviranja, rekla je Glavak.

Navela je i kako je Mirjana Rakić, kad je umro prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, izjavila da je Tuđman za nju bio ratni zločinac i da svatko tko se s tim ne slaže može napustiti (HTV-ov) kolegij.

Glavak se pozvala i na izjavu Rakićeve da 3. siječnja 2014. ide u mirovinu.

Ne ulazeći u kompetencije, koji je bio kriterij za odabir s obzirom na to da je mjesto na čelu VEM-a vrlo zahtjevno, pitala je HDZ-ova zastupnica.

Jasen Mesić (HDZ) upozorava da je Ljevak zahtjev za razrješenje prvi put podnio već u rujnu, a tek je u trećem dopisu zatražio da mu mandat prestane 31. prosinca 2013. Neslužbene informacije govore da se čekalo da Mirjana Rakić ode u mirovinu, jer kao zaposlenica HRT-a ne bi mogla sjediti u regulatornom tijelu, rekao je Mesić zanimajući se i koliko je bilo kandidata za mjesto u VEM-u.

Vanjska članica Odbora Slavica Lukić HDZ-ovim je zastupnicima uzvratila da je i Ljevak imenovan sa 67 godina života.

Zanimalo ju je i zašto Ministarstvo kulture ne propisuje stručnu spremu za VEM, odnosno zašto to nije viska stručna sprema. Ljevak također nije imao visoku, nego višu stručnu spremnu, a i sadašnji član Vijeća Robert Tomljenović nema visoko obrazovanje, rekla je Lukić.

Pogriješio je i HDZ i SDP, konstatirao je predsjednik Odbora Branko Vukšić.

Mesić uzvraća da je još veći problem Vijeća "eklatantan sukob interesa".

Uz sve naše (HDZ-ove) propuste tako eklatantnog sukoba interesa nije bilo, kazao je Mesić, kojemu je nedopustivo da pojedini članovi Vijeća ignoriraju zaključke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Predstavnici resornog Ministarstva kulture odgovorili su da se na natječaj za mjesto u VEM-u javilo 19 kandidata, na druge primjedbe se nisu očitovali.

Odbor je 'saslušao' tri kandidata za jedno mjesto u Nadzornom odboru HRT-a- Matu Radeljića, Darka Markušića i Draženu Slade Šilović – koga će predložiti Saboru odlučit će drugi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 17:57