NACIONALNA TELEVIZIJA

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio izvješće o poslovanju HRT-a za 2017.

 CROPIX

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije većinom glasova prihvatio je u srijedu izvješće o poslovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) za 2017. kao i godišnje izvješće o radu Nadzornog odbora HRT-a te provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja za isto razdoblje.

Izvješće o poslovanju HRT-a za 2017. predstavio je glavni ravnatelj Kazimir Bačić istaknuvši da je u tom razdoblju uspostavljena stabilna upravljačka struktura čime su zaustavljeni negativni trendovi iz prijašnjeg razdoblja.

''Tijekom 2017. povećana je proizvodnja domaćeg programa, uspostavljena je poticajna radna okolina, financijski rezultati su pozitivni, a HRT odgovorno vodi knjigovodstveno i financijsko poslovanje, dok gledanost kontinuirano raste'', kazao je Bačić u svojem izvješću, dodavši kako se financijska dobit usmjerava na pokriće prenesenih gubitaka iz prethodnog razdoblja.

Glavni ravnatelj naglasio je i kako su pozitivni koraci u poslovanju vratili povjerenje banaka kod kojih je HRT podigao kredite po, kako je rekao, izuzetno povoljnim kamatnim stopama te da je u predstojećem razdoblju namjera smanjiti kreditna zaduženja.

HRT je tijekom 2017. poslovao s dobiti, ustvrdio je Bačić koji očekuje dobre poslovne rezultate i u ovoj i idućim godinama.

Član Odbora i zastupnik Mosta Nikola Grmoja glasovao je protiv prihvaćanja izvješća o poslovanju HRT-a, postavivši pitanje Bačiću koji su uzroci pada prihoda od oglašavanja te ima li taj pad veze s padom ugleda javne radijske i televizijske ustanove. Uz to, Grmoja je zatražio objašnjenje za pristranost pri odabiru gostiju u informativnim emisija.

''Neugodno mi je gledati pristranost pri odabiru gostiju, što je neprihvatljivo i za što imamo konkretne dokaze. U pravilu se u goste pozivaju jedni te isti ljudi'', ocijenio je Grmoja, dok je predsjednica Odbora Sunčana Glavak istaknula kako ''svaka televizijska kuća ima pravo pozivati goste koje želi''.

Bačić je u odgovoru Mostovom zastupniku i članu Odbora pojasnio kako je trend pada broja oglašivača prisutan na čitavom medijskom tržištu jer se oglašivači sve više usmjeravanju na nove digitalne formate. Pritom je naglasio da gledanost kontinuirano raste te kako je HRT 15. najgledanija od ukupno 74 televizijskih kuća u Europi i okružju.

''Nastojimo pozvati goste s različitih strana te uvijek održavamo ravnotežu pri odabiru sugovornika'', poručio je Bačić Grmoji.

Potpredsjednika Kluba, zastupnika GLAS-a, Gorana Beusa Richembergha zanimalo je u kojoj fazi je istraga vezana za kamere ukradene s javne radiotelevizije početkom 2016.

''Dio kamera je pronađen i vraćen, a policijska istraga se nastavlja'', zaključio je Bačić podsjetivši da su kamere ukradene u mandatu njegovih prethodnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:49