DUGA RASPRAVA

Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu bez zaključka o stanju u HNK

Intendantica Vrgoč iznijela je kronologiju odluka o provođenju epidemioloških mjera u HNK i dodala kako smatra da nije bilo propusta
Zgrada HNK, arhiva
 Darko Tomas/Cropix

Bez zaključka i uz međusobne optužbe članova završila je rasprava saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o provođenju epidemioloških mjera u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a nije izglasan ni prijedlog da se održi posebna tematska sjednica o stanju u HNK.

Na kraju troipolsatne rasprave, održane u četvrtak u Saboru, predsjednica Odbora Vesna Bedeković oduzela je riječ članici odbora Sabini Glasovac (SDP) te ju udaljila sa sjednice.

Glasovac je na početku sjednice, zajedno s članom Odbora Zlatkom Hasanbegovićem (Blok za Hrvatsku), predložila da se tema HNK-a u Zagrebu skine s dnevnog reda te da se u roku od osam dana sazove tematska sjednica posvećena stanju u tom kazalištu "zbog načina upravljanja epidemiološkim mjerama" i krizi koja je iz toga proizašla. Smatra da aktualni problemi te institucije ne postoje od jučer, a šutnja intendantice Dubravke Vrgoč na optužbe i medijske napise "stvara dojam u javnosti da se tu nešto skriva".

Tematskoj sjednici bi, smatra Glasovac, uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek i intendanticu Vrgoč, trebali nazočiti i sindikalni povjerenici u funkciji članova radničkog vijeća HNK te predsjednik Kazališnog vijeća Duško Ljuština.

Hasanbegović je istaknuo tri ključna argumenta. "Uprava je tajila podatke o zaraženima od zaposlenika. Mi moramo ustanoviti je li tajila ili nije. Drugi element je pitanje antedatiranja bolovanja i je li intendantica poticala zaposlenike na činjenje kaznenoga djela. Treće je pitanje, načelno, jesu li se kršile epidemiološke mjere", rekao je Hasanbegović. Na kraju sjednice zaključio je kako je "gospođa Vrgoč imala životnu sreću da ja nisam ostao ministar još barem dva mjeseca i ovog problema ne bi bilo".

Utvrditi postoji li problem otprije narušenih odnosa

Članica Odbora Marijana Puljak (Pametno), na čiji je prijedlog točka uvrštena na dnevni red današnje sjednice, naglasila je da joj je cilj prvenstveno bio pokušati "smiriti kaos koji se pojavio u javnosti, da se o temi porazgovara", a nakon optužbi da je intendantica Vrgoč zanemarivanjem mjera neizravno odgovorna za smrt jednog člana opere.

"Nije namjera ikoga optuživati da namjerno nekoga želi zaraziti ili da širi namjerno virus, ali treba vidjeti da li se mislilo zaista prvo na ljude, na zaposlenike i djelatnike, ili se zbog održavanja predstava njihovo zdravlje zanemarivalo i ugrožavalo", objasnila je Puljak. Smatra kako je žalosno da unutar HNK očito ne postoji atmosfera povjerenja, kako bi postojala volja za rješavanje problema dijalogom. Upozorila je da postoji "nekoliko neusklađenosti", te postavila pitanje je li točno da su bolovanja antedatirana i, ako jest, tko će za to odgovarati?

I član Odbora Damir Bakić (Možemo) drži da je potrebna tematska sjednica jer odbor nije imao vremena dobro proučiti svu dokumentaciju u kojoj je riječ, rekao je, o vrlo teškim optužbama na račun intendantice, "tim težima jer se dodatno neprihvatljivo implicira da je ona indirektno kriva za tragičnu smrt jednog člana ansambla".

Smatra da bi se moralo čuti i "stranu onih radnika čije je viđenje drukčije od grupacije koja tereti intendanticu" te je predložio da ministrica oformi posebno povjerenstvo koje bi utvrdilo sve okolnosti, uključujući i pitanje otprije narušenih odnosa te njihov utjecaj na ovaj spor.

Vrgoč: Nije bilo propusta

Intendantica Vrgoč iznijela je kronologiju odluka o provođenju propisanih epidemioloških mjera u HNK-u Zagreb, ustvrdivši kako smatra da nije bilo propusta. Kazala je kako ju se, iako je ona najodgovornija osoba u tome kazalištu, ipak ne može "prozivati baš za sve", jer ona ne može pratiti što se događa u svim direkcijama niti može kontrolirati ponašanje baš svih zaposlenika.

Što se tiče navodnoga antedatiranja, objasnila je da nije bila riječ o prisili nego o "jednoj nezgodnoj rečenici koordinatora opere", te da to nije bila njezina odluka, "niti se to ikada provodilo". Upozorila je da "niti jedna osoba iz Opere nije imala bolovanje u tom razdoblju", te da čak ni osobe koje su bile covid bolesnici nisu direkcijama prijavile bolovanje. Na pitanje zašto nije javno reagirala na optužbe, odgovorila je da je bila "zapanjena time da je dobila kaznenu prijavu" kao i pokrenutim medijskim linčom.

Obuljen Koržinek: Ne smijemo politički stigmatizirati profesionalce

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je apsolutno otvorena za razgovor o "temi HNK", ali smatra etički dvojbenim javno nastupati dok traje istraga DORH-a i nisu utvrđene sve činjenice.

Tema poštivanja mjera u HNK-u u posljednja dva mjeseca prerasla je u drugu temu, rekla je ministrica. Slaže se da "u HNK-u ima jako puno problema", kao i s time da se treba održati tematska sjednica. Apelirala je da se rasprava pokuša voditi na temelju činjenica te da se "o kazalištu i o umjetnicima koji žive za svoj poziv razgovara na temelju podataka a ne na temelju medijskih napada, bez obzira koliko česti i koliko glasni oni bili".

"Ako nam je stalo do naših djelatnosti kojima se bavimo, neovisne ljude koji profesionalno rade svoj posao moramo odmaknuti od naših političkih sukoba, bilo ovdje ili na drugoj strani Markovog trga", poručila je Obuljen Koržinek.

Da se sjednica u četvrtak "s rasprave o covidu pretvorila u raspravu o različitim pitanjima" vezanim uz nezadovoljstvo pojedinaca radom uprave HNK Zagreb složili su se i Marko Pavić (HDZ) i Rade Šimičević (HDZ). "Tema je trebala biti covid, a zapravo je namjera bila nešto drugo. Mi smo sad ovdje vjerojatno otvorili Pandorinu kutiju i bilo i korektno pokušati naći načina kako je zatvoriti na najbezbolniji način", kazao je Šimičević.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako mu je drago što je dobio priliku čuti relevantna izlaganja i intendantice i ministrice, ali da je Odbor zapravo samo raspravljao "o jednoj temi o kojoj se raspravlja u medijima", te stoga i ne može donijeti nikakav zaključak.

Da "Odbor nije prijeki sud" upozorila je i predsjednica Odbora Vesna Bedeković, naglasivši da je njegova zadaća "konstruktivna rasprava". Sjednicu je završila konstatacijom da "zaključke o meritumu stvari" nije moguće donijeti dok traje istraga institucija vlasti vezanih uz kaznenu prijavu protiv intendantice Vrgoč. Smatra da je najbolje proširiti broj nazočnih na posebnoj tematskoj sjednici, gdje neće biti stavljena na dnevni red samo epidemiološka situacija nego i rad HNK.

"Zaključak glasi da će se održati tematska sjednica odbora s proširenim brojem sudionika i s proširenim temama", rekla je Bedeković, no uslijed negodovanja Glasovac i Hasanbegovića, nakon gotovo četiri sata rasprave, članovi Odbora razišli su se bez izglasavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:25