NASILJE

Saborski zastupnici oštro osudili napad na Markovu trgu: ‘Ovo je čin domaćeg terorizma‘

Već 30 godina se zločini, koruptivne radnje, prijevare, krađe i govor mržnje ne sankcioniraju, upozorio je Božo Petrov
 Goran Mehkek/Cropix

Saborski zastupnici osudili su u slobodnim govorima u srijedu napad na Trgu svetog Marka, govor mržnje i sve druge oblike nasilja, poručivši kako se fokus treba usmjeriti na uzroke nasilja, a ne problem rješavati barikadama.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da već duže vrijeme svjedočimo slučajevima nasilja, na ulicama, trgovima, kafićima i stadionima, iza kojih često stoji govor mržnje i glorificiranje nasilja.

Grbin: 'Relativiziranje nasilja vodi do novog nasilja'

"Svakoga dana nekog se napada zbog nacionalne ili vjerske pripadnosti, seksualnog opredjeljenja ili spola, a na to u društvu ne reagiramo sustavno, već tek tu i tamo reagiramo osudama”, rekao je Grbin u slobodnom govoru u ime Kluba zastupnika SDP-a.

Dodao je da pojedini političari, zastupnici i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava relativiziraju nasilje, čak ga i opravdavaju.

"Takvo relativiziranje ima za posljedicu nove činove nasilja", istaknuo je Grbin.

image
Peđa Grbin
Goran Mehkek/Cropix

Poručio je da ne možemo ostati samo na osudama, već treba početi raditi konkretne korake, primjerice uvesti građanski odgoj i aktivno djelovati na sprečavanju govora mržnje.

"Barikade na Markovu trgu i pojačana policijska prisutnost samo su pokušaj prezentacije da nešto radimo. Nasilje se moglo dogoditi i na Trgu bana Jelačića, Zrinjevcu ili u nekom drugom gradu, a mi štitimo samo jedan trg. Vlada očito to pokušava iskoristiti kako bi se odmakla od javnosti i medija”, zaključio je Grbin i pridružio se željama za brzim ozdravljenjem ranjenog policajca.

Božo Petrov (Klub Mosta) također smatra da ograde na Markovu trgu neće riješiti problem, nazvavši ih "reakcijom ranjene životnje".

- Ako želimo Hrvatskoj dobro, moramo biti brutalno iskreni i postaviti pitanje čemu zgražanje i čuđenje - rekao je Petrov ocijenivši da se već 30 godina zločini, koruptivne radnje, prijevare, krađe i govor mržnje ne sankcioniraju.

Sačić: 'Veliki sigurnosni propusti'

"Sa scene nestaju riječi pravednost, čovječnost, poštenje, odgovornost... A nudi se model osobe koja se ne treba truditi u školi, biti obrazovana, koja treba biti neodgovorna, lakoma i otvorena korupciji i klijentelizmu, gdje je cilj steći što više i što brže na bilo kakav način, gazeći bilo koga", ustvrdio je Petrov.

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) smatra da službe nisu učinile sve što su trebale za sigurnost na Markovu trgu.

"Imali smo mnogo konkretnih pokazatelja da se ovdje događaju iznimno veliki sigurnosni propusti koji rezultiraju ugrozama. Sreća je da ugroza nije bilo više, a nije se reagiralo kako to zahtjeva pravilo struke", ustvrdio je Sačić podsjetivši na performans eurozastupnika Ivana Vilibora Sinčića s lubenicama ispred Vlade.

image
Božo Petrov
Goran Mehkek/CROPIX

Kaže kako bi svugdje u svijetu nakon toga ministar unutarnjih poslova dao ostavku ili poduzeo mjere, ali ništa nije napravljeno. Najžalosnije je što predsjednik Vlade svom ministru daje "bjanko podršku" za četiri godine, dodao je.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) naglasio je u slobodnom govoru da mnogi mladi životi u Hrvatskoj prolaze kroz razne vrste kušnje, da ostanu u zemlji ili ne, dignu ruku na nekoga ili ne, ukradu umjesto da rade...

Glavašević: 'Čin domaćeg terorizma'

"Zlo je šire nego ovo što se dogodilo i pred tim ne smijemo zatvarati oči", poručio je Pupovac pozvavši zastupnike na posebnu odgovornost, da svojim riječima ne potiču na mržnju.

"Neki iz Sabora kažu da treba biti naoružan jer 'ima onih koji su klali i silovali'. Kakve su to poruke? Drugi kažu 'treba razoriti institucije države'. Nije li vrijeme da počnemo drugačije razmišljati", upitao je Pupovac.

Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) događaj na Markovu trgu okarakterizirao je kao čin domaćeg terorizma i istaknuo da fokus treba staviti na uzroke nasilja, a ne problem rješavati barikadama i s "do zuba oružjem načičkanim policajcima".

"Ne treba izolirati Markov trg jer time šaljemo poruku koja tjera vodu na počiniteljev mlin, da smo svi mi zastupnici građana odnarođena elita koja ne radi u njihovom, nego u svom interesu", rekao je Glavašević.

'Ne smije se dopustiti stigmatizacija hrvatskih branitelja'

Predstavnik Kluba HDZ-a Ante Deur u srijedu je zaželio brz oporavak policajcu ranjenom u napadu ispred Banskih dvora te poručio kako se ne smije dopustiti stigmatizacija hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

- Imamo dvije obitelji koje proživljavaju teške trenutke - rekao je Deur te napomenuo kako se još ne zna što je počinitelja, mladog čovjeka ponukalo na taj prestrašan čin.

Deur je također istaknuo da se smije dopustiti stigmatiziranje hrvatskih branitelja, referirajući se pritom na novinske članke u kojima se mahom naglašava kako napadač dolazi iz obitelji dvojice hrvatskih branitelja.

- Ovo je težak trenutak za te obitelji, ali i za nas kao zajednicu, za Vladu, za sve ljude koji imaju svijest - rekao je zastupnik, naglašavajući da je Domovinski rat temelj hrvatske države.

- Nemojmo dopustiti da se gube njegove vrijednosti, da se na svakom koraku pokušava vrijeđati hrvatske branitelje i Domovinski rat - izjavio je.

Stipo Milnarić (DP) podsjetio je da je 16. listopada obljetnica pogibije Blage Zadre, "najpoznatije herojske žrtve obrane Vukovara i cijelog Domovinskog rata“.

- U njegovu liku sadržana je izrazito snažna odlučnost i spremnost koja stoji uz rame Šubićima, Frankopanima, udbinskim žrtvama, Bruni Bušiću i drugima koji su kroz povijest ginuli za Hrvatsku - rekao je Mlinarić, inače Zadrin suborac s legendarne Trpinjske ceste.

Podsjetio je kako je Blago bio neustrašiv heroj, kako je nepokolebljivo vjerovao da žrtva ima smisla, kako nije polazio časničke škole, "ali je prošao školu ljubavi prema domovini, prepoznao je čas“.

I Dalija Orešković (Ženski klub) osvrnula se na pokušaj teškog ubojstva ispred Banskih dvora, upozoravajući kako činjenica da se ubojica pojavio pred Vladom s dvije vrste oružja, kao i sve što je potom uslijedilo, otvara broja pitanja te nameće pitanje o nepostojanju protokola brze reakcije na takve događaje.

Ocijenila je da pojačane mjere na Trgu sv. Marka koje Vlada provodi neće pomoći građanima da se osjećaju sigurno niti će povratiti njihovo povjerenje u sustav.

- Ozračje nesigurnosti u kojem živimo odraz je dugogodišnje nebrige i neodgovornosti vladajućih političkih garnitura koji iz privilegiranih pozicija drugima diktiraju pravila koji za njih ne vrijede - ustvrdila je u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Smatra da se loše stanje u društvu može promijeniti strukturnim reformama.

- Ako želimo promijeniti loše stanje, zapuštenost društva u cjelini, u kojoj su građani prepušteni sebi, a ne smislenoj, pravednoj i učinkovito organiziranoj državi, moramo se upustiti u provedbu strukturnih reformi od kojih država bježi već nekoliko desetljeća - zaključila je Orešković.

Na istom tragu Predrag Štromar (HNS) ističe da se mora razmišljati kako mladima omogućiti da kvalitetnije i bolje žive, da imaju sigurnost u Hrvatskoj, a jednu od mogućnosti vidi u subvencioniranju stanova mladim obiteljima.

- Na taj način, svoje je stambeno pitanje dosad riješilo 13 tisuća mladih obitelji - izjavio je Štromar pozivajući Vladu da se ta mjera omogući i idućih godina, da se nastavi s mjerom POS-a te da se gradi POS za najam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:42