RASPRAVA U PARLAMENTU

Saborski zastupnici podržali imenovanje nove čelnice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja

Dosadašnji predsjednik Vijeća Mladen Cerovac umro je krajem 2020., a nakon natječaja je Vlada predložila imenovanje Mirte Kapural
Sjednica Sabora
 Damjan Tadic/Cropix

I oporba i vladajući u četvrtak su u saborskoj raspravi podržali prijedlog imenovanja Mirte Kapural predsjednicom Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, a raspravljeno je i imenovanje dijela članova Upravnog vijeća Muzejsko-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman obrazlažući prijedlog imenovanja podsjetila je da je dosadašnji predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac umro krajem 2020., a Vlada je zadužila Ministarstvo za provedbu izbornog postupka. Na javni poziv javilo se troje kandidata koji su ispunjavali uvjete, a Povjerenstvo za provedbu javnog poziva obavilo je razgovore s kandidatima, dodala je.

Vlada je na temelju provedenog postupka predložila imenovanje Mirte Kapural predsjednicom Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja. Također, dodala je Mikuš Žigman, Vlada je predložila razrješenju Mirte Kapural dužnosti članice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, radi odlaska na novu dužnost.

Predsjednik i članovi Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja imenuju se na razdoblje od pet godina, te mogu biti ponovno imenovani.

U raspravi je Željko Pavić (klub SDP-a) ocijenio kako je dobro da na čelo Vijeća dolazi osoba koja zna što i kako treba raditi, kako je predložena daleko najkvalitetnija kandidatkinja s dugogodišnjim iskustvom rada u sustavu i da ju treba podržati.

Ivana Kekin (klub zeleno-lijevog bloka) rekla je da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja propustila djelovati u slučaju dodjele koncesije Radiju 101, uz mnoge nepravilnosti, Ivanu Juriću Kaćuniću koji, dodala je, vješto skriva vlasništvo nad sedam radijskih postaja. Stoga je upitala kako Agencija gleda na to "radijsko carstvo" ustvrdivši kako se radi o nezakonitoj i nedopustivoj koncentraciji vlasništva s kojim je Agencija već upoznata.

Može li Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odgovoriti na problem koncentracije vlasništva i ima li kandidatkinja za predsjednicu Vijeća snage za iskorak kako bi se prekinulo carstvo nedopuštene koncentracije vlasništva, upitala je.

Miro Totgergeli (klub HDZ-a) najavio je potporu HDZ-a predloženoj odluci o imenovanju, dodavši kako se ne vodi rasprava o radu Vijeća nego o imenovanju njegove predsjednice. Marko Pavić (HDZ) naglasio je da treba ojačati Agenciju kako bi mogla zaštititi tržišno natjecanje, izrazivši uvjerenje da će predložena kandidatkinja Kapural dati dodatan impuls njezinom razvoju s obzirom na iskustvo.

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) rekla je kako je predložena kandidatkinja s višegodišnjim iskustvom, te istaknula da je potrebna institucija koja će biti moćna u svojoj ulozi izricanja sankcija.

Sabor je također raspravio i prijedloge odluka o razrješenju i imenovanju dijela članova Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Nadležni Odbor za ratne veterane jednoglasno je predložio da se dosadašnji članovi Upravnog vijeća Hrvatskog-memorijalno dokumentacijskog centra, kojima mandat istječe 6. listopada, ponovno imenuju. Riječ je o Neli Kušanić, Mariju Reljanoviću, Nikici Bariću i Davoru Marijanu.

U raspravi je Ivana Kekin (klub zeleno-lijevog bloka) rekla kako cijeni nastojanje Muzejsko dokumentacijskog centra u utvrđivanju broja stradalih u Domovinskom ratu, ali i ocijenila da 'nema dovoljnu širinu u suradnji s udrugama civilnog društva'. Smatra kako bi MDC trebao više surađivati s udrugama civilnog društva te na na taj način ubrzati istraživanja o stradalima u Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:35