NOVI ZASTUPNIK

Saborski zastupnik HDZ-a i načelnik općine Rugvica Mato Čičak osudio optužbe iz SDP-a

‘Jako me ljuti što se članovi SDP-a ‘igraju’ DORH-a te obmanjuju javnost neistinama i lažima.‘
Mato Čičak
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a i načelnik općine Rugvica Mato Čičak reagirao je na priopćenje koje je Socijaldemokratska partija objavila 18. rujna te oštro je osudio navode iz SDP-ovog priopćenja.

"Kako stoji u SDP-ovom priopćenju Čička se tereti da je zbog obavljanja dužnosti načelnika Općine Rugvica i tajnika HDZ-a Zagrebačke županije te aktivne suradnje s Draženom Barišćem direktno povezan sa optužbama koje se stavljaju na teret osumnjičenima u aferi Janaf. Također, istaknuto je kako je Čičak lagao kada je rekao da nije sklopio ugovor s tvrtkom Elektrocentar Petek", stoji u priopćenju koje je odaslala općina Rugvica.

”Iz ovih navoda u priopćenju vidi se koliko je malo truda uloženo u istraživanje i da je jedina namjera bila direktno blaćenje pojedinaca. Jako me ljuti što se članovi SDP-a ‘igraju’ DORH-a te obmanjuju javnost neistinama i lažima. Registar ugovora je javno dostupan te mu svi mogu pristupiti, a ako se imalo razumijete u javnu nabavu, što se SDP-ovci očito ne razumiju, jasno je što znači zajednica ponuditelja. U navedenom slučaju u našoj Općini na raspisani natječaj kao zajednica ponuditelja, Elektrocentar Petek se prijavio sa tvrtkom Elos d.o.o., koja je kao nositeljica ponude obavljala točno 95,45% radova. Što znači da je Elektrocentar Petek obavio 4,55% te je i sama zarada razmjerna tim postotcima. A ono najvažnije navedeni ugovor je potpisan sa direktorom tvrtke Elos, gospodinom Samardžićem, tako da još jednom govorim da Općina Rugvica nema potpisan ugovor sa tvrtkom koja je predmet istrage. Prije toga u Rugvici nismo poslovali sa tvrtkom Elektorcentar Petek. Ako mi dotični ne vjeruju rado ću ih primiti u Općinu i pokazati ugovor, ali i upoznati sa brojnim drugim projektima koji se provode u Rugvici. Možda nakon toga i dobiju koju ideju kako pomoći svojoj zajednici”, ističe Čičak te dodaje kako bi se kolege iz oporbe trebale početi baviti konkretnim poslom, a ne da im jedini posao bude komentiranje i osuđivanje tuđeg posla jer je očito da svoje projekte i ideje nemaju", piše dalje u priopćenju.

"Načelnik Čičak se osvrnuo i na pisanja o obnovi škola koje je navodno provodila Zagrebačka županija. 'Javnu nabavu obnove škole u Ivanić-Gradu provodila je sama škola koja je i potpisala ugovor, tako da je i taj njihov navod potpuno besmislen i neprovjeren” komentira načelnik te ističe da poziva članove SDP-a da prvo provjere zakonitosti svojih poslova te da ispune svoje zakonske obveze, prije nego se upuste u istrage za koje nisu kompetentni", zaključno stoji u priopćenju.

Priopćenje SDP-a Zagrebačke županije na koje je Čičak reagirao prenosimo u cjelosti:

"Velika Gorica najveći je grad u Zagrebačkoj županiji i sad je jasno zašto je Barišiću bilo važno imati značajan utjecaj i u Zagrebačkoj županiji. Ne čudi stoga što je županijski HDZ predvođen Barišićem učinio sve da sa županom Kožićem preuzme vlast u Zagrebačkoj županiji te su zajedno političkom trgovinom promijenili volju birača Zagrebačke županije, koji su na prošlim lokalnim izborima izabrali Kožića u koaliciji sa SDP-om. Dužnost predsjednika skupštine Zagrebačke županije obnaša Barišićev suradnik - tajnik HDZ-a Zagrebačke županije Mato Čičak i načelnik općine Rugvica, koji je danas ekspresno prisegnuo u Hrvatskom saboru kao zamjena Dražena Barišića, kako bi se osiguralo 76 ruku vladajuće većine", stoji u priopćenju.

"Dražen Barišić, kao predsjednik HDZ Zagrebačke županije uvelike je imao utjecaj i na kadroviranje u Zagrebačkoj županiji. Tako je za ravnatelja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije nakon prevrata u Zagrebačkoj županiji kao Barišićev čovjek od zadatka, imenovan Tomislav Landeka iz Velike Gorice, dotadašnji direktor goričkog stambenog. Da se Elektrocentar Petek i HDZ Zagrebačke županije vole javno, mogli bismo zaključiti ne samo iz podatka objavljenog u medijima, da je i Čičkova općina Rugvica poslovala sa tvrtkom Elektrocentar Petek prvooptuženom u najnovijoj aferi s Janafom, već iz javno dostupnog registra ugovora koje je sa istom tvrtkom sklopila tvrtka“ Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije”. Ugovor koji je Čičak sklopio 1.ožujka 2019. sa Elektrocentrom Petek, iako tvrdi da s njima zadnje dvije godine nije radio, vrijednosti je 9,5 milijuna kuna. Zašto je novopečeni saborski zastupnik lagao već prvi dan? Pokušavaju li se ovom laži sakriti ugovori koje je tvrtka “Vodovod i odvodnja Zagrebačke županije” sklopila sa Elektrocentrom Petek u 2019. i 2020. godini čija je vrijednost oko 400 milijuna kuna", nastavlja se priopćenje.

"Tvrtku „Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije“ osnovala je Zagrebačka županija s ciljem izgradnje vodovoda u istočnom dijelu Zagrebačke županije. Direktor te tvrtke je, gle čuda stranački potpredsjednik Dražena Barišića, Tomislav Masten koji izabire izvođače na “županovom” projektu “Regionalni vodoopskrbi sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok”.
Zanimljivo je i da se osim Barišića i Čička na HDZ-ovoj listi za VII izbornu jedinicu za sabor RH našlo i ime Tomislava Mastena. Možda je poslovanje sa Petekom bilo uvjet za mjesto na listi za sabor? Pitanja su dakle slijedeća: da li se poslovna suradnja Mastena i Peteka dogodila zbog utjecaja Dražena Barišića, te koja je vrijednost ugovora koje Elektrocentar Petek ima sklopljene sa Zagrebačkom županijom i županom Kožićem, kao izvođač ili možda podizvođač? Je li Mato Čičak preporučio županu Peteka za radove energetske učinkovitosti? Draženu Barišiću se između ostaloga na teret stavlja i trgovina utjecajem. Za trgovinu utjecajem bio je prijavljen i župan Kožić u trenutku kad je pretrčao Barišiću i HDZ-u u okrilje. Hoće li se sada i taj predmet izvaditi iz ladice? Pravni stručnjaci ističu da u ovakvim predmetima širenje slučaja nije neočekivano. Onda je opravdano očekivanje da ćemo tada imati i odgovore na sva ova otvorena pitanja", zaključno stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:53