PRIVATNI DETEKTIV

‘Sabotaža? Coca-Cola je jedan od najpoznatijih brendova SAD-a... Istraga? Kao da tražite iglu u plastu sijena!‘

‘Čudno mi je što nije bilo jače reakcije prozvane kompanije, ali mislim da oni ne žele prejudicirati krivnju...‘

Detektiv Siniša Patačko

 Ranko Suvar/Cropix

Ima li u cijeloj ovoj priči oko trovanja napicima posla i za privatne detektive, što bi mogli istraživati da ih netko angažira te kako komentiraju dosadašnje informacije, pitali smo Sinišu Patačka, diplomiranog kriminalista, predsjednika Udruge privatnih detektiva Hrvatske i vlasnika PIA Inteligence & Securityja d.o.o., privatne izvještajne agencije specijalizirane za obavljanje poslova s područja business intelligencea, sigurnosnog konzaltinga, diskretnog nadzora osoba i imovine.

- Ni mene ni, koliko mi je poznato, nikoga od kolega nitko nije angažirao za bilo kakvo istraživanje u vezi s recentnim događajima. U ovoj priči meni je čudno što nije bilo jače reakcije prozvane kompanije, ali mislim da oni ne žele prejudicirati krivnju. Mi inače radimo na utvrđivanju krivotvorenih lijekova i na tom području imamo dobru suradnju s policijom - kaže Patačko.

Kad je riječ o tome kako bi postavio neke stvari u istrazi kao diplomirani kriminalist i privatni detektiv, kaže:

- Prvo bih nastojao utvrditi je li ishodište navedene situacije možda unutar same tvrtke, je li poštivana procedura u procesu proizvodnje. Ako bi se ustanovilo da tu nema nikakve pogreške i da nije ishodište unutar tvrtke, onda bih se fokusirao na obavljanje razgovora s onima koji su uključeni u distribuciju, vozačima, dostavljačima, tko je bio u doticaju s tim pićima. Ali, to je kao da tražite iglu u plastu sijena.

Jedan od mogućih scenarija je, dodaje, da se radi o namjernoj sabotaži s obzirom na to da je Coca-Cola, poput nekih drugih svjetskih brendova, jedan od najprepoznatljivijih simbola SAD-a.

Prema Zakonu o privatnim detektivima, kaže da oni imaju ovlasti pratnje, opservacije na javnome mjestu, mogu prikupljati podatke, davati procjene, a kad je riječ o sumnji na kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, o tome obavještavaju policiju.

image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:30